Alajärven viimeinen veteraani – Jussi Pitkänen on poissa.

Alajärven kirkossa vietettiin perjantaina16.6.2023 surujuhla, jossa saateltiin pitäjän viimeinen veteraani haudan lepoon. Muistotilaisuus oli järjestetty Alajärven seurakuntakodissa. Siunauksen toimitti Alajärven kirkkoherra lääninrovasti Ari Auranen. Julkaisemme siunauspuheen myöhemmin.

Rukajärven veteraani Jussi Pitkänen (12.2.1924 – 20.5.2023)

Siunauksen toimitti Alajärven kirkkoherra lääninrovasti Ari Auranen.

Veteraanin pojat Hannu, Tapio, Kari ja Risto laskivat isän arkun haudan lepoon.

Seurakuntakodissa pidetyssä muistotilaisuudessa hartaustilaisuudessa puhuivat kirkkoherra Ari Auranen sekä veteraanin poika Risto Pitkänen. Lisäksi kuultiin useita lähisukulaisten musiikkiesityksiä.

Rukajärven PionP. 24 perinnekillasta hautajaisiin osallistuivat Seppo Talbacka sekä Riitta Päällysaho ja puheenjohtaja Mikko Päällysaho. Julkaisemme Mikko Päällysajon puheen myöhemmin.

Risto Pitkänen piti isänsä muistotilaisuudessa lähisukulaisten puolesta muistopuheen.

Rukajärven PionP. 24 perinnekillan puheenjohtaja Mikko Päällysaho.

Rukajärven suunnan historiayhdistyksestä hautajaisiin osallistuivat Seppo Räihä ja Tenho Tikkanen. Julkaisemme puheenjohtaja Tenho Tikkasen muistotilaisuuden puheen oheisena.

Tenho Tikkanen muistopuhe 16.6.2023, siunaus klo 10.00

Arvoisat veteraani Jussi Pitkäsen omaiset, hyvä saattoväki. Rukajärven veteraani Jussi Pitkänen kuoli 20.5.2023 peräti 99 vuoden ikäisenä. Hänen sukupolvensa työ on tehty.

Täällä pohjanmaalla olemme kokeneet monia ikimuistoisia hetkiä yhdessä veteraani Jussi Pitkäsen ja hänen aseveljiensä kanssa. Hän kuului siihen Suomen Suurimpaan Sukupolveen, joka nosti maamme vapaana kansakuntana ja ilman ulkopuolisten apua syvästä rotkosta ja sen jälkeen ennen näkemättömään vaurauteen.

Veteraani Jussi Pitkänen omistautui työlleen ja harrastuksilleen. Urheilu oli hänelle tärkeää ajanvietettä, missä hän myös menestyi erittäin hyvin.

Jatkosodassa hän palveli Pion.P 24:ssä. Hän kuului täydennysjoukkoihin. Heitä lähti Jatkosotaan täältä Pohjanmaalta kaikkiaan 151 miestä, joista 4 kaatui.

Tiedämme, että pioneerin työ rintamalla oli vaaroja täynnä, siksipä oli suoranainen ihme, että koko PionP. 24:stä kaatuneita oli vain 39. Rukajärvellä kaatui kaikkiaan n. 2700 sotilasta kokonaistappioiden ollessa 7.200. Asiantuntijoiden mukaan erämaataistelut olivat kuluttavammat kuin kiinteän linjan taistelut. Tiedämme, että Rukajärven suunnalla taisteli kaikkiaan täydennysjoukot mukaan lukien n. 35.000 sotilasta ja 1.000 lottaa.

Ja mitä se pioneerin työ oli. Luen otteen veteraani Jussi Pitkäsen komentajan Esa Takalan sotapäiväkirjasta. Se kuvannee miksi hän, kuten monet muut hänen aseveljensä eivät paljoakaan kertoilleet sotatapahtumista:

12.8.1941: Aamupäivä -paperisotaa ja Lt rakP:n asioita. Järjestettiin 40 hevosta P:lle jne. (TienHK ja TienrakK:lle) Lt rakP:n miehiä kunnostamaan sivustalle menevää huoltotietä. Sillan korjaus ja uuden sellaisen rakentaminen. Klo 13.00 Etulinjoilla. Piti saada Kemi-joen yli silta sivustaan tykistöä varten. Joen leveys n 50 m. Uin joen yli ja tiedustelin alasti vastarannan n. 200 syvyydeltä. Vain vähän kivääritulta. Klo 15.00 Annoin käskyn sillan rakentamisesta. PionP:sta vain toimitusjoukkueen miehet käytössä, mutta silta luvattiin valmiiksi huomiseksi jokatapauksessa. Patl huoltotietä tekemässä vihollisen selän taakse korpien ja soiden läpi. (Missä Lehtinen?). Klo 23.00 Ilm PatlKom, että päivällä vesistötiedustelussa juoksin ansoitetun alueen läpi alasti. Siltatöitä suoritettaessa laukesi useita ansoja samalla paikalla missä juoksin. Onnittelen. Ei vahinkoja. Esa August Takala (23.5.1897-18.3.1951).

Haluamme osoittaa kiitollisuuttamme veteraani Jussi Pitkäselle ja hänen työlleen. Otamme osaa omaisten suruun.

Laskiessamme havuseppeleen hänen arkulleen, kirjoitimme sinivalkoisiin nauhoihin tekstin: Rukajärven veteraani Jussi Pitkäsen muistoa kunnioittaen. ”Historia kirkastaa Isänmaalle sykkineen sydämen kilven.” Rukajärven suunnan historiikkitoimikunta, Rukajärven suunnan historiayhdistys ry. ja Rukajärven Tiellä ry.

Rukajärven PionP. 24 perinnekillan havuseppeleen teksti.

Mainittakoon, että Seurakuntakodin on suunnitellut itse arkkitehti Alvar Aalto, jonka isä Johan Aalto osti talon Alajärven keskustasta Suomen sisällissodan jälkeen, jolloin myös Alvar muutti Alajärvelle ja oli siellä kirjoilla avioitumiseensa saakka 1925.

Alajärven kauniin ristikirkon on suunnitellut arkkitehti Carl Ludvig Engel. Kirkko valmistui vuonna 1836.

Alajärven kirkko. Kuvat Tenho Tikkanen.