Kirjeitä Rukajärveltä
Antti Rasilo – kirjasta: ”Korpikapteeni Urho Kemppaisen sotataival”
Komppanianpäällikkö Urho Kemppainen sekä hänen kolme veljeään taistelivat samassa komppaniassa JR 31:ssä Rukajärven suunnalla.
Reservivänrikki Urho (Uri) Kemppainen kävi ankaran talvisodan Suomussalmella mm Raatteen tiellä joukkueen- ja sissiosaston johtajana 24-vuotiaana. Sodan lopussa hänet ylennettiin luutnantiksi.
Jatkosodassa Rukajärven suunnalla hän johti komppanianpäällikkönä osastonsa moneen menestykseen hyökkäysvaiheen rajuimmissa taisteluissa, mm Omelissa ja Tsirkka-Kemijoella. Kapteenin arvon hän ansaitsi jo syyskuussa 1941. Hän oli tuolloin 26-vuotias metsänhoitaja. Rukajärven suunnalla taisteli Urhon lisäksi neljä hänen veljeään, Martti, Hannes, Olli ja Aaro.Lisäksi Pirkko-sisar toimi kanttiinilottana etulinjassa. Heidän kotitalonsa oli Paltamon Mieslahdessa.
Pataljoonan komentaja majuri W. Leppälax arvioi kapteeni Urho Kemppaista kirjallisesti 27.5.1943 mm. seuraavasti:
”Kapteeni Kemppainen on palvellut pataljoonassani tämän sodan alusta saakka. Kiväärikomppanian päällikkönä Kemppainen on osallistunut kaikkiin komppaniansa taisteluihin. Tällä ajalla hän on osoittautunut rohkeaksi, neuvokkaaksi ja rauhalliseksi johtajaksi ja erinomaiseksi esimieheksi. Komppaniassaan hän on ylläpitänyt hyvää kuria ja reipasta henkeä.”
Tilasin Urho Kemppaista käsittelevän kirjan. Posti toi sen juuri. Nyt en meinaa malttaa laskea sitä käsistäni. Urho Kemppaisen vanhin poika Aaro on toimittanut ja kustantanut tämän mielenkiintoisen teoksen. Kirja nostaa hienosti esille sotasukupolven uskomattomat suoritukset, mm. päättäväisen ja rohkean toiminnan tosipaikoissa. Ihmetellä sopii, miten moni rintamies pystyi pitämään itsensä kasassa, vaikka aseveljiä kaatui viereen ja kaikki eivät kestäneet henkisesti. Urho Kemppainen on selvästikin ollut yhtä aikaa valiosoturi ja inhimillinen porukkansa isä.
Kirja avaa esimerkillisestä sotilaasta toisenkin puolen, rakastuneen nuoren miehen maailman. Urho kirjoittaa tiheästi morsiamelleen Tampereelle. Ainakin yhden kirjekuoren hän taiteilee tuohesta ja sinetöi sen tuohipannalla niin hienosti, ettei sensuurikaan rohkene sitä murtaa. (Kirjekuri oheisessa kuvassa.) Repolassa Urho ihailee porukkansa kanssa Lieksanjärven kaunista saarta ja suunnittelee ostavansa saaren sodan jälkeen ja perustavansa sinne oman ”valtakuntansa”.
Myös morsiamen usko tulevaisuuteen on kirjeiden perusteella luja ja luottavainen. (Toivottavasti ukrainalaisten tulevaisuus toteutuu yhtä valoisana kuin Suomen. Urho ja Eila Kemppaisen kaltaisilla oli suuri merkitys kansamme selviytymisessä ja kasvussa kukoistukseen.)
Kirjan kiehtovuuden salaisuus on varmaan sen autenttisuudessa. Teksti ei ole jälkikäteen kirjoitettua kuvausta vaan sodan kokeneiden sodan aikana luomaa.
Kiitos Aaro Kemppaiselle! Hän on rikastanut sotiemme ja Rukajärven perintöä arvokkaalla ja ajattelemaan herättävällä teoksella.
Antti Rasilo 27.2.2023
PS: Kovakantisen kirjan (240 sivua) kappalehinta on 30 € + postitus 5 €. Kirjaa voi tilata Aaro Kemppaiselta suoraan, hänen yhteystietonsa ovat: Puhelin: 050-3279759, myös tekstiviestillä ja sähköpostilla:
aaro.kemppainen@kotiposti.net