Lieksan rautatieaseman saneeraustyöt alkoivat Museoviraston katselmuksella

Museovirasto suoritti katselmuksen Lieksan rautatieasemalla tiistaina 11.6.2024. Museoviraston edustajat amanuenssit Mikko Westman ja Teemu Kuivalainen ohjeistivat yhdistyksen edustajia tulevan aseman kunnostamisessa yhdessä Lieksan rakennustarkastaja Jorma Sarkkisen kanssa. Ohjeita saatiin myös Laura Mularilta, joka on juuri valittu Pielisen Museon johtajaksi.

Pielisen museon johtaja Laura Mulari ja Museoviraston edustajana katselmusta johti amanuenssi Mikko Westman. Kuva Pekka Tenhunen.

Arvorakennuksen saneeraus vie rakennustarkastaja Jorma Sarkkisen katseen vakavoitumaan. Kuvassa vas. Tenho Tikkanen ottaa vastaan ohjeita Irma Nykänen, Mikko Westman, Laura Mulari, Teemu Kuivalainen ja Jorma Sarkkinen. Kuva Pekka Tenhunen.

Museoviraston edustajat katsoivat hankinnan olevan erityisen merkittävän kohteen, sitä arvostetaan kaikissa ammattipiireissä.

Hanketta käsiteltiin tilaisuudessa laajemmaltikin. Selviteltiin Lieksan rautatieaseman historiatietoja sekä tilan tulevaa käyttöä. Tutustuttiin tiloihin niin sisältä kuin ulkoa. Rakennus on kooltaan n. 400 k-m2, josta tällä hetkellä on puolet vuokrattuna Lieksan Tukipiste ry:lle. Vuokrasuhde jatkuu entisellään. Uusiin tiloihin kaavaillaan rautatie- ja seutuliikenteen matkailijoille kahviota. Kahvio tulisi olemaan avoimena aina junien kulkuaikoina.

Kuvassa Jatta Kettunen, Päivi Putkonen, Teemu Kuivalainen, Seppo Räihä, Raimo Jokisalmi, Rauni Kivinen, Jorma Sarkkinen ja Irma Nykänen. Kuva Pekka Tenhunen.

Katselmustilaisuuteen tuli Kuopiosta yllätysvieraita Leena Jauhiainen (vas.) isänsä Erkin valokuvan kera ja kertoi ajatuksiaan uuden tilan kehtittämiseksi. Hyvä esimerkki Lieksan matkailutarjonnasta, ensimmäistä kertaa Lieksassa ja kolme yötä. Kuvan muut henkilöt Reijo Paananen, Mikko Westman, Teuvo ja Jatta Kettunen, Päivi Putkonen, Teemu Kuivalainen ja Seppo Räihä. Kuva Pekka Tenhunen.

Tilaisuuteen osallistuivat yksityishenkilöinä, kuten Jatta ja Teuvo Kettunen sekä Ritva Kilpeläinen ilmaisivat osallistumistaan. Puheenjohtaja Tenho Tikkanen kiitteli juuri Lieksan matkailuoppaissa toimivien em. henkilöitten idearikkautta ja asiantuntemusta. Juuri sitä tullaan tarvitsemaan erityisesti siinä vaiheessa, kun aseman näyttelytiloja suunnitellaan. Ritva Kilpeläinen toivoi, että asemalle sijoitettaisiin myös Lieksan kaupungin matkailuinfopiste, koska paikka on hyvin keskeinen sijaintinsa puolesta. Yhdistyksen puolelta sille ei ole esteitä, vaan kaikessa tavoitellaan Lieksan parasta. Emme päällepäsmäröi, vaan tarjoamme mahdollisuuksia, näin puheenjohtaja tähdensi yhdistyksensä tavoitteita uusien tilojen käytöstä.

Asemarakennuksen kahvio tullaan avaamaan mahdollisimman pian ja näyttelyt myös heti kun tilat ovat vapautuneet entisen omistajan käytöstä.

Uudet tilat tuovat Lieksan kaupunkikuvaan muutoksen. Rakennus maalataan ja piha asfaltoidaan. Sisätiloihin saadaan kahvion lisäksi myös näyttelyitä. Yhdistyksen hallinnassa on maan laajin rintamataidekokoelma ja lisäksi juuri Lieksan rautatieasemalla on syntynyt maailmankuulu ”Hävittäjä-Ässä” Ilmari Juutilainen, jonka muistomerkki on yhdistyksen entuudestaan omistamalla asemaravintolan tontilla.

Paikalla oli myös Lieksan Lehden toimittaja Panu Kärkkäinen ja Lieksan Kehitys Oy:n erityisasiantuntija Mari Mustonen. Kuva Pekka Tenhunen.

Tilaisuuteen osallistui myös Lieksan Kehitys Oy:stä matkailun erityisasiantuntija Mari Mustonen, joka antoi kannustavaa palautetta tulevalle hankkeelle. Erityisesti Lieksaan on tulevana kesänä tulossa kansainvälisiä matkailijoita, joten siihen tulisi varautua myös juuri kaikissa sotahistoriakohteissa. Puheenjohtaja Tikkanen tuntui kuiskaavan vieruskaverilleen, että siinäpä on tulisieluinen ihminen oikealla paikalla.

Raimo Jokisalmi, Rauni Kivinen, Tapani Laaksomien, Jorma Sarkkinen, Tenho Tikkanen ja Irma Nykänen, selin Seppo Räihä. Kuva Pekka Tenhunen.

Tilaisuudessa kuultiin myös Lieksan Tukipiste ry:n puheenjohtaja Irma Nykäsen ja Rauni Kivisen kannustavat puheenvuorot tulevan toiminnan kehittämisestä.

Rukajärven suunnan historiayhdistyksestä tilaisuudessa olivat paikalla puheenjohtaja Tikkanen ja Seppo Räihä sekä hallituksen jäsenistä Raimo Jokisalmi ja Pekka Tenhunen.

Tilaisuuteen osallistui myös Nurmeksesta museojunayrittäjä Tapani Laaksomies, jolta kuultiin yksityiskohtaista tietoa hänen yrityksensä tulevan kesän toiminnasta. Tilaisuuteen osallistuvat ihastelivat kuulemaansa siitä, että juna liikkuu sittenkin Lieksan suunnalla.

Keskustelun päätteeksi kuultiin, että Rautatieasema tullaan vihkimään Rukajärven suunnan sotahistoriatyön käyttöön 5.9.2024 kansalaisjuhlassa, silloin tulee kuluneeksi 80 vuotta Jatkosodan päättymisestä. Höyryveturiyrittäjä Tapani Laaksomies päätöspuheessaan vahvisti, että juhlavierailla on juhlapäivänä mahdollisuus päästä sodanajan tunnelmiin ja saada höyryjuna kyyti Nurmeksesta Lieksaan.

Juhlaan on tulossa muutamia veteraaneja, he iloitsivat kuultuaan mahdollisuudesta ajella höyryjunalla perinteiseen tapaan.

Tilaisuudessa kuultiin, että Rukajärvi-keskuksen vieraat halusivat kuulla 4.-5.9.2014 juhlajunamatkan esittelyn. TV2:n rauhanjuna dokumentin voi jokainen katsoa linkin takaa TÄÄLTÄ – ”Onnistunut kansanjuhla sääkin suosi”, juhlaan osallistui yhteensä peräti 3.500 henkeä. Dokumentti on kuvaus edellisestä Lieksan juhlasta, joka järjestettiin, kun Jatkosodan päättymisestä oli kulunut 70 vuotta.

Tilaisuuteen oli kutsuttu Museoviraston edustajien toivomuksesta myös Lieksan kaupungin ja Maakuntaliiton edustajat, mutta he olivat estyneitä saapumaan paikalle, koska he osallistuivat samaan aikaan Kolilla Maatalousministeriön järjestämään koko Itä-Suomen matkailua käsittelevään ”Saaristoseminaariin”.

Tilaisuudessa Rukajärven suunnan historiayhdistyksen puheenjohtaja kiitti tilaisuuteen osallistujia aktiivisesta keskustelusta ja hyvistä ohjeista, mitkä tulevat olemaan meille arvokkaan kiinteistön kunnostajille ”Jumalan sanan asemassa”. Kiitos niistä. Lisäksi puheenjohtaja pyysi, ettei kukaan unohtaisi yhdistystä. Me emme tule selviytymään yksin, vaan vetoamme näiden maakuntien väestöön kansanliikkeen muodostamiseksi hankkeen tueksi.

Nurmeksesta kotoisin oleva höyryjunayrittäjä Tapani Laaksomies lupasi johdattaa 5.9.2024 Lieksan rautatieaseman vihkiäisiin ja kansanjuhlaan veteraanien lisäksi suuren määrän juhlavieraita, aivan kuten kymmenen vuotta aikaisemmin 5.9.2014 pidettyyn juhlaaan.

Lieksassa matkailija viihtyy täällä on paljon muutakin nähtävää kuin mitä olemme Rukajärvi-keskukseen koonneet.