Puheenjohtaja Tenho Tikkanen Lieksassa: Tavoitteemme on toteutunut – oma tupa – oma lupa

Päämaja antoi 25.6.1941 hyökkäyskäskyn 14. Divisioonalle. Päivälleen 75 vuotta sitten, 27.6.1941, mm. Kev.Os.2:n joukot siirtyivät tänne Lieksan Pankajärvelle.  Nyt jo 100 vuotta täyttänyt isäni oli yksi heistä.

Rukajärven rintaman ainut sodanaikainen huoltotie, Rukajärven tie Lieksan asemalta rajalle Kivivaaraan oli noina päivinä vilkkaasti liikennöity valtaväylä.

Viisi vuotta sitten (2.7.2011) tämä huoltotie nimettiin Rukajärven tieksi.

Veteraanien perinnetyö käynnistyi lupaavasti rintamalla, mutta se sai pahan kolhun sodan jälkeen suunnan korkeimpien upseerien asekätkentään liittyvän välirikon vuoksi. Varsinaisen perinnetyön voidaan katsoa alkaneen Lieksan Rukajärven suunnan muistomerkkihankkeella. Muistomerkki pystytettiin tänne 5.6.1966 pidetyssä veteraanikokouksessa. Tuon tapaamisen yhteydessä sovittiin jatkotoimista ja kesäkuun alussa 30 vuotta sitten Nurmeksessa pidetyssä Rukajärven suunnan veteraanikokouksessa nimettiin Rukajärven suunnan historiikkitoimikunta.

Vuonna 1999 valmistui korpisodan joukkojen toimintaa kuvaava Rukajärven tie- elokuva.

Veteraanien vuonna 1986 perustama historiikkitoimikunta keräsi valtavan perinneaineiston. Tätä Rukajärven suunnan perinnetyötä jatkamaan perustettiin yhdistyksemme 19.9.2009 Marskin Majalla Lopella.

Olemme monestakin syystä historiallisella paikalla. Paikalla, mistä Rukajärven tie alkaa ja olemme peräti 107 vuotta vanhassa asemarakennuksessa.

Olemme pitkään unelmoineet omasta tuvasta, omasta luvasta, eli tilasta, missä saisimme esitellä perinnetyön tuloksia ja jonka avulla voisimme entistäkin paremmin suoriutua meitä velvoittavasta tehtävästä.

Yhdistys hankki Lieksan aseman kiinteistön omistukseensa, jossa Rukajärvi-keskus tulee toimimaan.
Yhdistys hankki Lieksan aseman kiinteistön omistukseensa, 373 m2:n näyttelytilat ja 3700 m2:n tontin.

Tämän kiinteistön kaupat tehtiin toukokuun lopulla ja kuluvan kuukauden aikana olemme saaneet kaikki viranomaisluvat kuntoon. Toiminta voi alkaa.

Nyt RSHY ry omistaa kerrosalaltaan 373 neliön kiinteistön ja sitä ympäröivän n. 3700 neliön suuruisen piha-alueen.

 Timitran Linnan toimipiste jatkaa Lieksassa kuluvan kesäkauden.

Perinneaineistoa otetaan vastaan tästä päivästä lähtien vain täällä yhdistyksen uusissa tiloissa Lieksan Rautatieasemalla ja Iisalmen Rukajärvi-keskuksessa.

 Tänään avattava näyttely koostuu neljästä osasta:

 1) Rautatiet sodan huoltotehtävissä. – Jo aikaisemmin esillä ollutta näyttelyä on hieman uudistettu.

2) Rukajärven rintaman taidetta Jatkosodan ajalta. – Rukajärvellä oli varsin vireää kulttuuri- ja vapaa-ajantoimintaa. Tästä näytteenä vain muutama. Kokoelmamme sisältää valokuvat n. 300, yli 10 ammattitaiteilijan töistä.

3) Mannerheim ja rautatiet. Mannerheim käytti pääosin rautateitä sodanaikaisiin matkoihinsa sekä

4) Sibelius, Monolan aitta ja Monola-hanke (Vaara-Karjalan Leader ry)

Tässä näyttelyssä on mukana kaksi kansainvälisestikin kiinnostavaa itsenäisyytemme merkkihenkilöä: Suomen Marsalkka Mannerhein ja kansallissäveltäjämme Sibelius.

Miksi Mannerheim on täällä esillä? Rukajärven suunnalla taistellut 14.Divisioona oli ainut yhtymä, joka oli suoraan ylipäällikön alainen. Marski suoritti Rukajärven rintamalla 9.-11.9.1942 välisenä aikana tarkastusmatkan, jonka yhteydessä hän otti vastaan Rukajärven rintaman Repolan Lieksajärven rannalle pystyttämän metsästysmajan. Marski saapui Lieksan asemalle ja palasi tätä kautta päämajaan.

Tunnemme Jean Sibeliuksen yhteyden Lieksaan ja siksi haluamme esitellä myös hänen häämatkakohdettaan, Monolan aittaa.

Olemme kovin kiitollisia siitä, että voimme pitää esillä Sibelius-näyttelyä yhteistyössä Monola-seura ry:n, Lieksan Tukipiste ry:n sekä Lieksan Matkailuoppaat ry:n ammattioppaitten kanssa. Olemme saaneet mukaan tähän perinnetyöhön todellisia ammattilaisia, onhan Monola-seura ry:n puheenjohtaja Elli Oinonen-Edèn, joka toimi mm. Lieksan kulttuurijohtajan tehtävissä.

Emme unohda kahta ammattimuusikkoa, lieksalaista Jussi Makkosta ja Nazig Azeziania. He ovat Lieksan ja koko Pielisen-Karjalan kansainvälinen käyntikortti maailmalla.

Meidän kaikkien yhteisenä tavoitteena on Lieksan, lieksalaisten ja koko maakunnan elinkeinotoiminnan edistäminen yhteistyön avulla. Oma tavoitteemme on onnistua perinnetyössä entistä paremmin.

Kiitämme myös Lieksan kaupunkia ja Vaara-Karjalan Leader ry:tä sujuvasta hakemustemme käsittelystä.

Olen tässä kerrannut mennyttä ja kertonut lyhyesti nykytavoitteistamme. Meillä on myös muita hankkeita, jotta paikkakunta, Rukajärven tie ja Rukajärvi-keskusten näyttelyt säilyttäisivät yleisen kiinnostuksen. Näitä suunnitelmia valottaa Tauno Oksanen omassa puheenvuorossaan.