Lieksan Kansanjuhlaan 70 vuotta Jatkosodan päättymisestä oli saapunut lopulta lähes 900 juhlavierasta. Kiinnostus Juhlajunaa kohtaan osoittautui yllättävänkin suureksi ja koko Kansalaisjuhlan reitillä järjestettyihin tilaisuuksiin osallistui n. 3.500 henkilöä.
Me onnistuimme siinä, että saatoimme välittää Kansanjuhlan rauhanviestiä juhlajunan pysähtyessä eri paikkakunnilla tuhansille ihmisille. Uskomme, että suuret ihmisjoukot Kiuruveden ja Lieksan välillä olivat selvillä siitä, että jotain ainutlaatuista ja unohtumatonta oli tapahtumassa. Tieto aselevosta oli kantautunut kaikkiin koteihin.
Tilanteiden muutoksien vuoksi oikean tiedon välittäminen oli ongelmallista, tärkein tehtävämme oli koko ajan vaikeuksista huolimatta, varmistaa matkan toteutuminen.
Olen jossain yhteydessä lausunut, että Rautatieammattilaiset hoitivat tämänkin asian mallikkaasti, jotta Koko Kansanjuhla” saattoi toteutua suunnitellun mukaisena kokonaisuutena. Aikataulu muuttui luoden aitoa sodanaikaista tunnelmaa.
Pahoittelemme sitä, että ihmiset joutuivat odottelemaan asemilla. Tiedotusvälineille, jotka välittivät oikeaa tietoa junan etenemisestä, esitämme kiitoksemme.
Kiitän junan matkustajia, ymmärtäväisestä suhtautumisesta ja lämminhenkisen tunnelman luomisesta juhlajunaan. Kiitän muusikoita, jotka järjestivät konsertteja koko juhlajunan matkan ajan. Kiitän kaikkia kaupunkeja eri paikkakunnilla vaikuttavien tervetuliaisjuhlien järjestämisestä. Erikseen kiitän Nurmeksen kaupunginjohtoa, joka Asko Saatsin johdolla jaksoi uskoa asiaan ja oli vielä yöllä järjestämässä hienoa tilaisuutta. Samaten kiitän taidolla ohjanneita juhlajunan omistajaa Tapani Laaksomiestä sekä juhlajunan päällikkönä toiminutta rajakapteeni sotahistorioitsija Tauno Oksasta, joka raskaan matkan jälkeen jaksoi rauhoitella muita toteamalla: ”- Pommituksia ei ole sattunut, mutta kaikkea muuta jäynää, vaikeudet on voitettu.”
Kiitos taiteilijoille, jotka viihdyttivät juhlayleisö ja kiitos kaikille, jotka tekivät hartiavoimin talkootyötä hyvän asian puolesta.
Ja erityinen kiitos veteraaneille, joita juhlapaikalle oli monien, minulle kerrotun tiedon mukaan saapunut viitisenkymmentä ja kiitos lotille.
Aselepoa kannattaa juhlia. Rauhanviesti on lähetetty koko maailmalle.
Tenho Tikkanen juhlatoimikunnan puheenjohtaja
Seuraavassa muutamia valokuvia juhlajunan reitin varrelta Kiuruvedeltä Lieksaan.
Ja aamulla klo 7.35 matka jatkui Lieksaan
Juhlapäivän aamulla juna lähti Lieksaan ja pysähtyi ottamaan matkustajia vielä Bomban seisakkeelta.
Liesksa otti juhlajunan vastaan juhlavasti. Väkeä oli niin paljon, etteivät autot mahtuneet asema-aukiolle. Aseman pihanseutu pullisteli väenpaljoudesta ja useiden arvioiden mukaan vastaanottajia oli liki 600. Juhlajunassa tuli lähes neljäsataa, joten Lieksan asemalla oli lähes tuhat henkilöä.
Tutustuminen Rukajärven tielle
Lähtö Rukajärven tien opastetulle matkalle tapahtui klo 20.00 Lieksan asemalta. Matkalle osallistui kaikkiaan 65 vierasta. Jukolan motissa järjestetyssä tilaisuudessa muurattiin vielä syksyllä rakennettavan laavun peruskivi. Laavu tulee palvelemaan Rukajärven tien matkailua.
Lauantain luentosarja
Juhlan ohjelma jatkui tiiviinä myös lauantaina. Luentoja olivat seuraamassa myös veteraanit kenraali Ermei Kanninen ja kunnallisneuvos Maunu Kankaanpää. Kuulijoita lauantain ja sunnuntain tilaisuuksissa oli yhteensä n. 50.
Koskettavaa runonlausuntaa.
Lauantaina ja sunnuntaina kuultiin myös koskettavaa runonlausuntaa. Lieksalaisen harrastajateatterin esitys olikin teatteriammattilaisten näytös.
Lopuksi käynti sankaripatsaalla
Sunnuntaina jumalanpalveluksen jälkeen suoritettiin käynti Lieksan sankarihaudoilla, jonne juhlaväki toimitti seppeleen. Seppelenauhoissa lukee: ”Sodissa kaatuneitten muistoa kunnioittaen. Rukajärven suunnan historiayhdistys ry.
Juhlajuna mediassa
Juhlajunan liikkeitä seurattiin tiiviisti mediassa, josta oheiset linkit:
Kiuruvesi-lehti: http://www.kiuruvesilehti.fi/uutiset/454/
Kiuruvesi-lehti videot: http://www.kiuruvesilehti.fi/videot/
Kainuun Sanomat: http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kainuu/odotettu-juhlajuna-vieraili-kainuussa-2/
YLE-Kainuu 4.9.2014 aamulla: http://yle.fi/uutiset/jatkosodan_paattymisen_kansalaisjuhlaan_matkustetaan_sodanaikaisella_hoyryjunalla/7450829
YLE-Kainuu: http://areena.yle.fi/tv/2377825
YLE-Kainuu 4.9.2014 iltapäivällä: http://yle.fi/uutiset/historiallinen_juhlajuna_vaikeuksissa_jo_ensimmaisessa_mutkassa/7452170
YLE-Pohjois-Karjala 4.9.2014: http://yle.fi/uutiset/lieksan_kansalaisjuhlilla_sotaveteraanit_tapaavat_vanhoja_aseveikkoja/7455606
MTV3, Uutisextra, Keimo Lehtiniemi, 5.9.2014: Höyryjuna puksutti veteraanit Lieksan jatkosotajuhliin: https://www.mtvuutiset.fi/videot/video/prog20393648#gs.cmcdup
YLE TV 2 Ajankohtainen kakkonen: ”Rukajärven veteraanien rauhanjuna”: https://areena.yle.fi/1-2380168
Iltalehti – TV, Sotaveteraanit historiallisella junamatkalla: http://www.iltalehti.fi/iltvuutiset/201409090123656_v0.shtml