Jatkosodan viimeistä taistelua muisteltiin Ristijärvellä 20.9.2013

 Tilaisuus oli samalla  Ilmari Jokelainen 90-vuotisjuhla (s. 23.9.2013).

Yle-Kainuu julkaisi itsenäisyyspäivänä veteraanien Ilmari Jokelaisen ja Maunu Kankaanpään haastattelun kokonaisuudessaan osoitteessa (20 min):

http://yle.fi/uutiset/veteraanit_sotareissut_eivat_unohdu/6844912

Seuraavassa aiemmin 20.9.2013 Rukajärvikeskuksen sivulla julkaistu juttu em. veteraanitapaamisesta.

Tilaisuuteen oli kutsuttu kaikki elossa olevat Ilmarin  aseveljet, jotka osallistuivat 16.8.1944 Jatkosodan viimeiseksi jääneeseen taisteluun Suomen ja Neuvostoarmeijan välillä.

Veteraanit juhlapaikan rappusilla, Ilmari Jokelainen, Olavi Tiittanen, Maunu Kankaanpää ja Tauno Tikkanen.
Veteraanit juhlapaikan Ristijärven Pirtin rappusilla, Ilmari Jokelainen, Olavi Tiittanen, Maunu Kankaanpää ja Tauno Tikkanen.
Juhlat pidettiin Ristijärven pirtissä, mikä on Ristijärven seurakunnan kanttori Raitalan entinen virka-asunto. Veteraanit talon juhlapöydän äärellä, istumassa 90-vuotispäiväänsä viettävä Ilmari Jokelainen ja hänen puolisonsa Rauha Ristijärveltä sekä Maunu Kankaanpää, Vantaa. Takana Olavi Tiittanen, Juuka ja Tauno Tikkanen, Kiuruvesi.
Juhlat pidettiin Ristijärven pirtissä, mikä on Ristijärven seurakunnan kanttori Raitalan entinen virka-asunto. Veteraanit juhlapöydän äärellä, istumassa 90-vuotispäiväänsä viettävä Ilmari Jokelainen ja hänen puolisonsa Rauha Ristijärveltä sekä Maunu Kankaanpää, Vantaa. Takana Olavi Tiittanen, Juuka ja Tauno Tikkanen, Kiuruvesi.

Kutsun saaneet veteraanit olivat:

Ilmari Jokelainen (s. 23.9.1923), Ristijärveltä, maanviljelijä, Maunu Kankaanpää kunnallisneuvos (s. 11.5.1923), Vantaa, Olavi Tiittanen (s. 17.12.1922), Juuka, Juuan kunnanjohtaja, Tauno Tikkanen (s. 10.3.1916), Kiuruvesi, maanviljelijä.

Istumassa 90 vuotta täyttänyt Ilmari Jokelainen Rauha puolisonsa kanssa ja lähetti kaveri Maunu Kankaanpää. Seisomassa Olavi Tiittanen, Tauno Tikkanen, Tenho Tikkanen, Ossi Laine ja Antero Huttunen.
Kuvassa juhlaan kutsutut veteraanit ja juhlan järjästäneet Rukajärven suunnan historiayhdistyksen hallituksen jäsenet. Istumassa 90 vuotta täyttänyt Ilmari Jokelainen Rauha puolisonsa kanssa ja lähetti kaveri Maunu Kankaanpää (90 v). Seisomassa Olavi Tiittanen (90 v), Tauno Tikkanen (97 v), Tenho Tikkanen, Ossi Laine ja Antero Huttunen.

Taisteluun osallistui myös Härmästä kotoisin oleva veteraani Heikki Mäki-Kojola (s. 11.2.1924, maanviljelijä), mutta hän ei päässyt tilaisuuteen terveytensä vuoksi.

Veteraaneista Tauno Tikkanen ja Maunu Kankaanpää ovat käyneet kyseisellä 16.8.1944 taistelupaikalla, jossa kaatui mm. heidän Sukevalta kotoisin oleva komppanianpäällikkönsä luutnantti Seppo Hänninen.

Hännisen_kaatumispaikka_2_08062007_DSC02692

Ossi Laine haastattelee Maunu Kankaanpäätä toukokuussa 2011 Seppo Hännisen kaatumispaikalla, Tenho Tikkanen.
Ossi Laine haastattelee Maunu Kankaanpäätä toukokuussa 2011 Seppo Hännisen kaatumispaikalla, Tenho Tikkanen.
Juha ja Maunu Kankaanpää edessä, takana Reijo Pulkkinen, Ossi Laine ja Arvi Martikainen tarkalleen sillä paikalla missä lähettikaveri Ilmari Jokelainen haavoittui ja  kopnppanianpäällikkö luutnantti Seppo Hänninen kaatui 16.8.1944 taistelussa.
Juha ja Maunu Kankaanpää edessä, takana Reijo Pulkkinen, Ossi Laine ja Arvi Martikainen tarkalleen sillä paikalla missä lähettikaveri Ilmari Jokelainen haavoittui ja kopnppanianpäällikkö luutnantti Seppo Hänninen kaatui 16.8.1944 taistelussa.

Ontrosenvaaran-Tahkokosken taistelut lyhyesti

Aihetta käsiteltiin Iisalmessa Kansainvälisessä Rukajärvi-seminaarissa 1.9.2011. Kysymys oli siitä, että vihollisen joukot olivat edenneet Rukajärven rintaman pohjoispuolitse asumattoman korven halki tekemäänsä  50 kilometriä pitkää huoltotietä myöten ja vihollinen oli tullut jo suomalaisten joukkojen selustaan katkaistakseen ainoan Rukajärven joukkojen huoltotien Ontrosenvaarassa. Se oli vähällä onnistua ja näin käynnistyivät reilut kaksi viikkoa kestävät ankarat taistelut, joiden seurauksena vihollisen joukot työnnettiin takaisin omalle puolelleen ja em. 16.8.1944 taistelu käytiin vihollisen huoltotien katkaisemiseksi, jolla tavoiteltiin vihollisen saarrostamista rakentamalleen huoltotielle Tsirkka-Kemijokea vasten. Nämä pitkään jatkuneet taistelut päättyivät komppanianpäällikkö Hännisen kaatumiseen.

Tahkokosken taistelut elokuussa 1944, kartta.
Tahkokosken taistelut elokuussa 1944, kartta.

Ilmari Jokelainen ja Maunu Kankaanpää toimivat Hännisen (7./JR 10) lähetteinä.  Hänninen määräsi komppanian avorivissä hyökkäykseen vihollisen tukikohtaa vastaan. Joukot etenivät n. 50 metrin etäisyydelle tukikohdasta. Ihmetystä herätti, että hyökkäys tehtiin keskellä päivää ilman tykistövalmistelua. Vihollinen tulitti kiivaasti ja tuossa taistelussa Hänninen kaatui ja kelopuun suojassa ollut Hännisen lähetti Ilmari Jokelainen sai täysosuman kranaatista ja sen seurauksena hänen kätensä meni lähes irtopoikki. Kankaanpää havaitsi lähettikaverinsa tilanteen, veti hänet suojaan, sitoi hänen kätensä. Vihollinen pyrki saarrostamaan suojaan pyrkivät lähetit, mutta lähetit onnistuivat pääsemään omiensa joukkoon.

Ontrosenvaaran-Tahkokosken taisteluissa kaatui 220 suomalaista sotilasta, vihollisen selustaan joutuneista kolmesta pataljoonasta tuhoutui kokonainen pataljoona täysin ja kaksi sen komentajista. Parakkiniemestä Tsirkka-Kemijoen yli pyrkivä pataljoona törmäsi 7.8.1944 aamuyöstä juuri Hännisen komppaniaan ja tässä taistelussa kaatui mm. heidän komentajansa everstiluutnantti Basckov.

 Veteraanihaastattelut videolle:

Rukajärven suunnan historiayhdistys ry on haastatellut vuosina 2009 – 2013 videolle veteraanit, jotka osallistuivat elokuussa 1944 Jatkosodan viimeiseksi jääneeseen taisteluun Suomen ja Neuvostoarmeijan välillä:

– Ilmari Jokelainen, Maunu Kankaanpää, Olavi Tiittanen, Väinö Lappalainen, Heikki Mäki-Kojola, Tauno Tikkanen.

Näihin haastatteluihin samoin kuin Iisalmessa 1.9.2011 pidetystä Kansainvälisestä Rukajärvi-seminaarista tehtyihin videodokumentteihin voi tutustua tarkemmin Lieksassa 1.7.2013  avatussa Rukajärvikeskuksessa.

Ristijärven tilaisuudessa 20.9.2013 veteraaneja haastatteli myös Kainuun Radio. Se on katsottavissa YLE-Areenasta osoitteesta: http://areena.yle.fi/tv/2037897