Rovasti lähetystyöntekijä – Päivö Parviainen – eli niin kuin puhui

Rovasti Päivö Parviainen (19. 6. 1912– 19. 4. 2015) oli tunnettu henkilö monelta saralta. Hän oli suomalainen evankelis-luterilaisen kirkon pappi, lähetystyöntekijä ja Kiinan kulttuurin tuntija, joka viimeiseen asti käytti Luojan hänelle antamia puheenlahjoja.

Rovasti Päivö Parviainen Lehtomäen hoitokodissa 24.9.2011, jossa hän samana päivänä piti neljä puhetta.

Saatoin ihastella tämän sodankäyneen vanhuksen puhujan taitoja syyskuun lopulla 2011, jolloin menimme pielavetisen  Rukajärven veteraani Väinö Malisen ja ystäväni Antero Huttusen kanssa haastattelemaan häntä Nilsiän Lehtomäenkotiin. Tuolloin Päivö Parviainen oli jo 99-vuotias. Hän piti tuon päivän aikana neljä pitkää puhetta , luetteli raamatun kohtia ulkoa. Uskomaton mies ja ikimuistoinen veteraanien kohtaaminen tallentuivat nauhalle. Nauhoitus on nähtävissä  Rukajärvi-keskuksissa.

Parviainen syntyi laivanvarustajan kymmenlapsiseen perheeseen Joensuussa. Parviaisen uskonnonopettajana toimi Lauri Pohjanpää, joka kannusti pappisuralle. Parviainen vihittiin papiksi vuonna 1935.  Parviainen kuunteli myös Kiinasta tulleiden lähetyssaarnaajien kertomuksia,  mikä johdatti hänet lähtemään lähetystehtäviin Kiinaan. Manner-Kiinassa hän toimi vuodet 1946–1953, jossa joutui kokemaan Mao Zedongin valtaannousun ja näki Kiinan Kansantasavallan perustamisen sekä 1. lokakuuta 1949 kommunistisen vallankumouksen. Olojen käytyä levottomammiksi Maon kulttuurivallankumouksen edellä, Parviainen palasi Suomeen. Jälkeenpäin hän on julkisuudessakin todennut, että mikäli hän olisi tiennyt minkälaisiin vaikeuksiin Kiinassa joutui, hän ei olisi sinne lähtenyt.

Sellainen ihminen, joka on selviytynyt hengissä sodasta ja Kiinan vallankumouksen pyörteistä on kokenut paljon.

Myöhemmin Parviainen matkusti vielä Taiwanille vuosiksi 1956–1972 ja työskenteli tämän jälkeen vaimonsa kanssa Helsingissä Vietnamin venepakolaisten parissa. Vanhoilla päivilläänkin hän jatkoi seurakuntatyötä. Vuodesta 2011 Päivö Parviainen asui Nilsiän kaupungissa Lehtomäen Päivölän kodissa, joka oli häntä varten rakennettu (Päivölän kodista enemmän mm.  Parviaisten sukuseuran lehdestä 29/2011, jonka voit lukea TÄÄLTÄ.)

Arvi Simojoki ja Päivö Parviainen jakavat Kiuruveden kirkossa ehtoollista alokkaille, jotka kävivät rippikoulunsa asevelvollisuusaikana v. 1942.

Jatkosodan alussa Päivö Parviainen toimi Kiuruvedellä Koulutuskeskus 14 pappina ja siirtyi sitten Rukajärvelle JR 52 rintamapapiksi, joista ajoista monet veteraanit ovat häntä kiitollisena muistelleet.

Lehtomäen hoitokodissa 24.9.2011 tehty nauhoitus (1 tunti 10 min) on kokonaisuudessaan nähtävissä Rukajärvi-keskuksissa, josta ote on julkaistu RSHY:n YouTube-kanavalla rukajarvikeskus ja katsottavissa TÄÄLTÄ.

Iisalmen sanomien artikkeli 14.9.2009. Kaisa Niskasen arkistosta.