Raine Narvan esitelmä: Muurmannin radan partioretki kiinnostaa – tilaisuuksissa jo n. 1300 henkilöä.

Raine Narvan esitelmän Isäni Sotakirjeenvaihtaja – Muumannin radan partioretki on kuullut jo tuhatkolmesataa henkilöä. Partio aloitti matkansa 14.1.1942. Tasan 74 vuotta myöhemmin luentotilaisuus järjestettiin Säkylässä Pentti Perttulin kotipaikkakunnalla.  Pentti Perttuli täyttää 13.3.2016 100 vuotta. Hän toimi suuntapartion johtajana. Säkylän tilaisuudessa oli mukana veteraani Ilmari Koppinen (98 v.), joka osallistui partioretkelle joukkueensa kanssa. Hän käytti tuossa tilaisuudessa mielenkiintoisen puheenvuoron. Se on julkaistu yhdistyksemme nettisivulla.

Raine Narvan esitelmän on nähnyt jo yli 1000 henkilöä.
Raine Narvan esitelmän on nähnyt jo yli 1000 henkilöä.
Professori Ilmari Koppinen kertoi Säkylän tilaisuudessa partioretken kokemuksistaan.
Professori Ilmari Koppinen kertoi Säkylän tilaisuudessa partioretken kokemuksistaan.

Tilaisuuden järjestelyistä vastasi Pentti Perttulin poika Tapio Perttuli. Tílaisuuden juontajana toimi Erika Perttuli-Borobio.

Loimaalla 21.1.2016 luentotila täyttyi ääriään myöten

Raine Narvan kotipaikkakunnalla Loimaalla luento oli koonnut yli 200 henkilöä ja kun luentosaliin ei mahtunut enempää. Loimaalla järjestetään toinen luentotilaisuus myöhemmin.

Kiurvuden kultturikeskukseen tilaisuudessa  n. 250 kuulijaa

Muurmannin partio palasi partioretkeltä 23.1.1942. Kiuruveden tilaisuus oli tarkoituksella järjestetty 23.1.2016, jolloin tuli kuluneeksi 74 vuotta partioretkeltä palaamisesta. Myös Kiuruveden tilaisuudessa oli yksi partioretkelle osallistuneista veteraaneista paikalla. Tauno Tikkanen täyttää pian 100 vuotta. Narva onnitteli partioretkelle osallistuneita iäkkäitä veteraaneja, Pentti Perttulia (13.3.1916), Tauno Tikkasta (10.3.1916) ja Ilmari Koppista (8.1.1918).

Ikiveteraanit-jpg

Kiuruveden tilaisuuteen oli saapunut n. 250 kuulijaa, jotka seurasivat yli 2 tuntia kestävän luennon hiirenhiljaa.
Kiuruveden tilaisuuteen oli saapunut n. 250 kuulijaa, jotka seurasivat yli 2 tuntia kestävän luennon hiirenhiljaa. Kuva Antero Huttunen.
Professori Ilmari Koppinen (8.1.1918) osallistui Muurmanskin radan partioretkelle. Säkylän tilaisuudessa 14.1.2016 hän kertoi retken kokemuksistaan.
Veteraanit Tauno Tikkanen, Viljo Rantonen, Erkki Siponen ja Erkin poika Tuomo. Kuva Antero Huttunen.
Niilo Pietikäinen ja Pentti Partanen kävivät tervehtimässä vanhaa tuttua veteraani Tauno Tikkasta.
Niilo Pietikäinen ja Pentti Partanen kävivät tervehtimässä vanhaa tuttua veteraani Tauno Tikkasta.

Narvan seuraava esitys on Porvoossa, jossa hän pitää kevään aikana aiheesta kaksi esitystä. Turkuun on sovittu pidettäväksi seuraava esitys. Tarkemmat ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin näillä yhdistyksen nettisivuilla.

Narvan esitelmän lähde on hänen isänsä sota-arkku. Siihen isä on sodan aikana tallentanut satoja valokuvia, kirjoittamiaan lehtijuttuja ja koko sodanaikaisen kirjeenvaihtonsa. Arkku on ollut avaamatta 25 vuotta isän kuoleman jälkeen. Kesällä 2013 Raine Narva oli mukana sotahistorian matkalla Rukajärvellä ja kiinnostui isänsä sodanaikaisista jalanjäljistä.

Tämän matkan jälkeen hän avasi arkun ja se osoittautuikin oikeaksi Rukajärven suunnan sotahistorian ”aarrearkuksi”. Arkkuun varastoidut valokuvat ja kirjeet eivät ole olleet aikaisemmin esillä missään.

Luentotilaisuuksissa tulee lisäksi koko ajan uutta tietoa ja tarinoita, minkä Narva pyrkii hyödyntämään myöhemmissä luennoissaan.

Narva käyttää esityksissään uutta tietotekniikkaa. Esitelmän väliin hän on sijoittanut myös aiheeseen sopivaa musiikkia.

Raine Narva MTV3:n toimittaja Keimo Lehtiniemen haastateltavana.
Raine Narva MTV3:n toimittaja Keimo Lehtiniemen haastateltavana. Kuva Antero Huttunen.
Raine Narva Kiuruveden kulttuurikeskuksen Kiurusalissa 23.1.2016.
Raine Narva Kiuruveden kulttuurikeskuksen Kiurusalissa 23.1.2016. Kuva Antero Huttunen.

Säkylän, Loimaan ja Kiuruveden tilaisuuksien jälkeen meille on tullut useita tiedusteluja myös muilta paikkakunnilta, joiden esittämisaikataulusta käydään jatkoneuvotteluja.

Lisätietoa MTV3:n uutinen nettisivulta: TÄÄLTÄ.

Lisätietoa MTV3:n kympinuutiset 24.1.2016 (8:58 – 11:01): TÄÄLTÄ.