Rukajärvikeskuksessa uusia veteraanihaastatteluja ja matkakertomuksia

Jokaiseen Rukajärvikeskuksen esineeseen ja valokuvaan liittyy tarina. Tämä nuorimies osallistui komppanianpäällikön lähettinä Jatkosodan viimeiseen taisteluun Suomen ja Neuvosoarmeijan välillä. Komppanianpäällikkö kaatui, lähettikaveri haavoittui vaikeasti, jonka hän veti suojaan ja lopulta pelastuivat. Tarinan kokonaisuudessaan kuulette Rukajärvikeskuksessa.
Jokaiseen Rukajärvikeskuksen esineeseen ja valokuvaan liittyy tarina. Tämä nuorimies osallistui komppanianpäällikön lähettinä Jatkosodan viimeiseen taisteluun Suomen ja Neuvostoarmeijan välillä. Komppanianpäällikkö kaatui, lähettikaveri haavoittui vaikeasti, jonka hän veti suojaan ja lopulta pelastuivat. Tarinan kokonaisuudessaan kuulette Rukajärvikeskuksessa. Tämä nuori mies on kunnallisneuvos Maunu Kankaanpää, yhdistyksemme perustajajäsen.

Rukajärvikeskuksen toiminta on pyörähtänyt hyvin käyntiin.  Vierailijoiden joukossa on ilahduttavan paljon myös veteraaneja.  Olemme saaneet huomattavan määrän perinneaineistoa keskuksen käyttöön. Rukajärvikeskuksessa vierailijat voivat katsoa näyttelyaineiston lisäksi veteraanihaastatteluja ja dokumenttielokuvia. Yhdistyksellä on kaikkiaan n. 130 veteraanin videohaastattelut, ääninauhatiedot n. 700 veteraanilta, valokuvia on n. 7.000 kpl ja kirjoitettua tekstiä n. 20.000 sivun verran. Tämä aineisto tulee olemaan jatkuvasti uudistuvien näyttelyitten ja seminaarien perustietolähteenä. Tavoitteena on, että aineisto saataisiin tietotekniikkaa apunakäyttäen vierailijoitten käyttöön Rukajärvikeskuksen avajaisiin mennessä. Varsinaiset avajaiset pidetään 5.9.2014, jolloin tulee kuluneeksi 70-vuotta Jatkosodan päättymisestä. Kiitämme keskukselle luovutetusta perinneaineistosta. Rukajärvikeskus tarvitsee kehittyäkseen kaiken mahdollisen tuen, jotta sille asetetut aatteelliset tavoitteet toteutuisivat. Toivomme onnistuvamme perinnetiedon kokoamisessa ja lisäksi toivomme, että Rukajärvikeskus hyödyttäisi samalla myös koko Pielisen-Karjalan matkailuelinkeinoa ja työllisyyttä.

Rukajärven rintaman kulttuuritoiminta tallentuu

Haastattelimme juuri Puolustusvoimain eläkkeellä olevaa ylikapellimestari Arvo Kuikkaa.  Haastattelussaan ylikapellimestari muistelee soittokuntansa toimintaa ja sen ohjelmistoa Rukajärvellä. Haastattelun ”Arvot paikallaan – Soitto-oppilaasta ylikapellimestariksi” – kooste oheisena, koko haastattelun (75 min) voi katsoa Rukajärvikeskuksessa. Melkein kaikki sävelmät olivat aivan tuoreessa muistissa, harvemmin soitetut kappaleetkin, mutta Antero Hytinkosken säveltämästä  ”Ilta Vansjärvellä” palautuisi mieleen nimi ja varmaan sävelmäkin, mikäli sanat olisivat jossain tallella. Tämän vuoksi pyydämme asiasta tietoisia ottamaan yhteyttä, jotta tuokin sävelmä ja sanoitus tallentuisi jälkipolville.

Arvo Kuikka omaa harvinaisen hyvän muistin, 70 vuoden takaisten orkesterijäsenten nimet tulivat esille kuin vettä valaen.

Rukajärven rintaman nuorin veteraani

Vierailimme heinäkuun alussa Rukajärven rintamalla 9-vuotiaana mm. kesälähetin tehtävissä olleen esikuntapäällikkö Sulo V. Suden pojan Erkki Suden kanssa. Laitoimme rakennusten paikkoja kartalle hänen muistikuvatietonsa perusteella. Tiiksan esikunta-alueen karttoja ei ole löytynyt. Valokuviakin on niukasti Raappanan komentopaikkaa, Rukapirttiä, lukuun ottamatta. Kartta, jonka Erkki Susi piirsi esikunta-alueesta sota-aikana, määrättiin heti turvallisuussyistä poltettavaksi. Mikäli tästä Tiiksan alueesta hallussanne on lisätietoa ja valokuvia, ottakaapa yhteyttä. Yhdistyksemme jäsen Jari Kärkkäinen on kokoamassa Tiiksan alueesta yhteenvetoa.

Erkki Suden matkakertomus ja haastatteluvideo ”Mennyttä aikaa etsimässä” (75 min) valmistui ja siihen voi tutustua tarkemmin Rukajärvikeskuksessa.