Rukajärven veteraani Olavi Tiittanen Rukajärvikeskuksen avajaisissa 1.7.2013

Rukajärven veteraani Olavi Tiittanen. Kuva Ari Komulainen.
Rukajärven veteraani Olavi Tiittanen. Kuva Ari Komulainen.

Olen 90 vuotias juukalainen sotaveteraani ja palvelin tammikuusta 1942 alkaen kotiutukseen saakka JR 10 III:ssa pataljoonassa  aluksi Ontajärvellä ja  saman vuoden keväästä lähtien Kotskomaan johtavan päätien molemmin puolin olevissa tukikohdissa sekä kenttävartioissa Ontajoen varrella. Elokuun 1944 alussa koko pataljoonamme siirrettiin torjumaan Tsirkka-Kemijoen takaa hyökkäävää vihollista, jonka tavoitteena oli katkaista Suomeen johtava tie ja saartaa Rukajärvi. Torjunta onnistui.

Täällä haavoituin ja jouduin Sotasairaalaan Kajaaniin sekä viivyin siellä ja toipumislomalla niin, että sota venäläisten kanssa oli päättynyt ja joukot palanneet rajan Suomen puolelle. Kotiutus oli marraskuussa 1944.

Meille vielä elossa oleville sotaveteraaneille ja tutkijoille, mutta ennen muuta sotaveteraanien omaisille on hyvin arvokas asia, että yhdestä paikasta saadaan tietoa ja yksittäisten veteraanien muistelmia ja jopa sellaista, jota ei ole omaisille kerrottu. Moni veteraani ei ole halunnut kertoa mitään sodasta, ja heidän tarpeensa tietää näistä asioista ovat johtaneet ja johtavat edelleen kyselemään meiltä, tunnemmeko heidän isänsä ja minkälaista se sota oli.

Omalta osaltani olen yrittänyt auttaa. Olen käynyt kouluissa ja muissakin paikoissa kertomassa lähinnä omasta sotaretkestäni. Yritän olla liioittelematta, mutta onhan se jokaisen taistelujoukoissa olleille kuitenkin jännittävä selviytymistarina, niin minunkin.

Olen viimeksi kuluneina vuosina monesti tuntenut itseni J. L. Runebergin Vänrikki Stolin tarinain ”hurttiukoksi” ja tästä on tullut mieleeni, että nyt avattavassa Rukajärvikeskuksessa olisi tila, jossa joku veteraani tai muu asiantuntija voisi olla keinutuolivieraana vuorottain esimerkiksi kerran viikossa kertomassa tiedonhaluisille kokemuksiaan ja tietojaan.

Onnea ja menestystä tälle keskukselle ja erityiset kiitokset niille, jotka vaivojaan säästämättä ovat vieneet hankkeen tähän vaiheeseen. Se on todellinen isänmaallinen teko!