Veikko Heikkisen muistolle 2.3.2022

Me voimme vain arvailla sitä miltä 19-vuotiaasta nuoresta miehestä Veikko Heikkisestä tuntui, kun hänelle ja myös hänen kolmelle veljelleen ilmoitettiin: ”Teidät on valittu maailmanhistorian suurimpaan näytelmään. Te tulette näyttelemään pääosaa sodassa,” kirjailija Antti Tuurin sanoja lainataksemme.

Tämä maamme historian – Suomen suurin sukupolvi, eli ja kantoi harteillaan yksin ilman ulkopuolista apua huolta maan hyvinvoinnista, katkeroitumatta he rakensivat maan kukoistukseen. Veikko Heikkinen ja hänen aseveljensä luottivat itseensä ja toisiinsa. Sodassa aseveljeys näkyi kaikessa. Aseveljiin turvauduttiin, kaikki jaettiin, ilot ja surut, saunan löylykin jaettiin tasan. Tärkeintä Veikko Heikkiselle oli, että kansakunta menestyy ja voi hyvin ja jokainen saa tehdä töitään rauhan vallitessa.

Tapasimme Veikko Heikkisen 3.4.2017 hänen kotitilallaan Saarivaaralla, missä tallensimme hänen Jatkosodan sotamuistojaan. Haastattelussa hän kertoi varmasti ja vaatimattomaan tapaansa tapahtumista. Saimme arvokkaan lisän ja varmistuksen arkistosta keräämäämme aineistoon.

Viimeiset vuodet Veikko Heikkinen asui puolisonsa kanssa Kuhmossa Hyvinvointi Sammon hoitolaitoksessa.

Veikko Heikkinen kuoli 4.2.2022 täytettyään 102 vuotta.

Tämän muistokirjoituksen yhteydessä julkaisemme Veikko Heikkisen yhdistyksellemme antaman 100-vuotishaastattelun kokonaisuudessaan. Haastattelun on tehnyt Hyrynsalmen kunnan veteraaniyhdyshenkilö Matti Kemppainen.

Veikko Heikkisen 100-vuotishaastattelu

Rukajärven suunnan veteraani Veikko Ilmari Heikkinen syntyi Hyrynsalmen Saarivaarassa 2.2.1920 Eeli ja Alma Heikkisen, o.s. Anttosen perheeseen. Veikon lisäksi sisarusparveen kuului kolme veljeä ja kaksi siskoa. Tuon ajan maalaiselämään kuului omavaraisuus ja osaaminen selviytyä. Jo pienestä pitäen oli opittava oman käden taidot ja tahto mennä elämässä eteenpäin. Jo varhaisessa nuoruudessa piti mennä tienesteihin pöllimetsään ja savotoille. Siinä sivussa tuli isältään saatu taito veneen veistämiseen ja rekien tekoon.  Veikko kertoi tehneensä kaikkiaan veneitä yli 50 kpl.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Heikkinen-Veikko-2-2-1920-katsokuva-1024x576.jpg
Veikko Heikkinen, (s. 2.2.1920 – 4.2.2022), Saarivaaralla. Kuva otettu 3.4.2017. Kuva TJT.
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Heikkinen-Veikko-60-pros-667x1024.jpg
Veikko Heikkinen, Rukajärven rintamalla. Kuva Veikko Heikkiseltä/RSHYry

Marraskuun 30. päivänä 1939 syttyi Talvisota. Neuvostojoukkojen edettyä Suomussalmen kirkonkylään Saarivaaralta voitiin havaita palon loimut ja tykistön jylinä. Veikko kutsuttiin kolmen veljensä ja isänsä kanssa Suomussalmen Lieppaaseen huoltotehtäviin. Heidän piti siellä valmistaa ja korjata rekiä suomalaisille puolustajille. Kaikkiaan rekiä korjattiin tai niitä valmistui enemmän kuin 100 kpl. Muu perhe evakuoitiin sodan alussa Kestilään.

Sotatoimien päätyttyä oli sitten hevosmatka Kestilään, missä muu perhe oli. Matkaa sinne oli yli 200 kilometriä.

Kestilässä ollessaan Veikko sai kutsuntamääräyksen Pulkkilaan. Kutsunnoista oli sitten siirtyminen Kiuruvedelle Ruutanan jv-koulutuskeskukseen. Majoituksen Veikko muistaa olleen Ketolan talossa. Isä ja muut veljet määrättiin linnoitustöihin Laatokan pohjoispuolelle Räisälään.

Koulutuskeskus toimi useissa paikoissa, Ruutanan koululla yllä ja alla Ruutanan työväentalolla. Kuvat Kalervo Toivosen ja Jari Hyvösen kokoelma/RSHYRy:n arkisto.

Juhannuksen aikaan 1941 tuli sitten siirto junalla Kontiomäelle ja edelleen junalla Lieksaan. Ruunaan kylässä oli valatilaisuus. Joukkoyksikkö oli JR 43, 1 Kk, joka perustui Talvisodan joukkoihin.

Partalanmäen koululla oli sitten siirtyminen vasta perustettuun 14 div. JR10:n  Kk-komppaniaan. Johtajana vänr. Varis. Lieksan Nurmijärvellä Veikko pääsi ensi kertaa näkemään Maxim-konekiväärin ja tutustumaan siihen.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Heikkinen-Veikko-1-1024x642.jpg
Veikko Heikkinen, konekivääriampuja 1.KKK/JR 10. Kuva Veikko Heikkiseltä/RSHYry

Varsinaiset sotatoimet alkoivat valtakunnanrajan ylityksellä Kivivaarassa.

Eteneminen jatkui Tuulijärvellä, missä neuvostojoukot olivat vahvasti linnoittautuneet. Neljä tuntia kestäneen tulitaistelun jälkeen vihollinen oli lyöty. Eteneminen kohti Rukajärveä JR 10:n mukana oli alkanut.

Rukajärvi päätyi suomalaisten valloitukseen 11.9.1941.

Alkoi asemasota -vaihe. 14.1.1942 tuli sitten määräys lähteä Maj Guban retkelle tuhoamaan vihollisen suuri huoltokeskus. Tuo retki tai kaukopartiomatka oli merkittävä myös Veikon kohdalla. Hän sai tuolla matkalla paleltumisvammoja. Ne ei kuitenkaan estäneet toipumisen jälkeen hänen sotapalvelustaan, joka loppui syyskuussa 1944. Toimiminen koko sodan ajan kk-ampujana aiheutti hänelle kuulovamman, minkä seurauksena hän sai 15 prosentin invaliditeetin.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on kuva-52-Perttuli-Muurmannin-rata-1024x998.jpg
Muurmannin radan partiorekti. Kuva Raine Narva/RSHY

Aseveljien kertoman mukaan Veikon hermot ja kestävyys pitivät myös äärimmäisen tiukoissa paikoissa. Hän ei ”kuvia” kumarrellut, mutta suomalaisena sotilaana hän oli periksiantamaton ja tarvittaessa kova.

Kesällä 1944 tuli siirtyminen Erp 24. joukkoihin ja matka Ilomantsin suunnalle, missä sodan loppuvaiheessa Lupasalmessa tuli varmistustehtävät vihollisen hyökkäyksen estämiseksi edetä syvemmälle Suomen puolelle.

Hyökkäys oli kuitenkin estetty raskaissa puolustustaisteluissa, ja paluu Rukajärvelle oli edessä. Rauha oli saatu aikaan Neuvostoliiton kanssa.

Kellovaarassa Veikko pääsi todistamaan neuvostosotilaiden tulon kohden Suomea. Heidän johtajansa oli vaatinut päästä suomalaisten komentajan kenraali Raappaman puheille. Hänen vaatimuksensa oli ollut vapauttaa Kiimasjärventie vapaaksi neuvostojoukkojen etenemiseksi Suomussalmelle. Veikko tuli suomalaisten joukkojen mukana Nurmekseen,

Nurmeksesta paluu kotimaisemiin jatkui kävellen Kuhmoon ja edelleen joukkokuljetuksina Ouluun. Siellä tapahtui kotiuttaminen Heinäpään koululla. Tilanne siellä oli jokseenkin vapauttava ja ”rento”. Jostain oli saatu alkoholia tai sen korviketta. Siitä oli joillakin sitten omat henkilökohtaiset seurauksensa ja muistonsa tai muistamattomuutensa. Kotiuttamisrahaa maksettiin 1000 mk ja loppuraha myöhemmin siviilissä.

Matka Oulusta Hyrynsalmelle tapahtui alkuun junalla. Paltamossa oli rakennettu tilapäinen silta saksalaisten sillan räjäyttämisen jälkeen.

Hyrynsalmelle päästyään matka kotiin Saarivaaralle tapahtui kävellen. Matkaa oli yli 30 km:ä. Kotona isänsä oli Veikon veljien kanssa painamassa reenjalasta, joten uuden elämän jatkuminen alkoi siitä. Metsätyöt ja savotat kutsuivat rakentamaan omaa elämää ja sitä kautta myös Suomea.

Vuonna 1949 Veikko solmi avioliiton Elsa Mirjam Keräsen kanssa. Alkuun päästiin yhden lehmän ja savottatienestien kautta. Kotitalo Mannila siirtyi heidän omistukseen ja samalla huolehtiminen Veikon vanhemmista. Siitä alkoi kotitilan kehittäminen ja elämän edellytysten turvaaminen. Veikolle ja Mirjamille syntyi viisi lasta.

Veikolle ja Mirjamille veteraanien yhteiset tapaamiset ja yhdessä olo muodostuivat myöhemmin tärkeäksi. Aivan näihin päiviin saakka Veikko on ollut mukana yhteisissä tapaamisissa ja tilaisuuksissa. Veikon kuntoa, vastuuta ja selviytymistä korostaa se, että vielä muutama vuosi sitten hän hankki itse polttopuut metsästä, huolehti talvella tien aukaisusta ja kaikesta muusta. Hän huolehti ja edelleen vaimostaan Mirjamista. Autolla ajosta hän luopui pari vuotta sitten. Kauppa-asiat kirkonkylällä hän vielä toimittaa itse, kun naapurin Pekka huolehtii kuljettamisesta.

Veikon muistelujen pohjalta

Matti Kemppainen, veteraaniyhdyshenkilö, Hyrynsalmi

Siunaus ja muistotilaisuus

Veikko Heikkisen siunaustilaisuus Hyrynsalmen seurakuntakeskuksessa 2.3.2022.

Siunaustilaisuus alkoi Hyrynsalmen veteraaniyhdyshenkilöitten Sakari Hakkilan ja Matti Kemppaisen havuristin laskulla, jossa yhteydessä he esittivät arkun äärellä ”Veteraanin iltahuuto-laulun”.

Hyrynsalmen veteraaniyhdyshenkilöitten Sakari Hakkila ja Matti Kemppainen. Kuva Tenho Tikkanen.
Veikko Heikkisen siunauksen toimitti Hyrynsalmen kirkkoherra Pirkko Hänninen. Kuva TJT.

Rukajärven suunnan historiayhdistyksen edustajat Matti Kemppainen ja Tenho Tikkanen osallistuivat Veikko Heikkisen hautajaisiin ja laskivat hänen arkulleen havuseppeleen.

Sinivalkoisiin nauhojen tekstit kuuluvat:

Muistotilaisuudessa omaisten puolelta muistopuheen piti Veikko Kyllönen.

Veikko Kyllönen. Muistopuheeseen voi tutustua TÄÄLTÄ: Kuva TJT.

Veikko Heikkisen 3.4.2017 Suomen 100-vuotisjuhlavuonna tekemämme haastattelun julkaisimme Sotaveteraaniliiton kanssa yhteistyössä. Haastattelun voi nähdä TÄÄLTÄ:

Lisäksi Veikko Heikkisen täytettyä 99 vuotta haastattelun oli tehnyt MTV3:n toimittaja Keimo Lehtiniemi. Haastattelu julkaistiin Talvisodan 80-vuotispäivänä 30.11.2019. Juhlahaastatteluun voi tutustua TÄÄLTÄ: