Leo Rimpisen – ”Lampun tarina”

Leo Rimpinen toimi Rukajärven suunnalla joukkueenjohtajan tehtävissä ja JR 52:een hän siirtyi 24.5.1942. Hän oli pidetty alaistensa keskuudessa, niinpä Rimpisen joukkueen jäsenet valmistivat puhdetyönä esimieheltään salaa koristeellisen jalkalampun.

Leo Rimpinen haavoittui 4.10.1942. Tässä häntä kannetaan Ontajoella joukkosidontapaikalle. Kuva Leo Rimpisen arkisto/RSHYry.
Luutnantti Leo Rimpinen. Kuva Leo Rimpisen arkisto/RSHYry.

Luutnantti Leo Rimpinen on syntynyt 25.12.1921. Syntymäpäivälahja luovutettiin Rimpiselle mitä ilmeisimmin 25.12.1943, jolloin Rimpinen täytti 22 vuotta. Yksi lampun luovuttajista oli ilmeisesti hänen lähettinsä Evijärveltä kotoisin oleva korpraali Ilari Hernesaho (15.12.1921 – 26.12.1943), joka kaatui heti lampun luovutuksen jälkeisenä päivänä.

Leo Rimpisen joukkueen jäsenten lahjoittama koristeellinen jalkalamppu

Sodan jälkeen sotatarinat muuttuvat niitä kerrottaessa ja niin tässäkin lähetin tehtävä muuttui adjutantin tehtäväksi. Tämä sopi luonnollisesti paremmin siihen, että Leo Rimpinen yleni sotien jälkeen majuriksi. Hernesaho on ainut tuona ajankohtana kyseisestä yksiköstä kaatunut sotilas.

Silloisen luutnantti Leo Rimpisen merkittävin taistelu Rukajärven suunnalla oli Pallon taistelu, joka käytiin juhannuksen jälkeen 26.-28.6.1943. Rukajärven suunnan historiikkitoimikunta on haastatellut taisteluun osallistuneita upseereita 29.3.1988 (Leo Rimpinen, Erkki Louhivuori, Kauko Tammela, Eero Vesa ja Juhani Kilpeläistä), josta haastattelusta on laadittu yksityiskohtainen 18 sivuinen ”Pallo-palaveri” muistio, jonka laati Rukajärven suunnan historiikkitoimikunnan jäsen professori Toimi Lukkarinen.

Onneksi Leo Rimpinen ja sotahistoriasta kiinnostunut Lauri Lindroos tunsivat toistensa harrastuspiirin. Lauri Lindroos hankki arvokkaan aineiston ja niiden mukana lampun omistukseensa ja tarjoutui selvitettyään Rukajärven suunnan historiayhdistyksen taustoja luovuttamaan sen Lieksan Rukajärvi-keskukselle.

Leo Rimpisen lamppu ja Arnold Majewskin häälahjakalusto. Kuvat Tenho Tikkanen.
Kuvassa Jouni Peräalho, Matti Kilpeläinen ja Seppo Räihä.

Tarinalla onnellinen loppu.

Nyt lamppu on sijoitettuna pysyvästi Lieksan Rukajärvi-keskukseen siellä olevan Arnold Majewskin häälahjakaluston yhteyteen. Majewskin häälahjakaluston lahjoitti Rukajärven suunnan historiayhdistykselle v. 2018 taiteilija Viggo Wallensköld. Lahjoituksesta kertovaan juttuun voi tutustua TÄÄLTÄ:

Kannattaa katsoa myös Lauri Lindroosin haastatteluun, missä hän kertoo Leo Rimpisen leskeltä kuulemansa ”Lampun tarinan”. Lauri Linroosin Rukajärven suunnan historiayhdistykselle 17.6.2020 luovuttaman aineistoluetteloon voi tutustua TÄÄLTÄ:

Ks. myös ”Pallo eteentyönnetty tukikohta”.