Lieksan Rukajärvi-keskus E.J. Raappanan muistoseminaari 9.6.2019

LKomentaja E.J. Raappanan muistoseminaaria vietettiin 9.6. viikonloppuna kauniissa säässä.  Juhlallisuudet alkoivat perinteiseen tapaan Joensuussa, jossa laskettiin seppele kenraalimajuri E.J. Raappanan haudalle. Joensuulainen Ossi Hämäläinen oli istuttanut kauniit kukat. Seppeleen teki lieksalainen Osmo Kukkonen. Hän laski seppeleen yhdessä Raine Narvan ja Jari Kärkkäisen kanssa. Seppeleen nauhoihin oli kirjoitettu tekstit.

1. Nauha: ”Minä uskallan toivoa, että säilytätte saman kunniakkaan nimen, jonka joukkomme täällä ovat saavuttaneet. E.J. Raappana Repolassa 20.9.1944.”

2. nauha: Kunnioitetun Rukajärven suunnan komentaja E.J. Raappanan muistolle.

3. nauha: Rukajärven suunnan veteraanit, Rukajärven suunnan historiikkitoimikunta, Rukajärven suunnan historiayhdistys ry.


Jari Kärkkäinen, Osmo Kukkonen ja Raine Narva. Kuva Tenho Tikkanen.

Kenraalimajuri E.J.Raappanan hauta Joensuussa 9.6.2019

Lieksan seminaarin ja uudet näyttelyt avasi yhdistyksen hallituksen jäsen Jari Kärkkäinen. Avauksessaan hän käsitteli yhdistyksen tulevan kesän toimintaa. Jari Kärkkäinen kertoi, että Lieksan Rukajärvi-keskuksessa järjestetään 6.7.2019 seminaari Raappanan tiedustelijat sekä 26.7.2019 seminaari Asevelihenki ja asevelitalot. Kärkkäinen kertoi, että syksyn 75-vuotta Jatkosodan päättymisestä juhlaan liittyvän Repolan matkan järjestäminen tuskin onnistuu. Kuluvan kesän matkat Rukajärvelle ovat menneet kuin kuumille kiville. Kesäkuun ja heinäkuun matkat ovat täyttyivät hetkessä ja kysyntää olisi jatkuvasti. Yhdistyksen edustajat ovat avustaneet lukuisten pienempien ryhmämatkojen järjestämistä.

Jari Kärkkäinen avasi ja esitteli puheensa lopuksi Lieksan Rukajärvi-keskuksen uudet näyttelyt.

Rehtori Aseko Saarelainen.

Lieksan kaupungin tervehdyksen seminaariin toi tällä kertaa rehtori Asko Saarelainen, joka kiitti Lieksan sotahistoriatyön järjestämiseen osallistuvien yhdistysten, Lieksan Matkailuoppaitten, Lieksan Tukipisteen, Rukajärven suunnan historiayhdistyksen, Lieksan Rajakillan ja eri veteraanijärjestöjen yhteistyötä, minkä avulla voidaan palvella yhä paremmin Lieksan ja vieläkin laajemminkin koko Pielisen alueen matkailua.

Raine Narvan esitelmä Muurmannin radan partioretkestä on kiinnostava kokonaisuus ja kehittyy koko ajan. Narva on pitänyt isänsä TK-upseeri Toivo V. Narvan ”AARRE ARKUSTA” löytämäänsä aineistoon perustuvia luentoja eri puolella Suomea. Esitelmätilaisuuksia on kertynyt jo yli 50, joissa on ollut 4.100 kuulijaa. Esitelmä on eräs suosituimmista sotahistorialuennoista maassamme ja Raine Narva kerää edelleen aineistoa tulevien aihetta käsittelevien esitelmiensä tueksi.

Raine Narva.

Raine Narva esitteli myös isänsä ”AARRE ARKUN” ja tekemänsä esitelmäaineistosta kootun ja syksyllä ilmestyvän kirjan ”Katkaiskaa Muurmannin rata”. Kirjassa julkaistaan ensi kertaa kaikki TK-upseerin partioretkeltä ottamat valokuvat sota-aikaisine selityksineen. Kirjan ovat koonneet ja kirjoittaneet tunnettu sotakirjailija Simo Liikanen ja esitelmän pitäjä Raine Narva. Kirjan kustantaa Gummerus.

Tenho Tikkasen esitelmöi aiheesta ”Rukajärven rintaman taidetta”. Esitelmän kirjoitetun rungon julkaisemme oheisena ja siihen voi tutustua TÄÄLTÄ. Esitelmä on osa Tikkasen myöhemmin julkaistavaa ”Rukajärven suunnan sodanjälkeisen sotahistoriatyön historiikki” kirjoitustyötä. Valistustoimiston sotapäiväkirjan otteet löytyvät TÄÄLTÄ:


Seppo Räihä, Ritva Kilpeläinen ja Jatta Kettunen. Rukajärven rintaman taidetta näyttelyn pystytys .

Seminaarin katkaisi kova ukkosmyrsky, minkä vuoksi kaikkea suunniteltua kuva- ja videomateriaalia ei voitu tilaisuudessa suunnitellussa muodossa esittää.

Seminaarin lopuksi käytiin vilkas keskustelu. Kuulijat esittivät huolestumisensa arvokkaan Lieksan Rukajärvi-keskukseen kootun sotahistoriamateriaalin säilymisestä. Yhdistyksen edustajat kertoivat tulevista hankkeista, joiden avulla arvokkain aineisto onnistutaan säilyttämään pysyvällä tavalla paloturvallisissa tiloissa. Yhtenä vaihtoehtona tuotiin esille, että yhdistys on sitä varten hankkinut Lieksan asemaravintolan tontin. Tällä tontilla seisoo lieksalaisen kaksinkertaisen Marskin ritari Ilmari Juutilaisen muistomerkki. Tontin pinta-ala on 2.400 neliötä. Lieksan Tukipiste on nyt pitänyt tontin siistinä, johon lukuisat matkailijat ovat kiinnittäneet huomiotaan ja antaneet positiivista palautetta. Yhdistyksen haltuun saatu aineisto on kokonaisuudessaan digitoitu, joten vaikka alkuperäinen esineistö vahingoittuisi se on digitoituna edelleen nähtävissä.

Lieksan seminaariin kaukaisimmat vieraat olivat saapuneet Australiasta, Helsingin seudulta ja Pohjanmaalta saakka, osa vieraista saapui jo edellisenä päivänä, vieraat poikkesivat seminaarissa ja jatkoivat matkaa Rukajärven tielle ja Rukajärven autenttisille taistelupaikoille. He tutustuvat tällä kertaa erityisesti Tahkokosken taisteluihin. Toisen Rukajärvelle kiirehtineen matkailijaryhmän oppaana toimi Jukka Kuhanen.

SR/TJT