Opaskoulutuksessa tietoa merkittävimmistä taisteluista ja vapaa-ajan toimista

Iisalmen Rukajärvikeskuksen opaskoulutuksessa edettiin. Oppaat saivat tietoa Rukajärven suunnan taisteluista. Tämän kertaisen koulutuksen aloitti Antti Haapalainen suunnan joukkojen kokoamisperusteista ja joukkojen tunnuksista. Lisäksi Haapalainen selvitti kenttävartiopuolustuslinjan rakentamisen eri vaiheet. Laajasta esityksestä ilmeni, että työn kuluessa hän on kerännyt koko alueen paikannimistön suomeksi. Myöhemmin tulevan kesän aikana ilmestyy teos, jota on saatavissa Rukajärvikeskuksissa. Haapalaisen luennon pääosan voi nähdä myös netistä (YouTube/Rukajärvikeskus).

Iisalmen opaskurssi pidettiin tällä kertaa Iisalmen Seurahuoneen salissa.
Iisalmen opaskurssi pidettiin tällä kertaa Iisalmen Seurahuoneen salissa. Tällä kertaa kurssilaisia oli 33.

Tilaisuudessa kuultiin puheenjohtaja Tenho Tikkasen luento Kulttuuri- ja vapaa-aikatoiminnasta Rukajärven suunnalla. Rukajärvellä toimi Korven Radio ja yksi Suomen tunnetuin radiotoimittaja Martti Jukola oli alussa yksi sen toimittajista, jonka ääntä voi kuulla YLE-Areenalta:

Ja

(Ks. Yle-Areena; Ohjelmat 4-5: Martti Jukola raportoi Rukajärven valtauksesta 11. syyskuuta. Kylä oli jäänyt viholliselta polttamatta, koska sille tuli ”kiire livohkaan”. Suomalaiset pudottivat portin päältä sirpin ja vasaran suurella rominalla ja alkoivat etsiä saunaa. Syyskuun 17:ntenä ylipäällikkö määräsi joukot pysähtymään.)

Rukajärven taistelutie 1941 – 1944

Päivän pääaiheena oli Rukajärven taistelutie v. 1941 – 1944, merkittävimmät taistelut, Omelian mottitaistelu, Sukellusveneen, Pallon, KV-Joen sekä Tahkokosken taistelut. Tätä aihetta käsittelivät sotahistorioitsija Tauno Oksanen yhdessä Pentti Kärkkäisen kanssa.

Koulutuksen lopuksi katsottiin Rukajärven taisteluita käsittelevä dokumentti-elokuva. Sen on tehnyt Ryhmä Pieninkä, käsikirjoitus on Tauno Oksasen.

Iisalmen Rukajärvikeskuksessa pidettyyn koulutukseen osallistui tällä kertaa kaikkiaan 33 henkilöä.

Sotahistorioitsija Tauno Oksanen ja Pentti Kärkkäinen selvittivät tuleville oppaille Rukajärven taisteluita.

Koulutus 15.2.2014

Seuraava koulutus pidetään Iisalmen Rukajärvikeskuksen tiloissa 15.2.2014 klo 10.00 – 17.00, jolloin käsitellään mm. seuraavia aihekokonaisuuksia:

– Merkittävimmät kaukopartioretket, Muurmannin rata v. 1942, Ontajärven ja Puuttoisten sissiprikaati 1942, Jeljärvi 1943 ja Suopassalmi 1944. Tästä aiheesta luennoi Ari Komulainen, joka suorittanut perinnehiidot Muurmannin radalle (300 km), Jeljärvelle (150 km) ja tänä vuonna Ryhmä Pieningän suunnitelmissa on hiihtää Suopassalmen retki (140 km).

– Ossi Laine ja Hannu Kauppinen selvittävät suunnan tappioita. Luennot käsittävät ennen julkaisematonta uutta tutkimustietoa ja tilastoja.

Lisäksi käsitellään aiheita:  Rukajärven rintaman Lotat ja kotirintama,  Rukajärven suunnan perinnetyö sodan jälkeen, Marskin Maja ja Rukapirtti,  Rukajärven suunnan kirjallisuus ja Rukajärven suunnan erikoisuudet.