Pielaveden Sotaveteraanit tutustuivat Rukajärvi-keskukseen

Pielaveden sotaveteraanit ry kokousti tänään 28.10.2021 ja tutustui samalla Rukajärvi-keskukseen. Puheenjohtaja Paavo Leppänen luovutti Rukajärvi-keskukselle yhdistyksensä standaarin.

Luovutuspuheessaan Paavo Leppänen kertoi yhdistyksen siirtyvän vähitellen veteraaniajasta ns. perinneaikaan. Se tuo toimintaan monia haasteita. Sotaveteraaniyhdistys aikoo koota paikallista sotahistoria-aineistoa, mikä on peräisin sotaa edeltävältä, sota-ajalta ja sodan jälkeiseltä ajalta. Aineistoa ja tietoa kootaan myös siirtolaisista. Aineisto kootaan yhdessä kuntalaisten ja kunnan kanssa ja sitä pyritään asettamaan esille monissa yhteyksissä kunnan tiloihin mm. ja juhlapaikoille aina teemoittain.

Samalla puheenjohtaja Paavo Leppänen toivoi, että tämän näin muodostuva paikallinen sotahistoriatyö auttaisi omalta osaltaan myös Rukajärven suunnan historiayhdistyksen toimintaa ja sen yllä pitämiä Rukajärvi-keskuksia. Puheenjohtaja Leppänen korosti sitä, että vain laajan yhteistyön avulla ja tietoa levittämällä myös koulujen kautta nuorisolle voidaan ylläpitää sukupolvienvälistä tietojen vaihtoa tulevaisuudessa.

Leppänen kertoi, että Pielaveden Sotaveteraanit ovat tehneet samanlaisen vierailun myös Iisalmessa toimineeseen Rukajärvi-keskukseen. Leppänen oli pannut merkille, että Kiuruvedellä on huomattavan paljon esille Pielavedeltä kotoisin olevien veteraanien esineistöä, johon tutustutaan tarkemmin esittelyn jälkeen.

Pielaveden Sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja luovutti RSHYry:lle yhdistyksensä standaarin, sen otti vastaan Seppo Räihä.

Päätteeksi hän luovutti Pielaveden Sotaveteraanit ry:n standaarin, minkä otti vastaan RSHYry:n puheenjohtaja Seppo Räihä. Kiitospuheessaan Räihä totesi, että kaikki tuki on tarpeen mitä tervehdimme tyydytyksellä. Olemme tarkoituksella koonneet tänne Kiuruveden keskukseen pääosin kaikkien Ylä-Savosta Rukajärven suunnalla taistelleitten sotilaitten ja lottien aineistoa. Kutsumme tätä keskusta em. perusteen mukaisesti ”Ylä-Savon” Rukajärvi-keskukseksi.

Puheenjohtaja Räihä esitteli keskuksen toimintaa ja kertoi mm., että juuri edellisenä päivänä keskukselle oli lahjoitettu Pielavedellä syntyneen veteraanilääkäri Tapio Kolehmaisen poikkeuksellisen laaja valokuva-aineisto. Tästä luovutustilaisuudesta on saatavissa tarkempia tietoja yhdistyksen YouTube-kanavalta löytyvästä videokoosteesta. Kolehmaisen laadukasta eineistoa ei ole vielä ehditty asettaa esille.

Päätteeksi kuultiin Lahdesta kotoisin olevan opettaja Emmi Mustosen säveltämän ja sanoittaman laulun ”Papan perintö”, minkä esittävät Mustosen lapsikuoro.

TJT/ kuva Tenho Tikkanen