Yhdistys sai jälleen arvokkaita lahjoituksia

Yhdistys sai jälleen arvokkaita lahjoituksia, eläinlääkäri Risto Hallmanin valokuvat ja Jukka Puustisen muotokuva esille

Tätä arvokasta lahjoitusta koskeva asia lähti liikkeelle Rukajärvi-menusta. Risto Hallman on kuopiolainen Alahovin viinitilan omistaja, joka valmisti Iisalmen Rukajärvi-keskukselle Rukajärven nimeä kantavan oluen, jota oli tarjolla yhdistyksemme seminaareissa ja myös Rukajärvi-keskuksen vieraat saattoivat tilata sitä myös keskuksessa vieraillessaan.

Tämän hienon teon jälkeen Risto Hallman kertoi, että hänen isänsä Risto Hallman toimi Rukajärvellä eläinlääkärinä Jatkosodan aikana. Hän oli opiskellut eläinlääkäriksi Tukholmassa. Jatkosodan jälkeen hän kertoi suorittaneensa todellisen eläinlääketieteellisen korkeakoulun Rukajärvellä. Talvisodassa Risto Hallman taisteli Kannaksella.

Jo tuossa yhteydessä Risto Hallman ilmoitti lahjoittavansa isänsä Rukajärvellä ottamista kootun valokuva-albumin yhdistyksellemme. Nyt nämä kuvat (150 kpl) ovat tallennettu yhdistyksemme arkistoon. Keskusteluumme tuli hieno lisä Salme Sulosen 5.5.2013 yhdistyksen tekemästä videohaastattelusta. Lauttasaaren apteekin farmaseutti Salme Sulonen palveli eläinlääkintälottana samassa 35.

Eläinlääkintäkomppaniassa. Salme Sulonen kehuskeli kaikkien miesten hienoa käytöstä ja se ilmeni kaikessa myös eläinten hoitotyössä. Sulonen muisti Tiiksan esikunnasta hauskan tapahtuman. Eläinlääkäreitten hoidettavaksi oli tuotu Raappanan karhukoira, joka ontui. Lääkäri poisti koiran tassusta tikun, ja näin asia tuli hoidetuksi. Parin päivän kuluttua jo nukkumaanmenon jälkeen pyrki eläinlääkärin vastaanotolle yllättävä potilas. Sulonen kertoi heränneensä siihen, kun koira raapi vastaanoton ovea. Oven avattuaan sisälle käveli sama koira, joka oli saanut aiemmin hoitoa ja seurassa oli toinen karhukoira, joka ontui. Nämä potilaat ilman komentoa marssivat peräkkäin hoitotilaan. Lääkärin tutkittua potilasta senkin jalasta poistettiin tikku. Tyytyväiset potilaat eivät palanneet enää toistamiseen lääkärin vastaanotolle.

Luutnantti Risto Hallman voittonsa jälkeen.

Todettakoon myös se, että eläinlääkäri Risto Hallman oli taitava ratsastaja, joka voitti ainakin yhdet Rukajärvellä järjestetyt ratsastuskilpailut 29.3.1943.

Luutnantti Risto Hallman voittonsa jälkeen.

Risto Hallman muisti nämä vuosien takaiset keskustelumme ja otti uudelleen yhteyttä ja kertoi, että hän haluasi käydä henkilökohtaisesti luovuttamassa lupaamansa isänsä eläinlääkäri Risto Hallmanin kansion yhdistyksellemme. Hän tiedusteli, että hänen lähisukulaisensa Matti Hallmanin puoliso Tarja sattuu olemaan Mannerheim-ristin ritari Jukka Puustisen tytär ja haluaisi luovuttaa yhdistyksellemme isänsä muotokuvan.

Jukka, Tarja, Lauri Hallman, Minni ja Henri Johansson, Risto ja Matti Hallman. Tarja Hallmanin edessä on isänsä Jukka Puustisen muotokuva sekä Mannerheimin 1.8.1943 myöntämä Mannerheim-Ristin-ritarin luovutuskirja. Risto Hallmanin kädessä on hänen isänsä eläinlääkäri Risto Hallmanin valokuva-albumi. Isä Risto sai kuulla poikansa syntymästä ennen kuolemaansa. Poika sai isänsä nimen.

Iisalmen Rukajärvi-keskuksen 30.8.2020 tilaisuudesta muodostuikin ikimuistoinen tapaaminen, kun siellä lahjoitusten lisäksi kuultiin vielä mielenkiintoiset läheisten veteraanikertomukset. Lahjoitus sisältää muotokuvan lisäksi Mannerheimin 1.8.1943 Jukka Puustiselle myöntämän Mannerheim-ristin ritarin luovutuskirjan. Tilaisuus alkoi klo 13.00 ja tämän jälkeen vierailtiin Iisalmen vanhalla hautausmaalla Jukka Puustisen sukuhaudalla. Nelituntinen tilaisuuden jälkeen esitimme Risto Hallmanille, Tarja ja Matti Hallmanille, heidän tyttärelleen Minille ja hänen pojalleen Henrille sekä Tarjan pojalle Jukka Hallmanille parhaat kiitoksemme arvokkaista lahjoituksista sekä vierailusta ja tutustumisesta Iisalmen Rukajärvi-keskukseen.

Kuvia lahjoitetusta aineistosta

Eläinlääkäri Risto Hallmanin valokuva-albumi sisältää kaikkiaan 150 valokuvaa. Kuva albumin yhdeltä sivulta.
(Jukka) Timo Johannes Puustisen saama Mannerheim-ristin ritarin luovutuskirja. Sen sisältöön voi tutustua TÄÄLTÄ.
Mannerheim-ristin ritari (Jukka) Timo Johannes Puustinen (19.6.1909 – 13.2.1962) on haudattu Iisalmen vanhan hautausmaan sukuhautaan.

Tilaisuudesta on tehty muistio ja lyhyt videotallenne yhdistyksen arkistoon.

Tekstin kirjoitti Tenho Tikkanen

Risto Hallmanin Alahovin viinitilalla on muuten samalla Suomen ensimmäinen tilaviinimyymälä, joka avattiin vuonna 1995. Tilalle voi tutustua kesäaikaan myös Kuopiosta sisävesilaivalla. Myös tilan ravintolasta on saatavissa Rukajärvi-olutta. Alahovin viinitilan osoite on: Alahovintie 236, 71130 Kortejoki. Puh. 050-5951529. Kokemuksesta totean, että kannattaa tutustua.