Puhemies Eero Heinäluoma juhlapuheessaan Lieksassa 5.9.2014 mm.:

Puhemies korostaa Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan jatkuvuutta ja kehottaa välttämään äkkikäänteitä

Puhemies Eero Heinäluoman mukaan sotavuosien ankarat uhraukset toimivat tänä päivänäkin maamme arvostuksen ja itsenäisyyden suojana.

-Sota ei ole juhlan aihe, mutta sodan päättyminen ja rauha ovat aina muistamisen ja juhlan aihe, puhemies Eero Heinäluoma sanoi puheessaan jatkosodan päättymisen 70-vuotisjuhlassa Lieksassa.

Kansalaisjuhlassa juhlapuheen piti Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma.
Kansalaisjuhlassa juhlapuheen piti Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma.

Jatkosodassa kaatui 66 000 suomalaista sotilasta ja 1 500 siviiliä. Kaikkiaan sodissa kaatui satatuhatta ja haavoittui kaksisataatuhatta suomalaista. Sodat jättivät jälkeensä 30 000 sotaleskeä ja 50 000 sotaorpoa.

– Uhrit olivat raskaat, mutta ne eivät olleet turhat. Suomen itsenäisyys ja pohjoismainen kansanvaltainen yhteiskuntajärjestys säilyivät. Taistelumme koko arvo voidaan ymmärtää paremmin tänään kuin heti sodan jälkeen, Heinäluoma sanoi.

– Tänään muistelemme kiitollisuudella sotien veteraaneja ja sotainvalideja, jotka olivat valmiina laittamaan alttiiksi oman terveytensä ja oman henkensä.

Puhemies Heinäluoma muistutti kuinka historian tuntemus auttaa ymmärtämään ja kunnioittamaan sodan kokeneen sukupolven uhrauksia.

-Aleksis Kivi sanoi Seitsemässä veljeksessä, että on suuri viisaus, jos tietää mitä menneisyydessä on tapahtunut. Kun oppii ymmärtämään, mikä aiemmin on ollut hyödyllistä ja mikä vahingollista, voi toimia viisaasti.

Puhemies korosti Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen aseman vakautta. 

– Haluamme toimia maailmalla rauhan hyväksi ja rakentaa hyviä naapuruussuhteita. Suomi ei tuota yllätyksiä tai ongelmia naapureilleen. Samaa toivomme naapureiltammekin.

Puhemies Heinäluoman mukaan äkkikäännöksiä on syytä välttää.

– Ulkopolitiikkamme linja nauttii kansalaisten suurta kannatusta. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa yksituumaisuus onkin pienelle kansakunnalle suuri etu, puhemies Heinäluoma totesi.

Eeduskunnan puhemiehen puhe kokonaisuudessaan on nähtävissä Rukajärvi-keskuksissa Iisalmessa ja Lieksassa.