Tilaisuus oli samalla Ilmari Jokelainen 90-vuotisjuhla (s. 23.9.2013).
Yle-Kainuu julkaisi itsenäisyyspäivänä veteraanien Ilmari Jokelaisen ja Maunu Kankaanpään haastattelun kokonaisuudessaan osoitteessa (20 min):
http://yle.fi/uutiset/
Seuraavassa aiemmin 20.9.2013 Rukajärvikeskuksen sivulla julkaistu juttu em. veteraanitapaamisesta.
Tilaisuuteen oli kutsuttu kaikki elossa olevat Ilmarin aseveljet, jotka osallistuivat 16.8.1944 Jatkosodan viimeiseksi jääneeseen taisteluun Suomen ja Neuvostoarmeijan välillä.


Kutsun saaneet veteraanit olivat:
Ilmari Jokelainen (s. 23.9.1923), Ristijärveltä, maanviljelijä, Maunu Kankaanpää kunnallisneuvos (s. 11.5.1923), Vantaa, Olavi Tiittanen (s. 17.12.1922), Juuka, Juuan kunnanjohtaja, Tauno Tikkanen (s. 10.3.1916), Kiuruvesi, maanviljelijä.

Taisteluun osallistui myös Härmästä kotoisin oleva veteraani Heikki Mäki-Kojola (s. 11.2.1924, maanviljelijä), mutta hän ei päässyt tilaisuuteen terveytensä vuoksi.
Veteraaneista Tauno Tikkanen ja Maunu Kankaanpää ovat käyneet kyseisellä 16.8.1944 taistelupaikalla, jossa kaatui mm. heidän Sukevalta kotoisin oleva komppanianpäällikkönsä luutnantti Seppo Hänninen.


Ontrosenvaaran-Tahkokosken taistelut lyhyesti
Aihetta käsiteltiin Iisalmessa Kansainvälisessä Rukajärvi-seminaarissa 1.9.2011. Kysymys oli siitä, että vihollisen joukot olivat edenneet Rukajärven rintaman pohjoispuolitse asumattoman korven halki tekemäänsä 50 kilometriä pitkää huoltotietä myöten ja vihollinen oli tullut jo suomalaisten joukkojen selustaan katkaistakseen ainoan Rukajärven joukkojen huoltotien Ontrosenvaarassa. Se oli vähällä onnistua ja näin käynnistyivät reilut kaksi viikkoa kestävät ankarat taistelut, joiden seurauksena vihollisen joukot työnnettiin takaisin omalle puolelleen ja em. 16.8.1944 taistelu käytiin vihollisen huoltotien katkaisemiseksi, jolla tavoiteltiin vihollisen saarrostamista rakentamalleen huoltotielle Tsirkka-Kemijokea vasten. Nämä pitkään jatkuneet taistelut päättyivät komppanianpäällikkö Hännisen kaatumiseen.

Ilmari Jokelainen ja Maunu Kankaanpää toimivat Hännisen (7./JR 10) lähetteinä. Hänninen määräsi komppanian avorivissä hyökkäykseen vihollisen tukikohtaa vastaan. Joukot etenivät n. 50 metrin etäisyydelle tukikohdasta. Ihmetystä herätti, että hyökkäys tehtiin keskellä päivää ilman tykistövalmistelua. Vihollinen tulitti kiivaasti ja tuossa taistelussa Hänninen kaatui ja kelopuun suojassa ollut Hännisen lähetti Ilmari Jokelainen sai täysosuman kranaatista ja sen seurauksena hänen kätensä meni lähes irtopoikki. Kankaanpää havaitsi lähettikaverinsa tilanteen, veti hänet suojaan, sitoi hänen kätensä. Vihollinen pyrki saarrostamaan suojaan pyrkivät lähetit, mutta lähetit onnistuivat pääsemään omiensa joukkoon.
Ontrosenvaaran-Tahkokosken taisteluissa kaatui 220 suomalaista sotilasta, vihollisen selustaan joutuneista kolmesta pataljoonasta tuhoutui kokonainen pataljoona täysin ja kaksi sen komentajista. Parakkiniemestä Tsirkka-Kemijoen yli pyrkivä pataljoona törmäsi 7.8.1944 aamuyöstä juuri Hännisen komppaniaan ja tässä taistelussa kaatui mm. heidän komentajansa everstiluutnantti Basckov.
Veteraanihaastattelut videolle:
Rukajärven suunnan historiayhdistys ry on haastatellut vuosina 2009 – 2013 videolle veteraanit, jotka osallistuivat elokuussa 1944 Jatkosodan viimeiseksi jääneeseen taisteluun Suomen ja Neuvostoarmeijan välillä:
– Ilmari Jokelainen, Maunu Kankaanpää, Olavi Tiittanen, Väinö Lappalainen, Heikki Mäki-Kojola, Tauno Tikkanen.
Näihin haastatteluihin samoin kuin Iisalmessa 1.9.2011 pidetystä Kansainvälisestä Rukajärvi-seminaarista tehtyihin videodokumentteihin voi tutustua tarkemmin Lieksassa 1.7.2013 avatussa Rukajärvikeskuksessa.
Ristijärven tilaisuudessa 20.9.2013 veteraaneja haastatteli myös Kainuun Radio. Se on katsottavissa YLE-Areenasta osoitteesta: http://areena.yle.fi/tv/2037897