Onníttelumme Jongunjoen Kyläseura ry:lle – Pohjois-Karjalan vuoden 2024 kylä nimityksestä.

Pohjois-Karjalan vuoden 2024 kylästä päättivät Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Pohjois-Karjalan kylät ry, jotka valitsivat Lieksan Nurmijärven kylän vuoden 2014 kyläksi. Kylän toiminnasta vastaa Jongunjoen Kyläseura ry.  

Kuvassa seuran vastuhenkilöt juhlakuvassa. (Kuva Jari Jolkkonen)

Annukan kahvila on kylän helmi, Annukka Kaltiainen ja puheenjohtaja Olga Keränen. (Kuva. JKS)

Seurala sai kyltin. Jari Jolkkonen ja Heikki Turunen. (Kuva. JKS)

Juhlavieraille kuultiin myös kulttuuriesityksiä, eikä ensimmäistä kertaa, Jatta Kettusen toimesta. (Kuva. JKS)

Onnittelijolihin kuului myös Pohjois-Karjalan maakuntaliiton liittohallituksen puheenjohtaja kansanedustaja Hanna Räsänen ja Lieksan kaupunginjohtaja Pirre Seppänen, keskellä puheenjohtaja Olga Keränen. Kesäisissä tunnelmissa 8.6.2024. (Kuva. JKS).

Kyläseura ja sitä myötä kylä’ on poikkeuksellisen vireä, sen olemme me Rukajärven tien ja Rukajärven sotahistoriatyön tekijät voineet käytännössä moneen kertaan todistaa.

Kuva (Kuva. RSHY)

Aloitimme yhteistyön seuran kanssa jo vuonna 2011, jolloin 2.7.2011 Rukajärven tie nimettiin ja sen varrelle asennettiin suuri määrä opasteita. Kyläseuran väki osallistui talkootyöhön vain pienen vihjeen saatuaan.

Seuraava koetinkivi oli n. 100.000 euron kustannusarvion Jukolan Motti -pirtin rakentaminen. Seura oli siinäkin puheenjohtajansa Heikki Turusen johdolla kaikissa töissä mukana ja kireästä aikataulusta selvittiin yhteisvoimin.

Kyläseuran puheenjohtaja Heikki Turunen oli Jukolan Motti -pirtillä korvaamaton apu. Nettijutut löytyvät loka- marraskuulta 2014. (Kuva. RSHY)

Kireän aikataulun lisäksi saimme yhteisvoimin pystytetyksi Seuralan tiloihin Rukajärven tie-näyttelyn. Sekin valmistui aikataulussa 30.11.2014 avajaisiin mennessä. Lisätietoa TÄÄLTÄ.

Työt jatkuivat ensin jo seuraavan vuonna Änäkäisen salpaetuaseman rakentamistöissä. Mittava työ saatiin päätökseen vuonna 2017, maamme itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Jos on Jongunjoen Kyläseura kiitoksemme ansainnut niin on myös Lieksan matkailuoppaat. Tässä sisarukset Ritva Kilpeläinen ja Jatta Kettunen. (Kuva. RSHY)

Tämän jälkeen juuri näissä tiloissa on järjestetty, jos jonkinlaisia juhlatilaisuuksia, syntymäpäiviä, häitä, kastajaisia ja kylän yhteisiä tapaamisia ja ovatpa Rukajärven tien matkaajat voineet nauttia seuran keittelemistä ”nokipannukahveista”. Harvinaislaatuista työtä oman kotiseudun hyväksi. Eipä ihme, että maakuntaliitossa oli tämä toiminta pantu merkille ja nyt seura saattoi nauttia työn tuloksistaan.

Eikä siinä tietenkään kaikki. Tämä on vain lyhyt kertomus siitä työstä minkä me sotahistoriatyötä tekevät olemme yhdessä kyläseuran kanssa kokeneet.

Tuotakoon esille, että Rukajärven E.J. Raappanaan ja Rukajärven suunnan miehiin luotettiin sodan aikana ja myös sotien jälkeen. Raappana oli päämajan luottomies sodissa, Talvisodassa hänen johtamansa Lieksan rintama oli ainut maassamme, missä sodan lopussa ei ollut vihollisen joukkoja vanhan rajan sisällä ja Jatkosodassa hänen johtamansa Rukajärven suunnan joukot pitivät sodan alussa saavuttamansa asemat, ainoana joukko-osastona sodan loppuun saakka, aina Jäämereltä Mustalle merelle ulottuvalla rintamalla. 

Onnea meiltä kaikilta – toivomme yhteistyömme jatkuvan

Tenho Tikkanen, puheenjohtaja, Rukajärven suunnan historiayhdistys ry.