Pentti Perttulin vuonna 2006 kuvattu videohaastattelu nyt myös netissä

Rukajärven suunnan historiikkitoimikunta perustettiin Nurmeksessa 15.6.1986 pidetyssä veteraanikokouksessa. Toimikuntaan valittiin alunperin maanviljelysneuvos Pentti Perttuli, professori Toimi Lukkarinen ja DI Toivo Rissanen. Toimikunta kutsui ensimmäisessä kokouksessaan syksyllä 1986 puheenjohtajakseen kenraaliluutnantti Erkki Setälän ja kutsui lisäjäseniksi eversti Erkki Koiviston ja valitsi pian historiateoksen kirjoittajaksi kirjailija Antti Tuurin.

Veteraanien haastattelutyö käynnistyi välittömästi ja lopulta 570 veteraanin haastatteluaineisto oli koossa. Perttuli kertoo tästä työstä videohaastattelussa, samalla hän kertoo esimerkin omaisesti joistakin sotakokemuksistaan.

Rukajärven suunnan historiayhdistys perustettiin jatkamaan historiikkitoimikunnan työtä Marskin Majalla 19.9.2007. Pentti Perttuli 8.9.2009 kirjoittamassa perustavan kokouksen kutsua. Pöydällä Rukajärven suunnan historiikkitoimikunnan standaari, mikä annettiin 23 veteraanille, jotka osallistuivat veteraanihaastattelujen kokoamiseen. Pöydällä on myös vuoden 2009 alussa historiikkitoimikunnan julkaisu Rukajärven rintaman taidetta.

Mainittakoon, että historiikkitoimikunta päätti työnsä vuonna 1993 pitämässään kokouksessa. Perttuli jatkoi tämän jälkeen yksin veteraaniaineiston kokoamista ja Rukajärven suunnan taisteluita käsittelevien luentojen pitämistä. Historiikkitoimikunnan toiminta käynnistyi uudelleen 27.4.2007, jolloin sen jäseniksi valittiin Martti Soikkeli ja Tenho Tikkanen.

Todettakoon myös se, että videoesittelyssä mainitun haastatteluaineiston sivumäärät ovat peräisin vuodelta 1993. Historiikkitoimikunnan työn uudelleen käynnistyttyä vuonna 2007, aineistoa on koottu suuri määrä lisää, joten tiedot ovat muuttuneet.

Pentti Perttulin vuonna 2006 kuvattu haastattelu on nähtävissä Rukajärvi-keskuksissa ja nyt sen voi kokonaisuudessaan katsoa myös TÄÄLTÄ: