Legendaarinen Majewski -teos tilattavissa ennakkoon

Legendaarinen Majewski -teos julkistetaan E.J. Raappanan muistoseminaarissa 9.6.2018, Lieksan Rukajärvi-keskus, Asema-Aukio 2, 81700 Lieksa.

Legendaarinen Majewski -teoksen hinta on 30 €, ennakkotilaajille 25 € sisältäen lähetyskulut. Tilaus viimeistään 9.6.2018 mennessä   puh. 040-5408045,  sähköposti: tenho.tikkanen(at)gmail.com

*****

Tämän ensisijaisesti näyttelyesitteenä toimivan 97-sivuisen teoksen tarkoituksena on esitellä kuvataiteilija, kuvataiteen maisteri Viggo Wallensköldin Rukajärven suunnan historiayhdistykselle lahjoittama Helga ja Arnold Majewskin aineisto.

Teoksessa on lyhyt esittely Helga ja Arnold Majewskista, minkä lisäksi teoksessa esitellään mm. lahjoituksena saatu esineistö, valokuvat, kunniamerkkien luovutuskirjat, todistukset, kantakortin tiedot ja muut merkittävimmät asiakirjat. Teoksessa on lyhyt kuvaus eräistä Majewskiin liittyvistä Rukajärven suunnan taisteluista ja hänen kaatumistaan koskeva kuvaus, joihin liittyvä ennen julkaisematon tieto on saatu RSHY:n veteraanihaastatteluista. Erkki Ylisippola on kerännyt humoristisia tarinoita ratsuväen sotilaista. Tässä teoksessa julkaistaan Arnold Majewskista julkaistut kaskut ja jutut.

Helga Sonck-Majewski säilytti tätä esineistöä Porvoon taiteilijakodissaan, istui häälahjaksi saamassaan pahkatuolissa, vierellään pahkapöydälle asetettu puolisonsa Arnold Majewskin kuva ja kranaatista valmistettu kynttilänjalka. Kirjahyllylle oli sijoitettu vierekkäin puolison valokuva ja kunniamerkit, joita hän katseli: ”Siinä se Mäski on, hän oli rakuuna.” Esineet olivat rakkaan huolenpidon kohteena samalla paikalla taiteilijan elämän loppuun saakka. Helga Sonck-Majewski kuoli 12.3.2015 Porvoossa.

Teoksessa on ennen julkaisemattomat tiedot vihkimisestä, kuvat häämatkasta, ja kuva Majewskin kaatumisesta. Teoksessa julkaistaan ensimmäisen kerran useita Helga Sock-Majewskin runoja. Helga kertoi, ystävälleen Kirsti Sundille, että aivan kuin joku tuntematon voima pakottaa hänet kirjoittamaan runoja. Tässä teoksessa on julkaistu vain ne runot, mitkä käsittelevät aviopari Helga ja Arnold Majewskin lyhyttä, vain vuoden ja kuukauden mittaista yhteistä taivalta. Heidät vihittiin Lieksassa 3.9.1941 ja Arnold Majewski kaatui 10.10.1942 Peukaloniemen tukikohdassa.

E.J. Raappanan muistoseminaari 9.6.2018, Lieksan Rukajärvi-keskus Asema-Aukio 2, 81700 Lieksa,

Rukajärven suunnan historiayhdistys ry.

www.rukajarvikeskus.fi