Tykkiasema sai lähteä – Rukajärvi-keskus avaa ovensa

Suomen kansaan voi luottaa, aina. Se on lainkuuliaista ja haluaa noudattaa annettuja ohjeita ja tukee toinen toistaan. Näin toimittiin myös Lieksan Rukajärvi-keskuksen tykkiaseman purkamisessa. Se tehtiin hyvää tarkoittaen kestopuista, mutta kun säännökset ovat muuttuneet kyllästettyä puuta ei saa käyttää yleisön palvelutiloissa.

.Tykkiasema on purettu. Teuvo Kettunen, Pentti Siponen ja Heikki Turunen. Kuva Jatta Kettunen.
Tästä alkaa Rukajärven tie. Rukajärvelle on tästä matkaa 230 km, rajalle Kivivaaraan 44 km. Kuva Jatta Kettunen.

Olemme Lieksan rakennustarkastajaan monella tavalla tyytyväisiä. Hän pyysi kohteliaasti huomioimaan muuttuneet säännökset, joita tosin hiukan viiveellä noudatimme. Lieksan rakennustarkastaja Jorma Sarkkinen oli ainut henkilö, jonka sanaan saatoimme luottaa myös aiemmin rakentaessamme v. 2017 Rukajärven tien Änäkäisen Salpaetuaseman kohdetta. Siinäkin hän rauhalliseen tapaansa suorittaessamme katselmusta vuonna 2014 totesi: ”särkyneet vaaralliset rakenteet voidaan ja pitää uusia ilman toimenpidelupia.” Varmuuden vuoksi teimme toimenpidelupahakemuksen. Tällaisen miehen toive on meille Jumalan sanaan verrattavaa tekstiä, jota haluamme noudattaa mahdollisimman tarkasti. Nyt hänelle yleisöltä tulleen asiallisen huomautuksen johdosta olemme lieksalaisten ystäviemme avulla onnistuneet näin ”korona-aikanakin” huolehtimaan siitä, että voimme avata Lieksan Rukajärvi-keskuksen laillisissa puitteissa.

Keskus avataan heti kesäkuun alussa

Vanhan sananparren mukaan sanonta ”Sanasta miestä – sarvesta härkää” kuvaa hyvin toimeliaita talkoolaisia. Otimme yhteyttä Jatta Kettuseen, Heikki Turuseen ja Rauni Kiviseen. Jatta totesi heti, se homma hoituu ennen Rukajärvi-keskuksen avaamista.  Heikki Turunen ja myös Rauni Kivisen mies Pentti olivat valmiita työhön. Nyt se työ on tehty. Kiitos siitä koko Rukajärvi-yhteisömme puolesta.

Rukajärvi-keskus avaa ovensa kesäkuun 2. päivä. Toimimme Lieksan Tukipiste ry:n ja Lieksan Matkailuoppaat ry:n kanssa yhteistyössä Valtioneuvoston museoita varten antamien ohjeitten ja suositusten mukaisesti. Turvaväleistä pidetään huolta ja käsien pesua varten varaamme asiakkaille pesunesteet. Henkilökunnalla on niin halutessaan varattu hengityssuojaimet ja käsineet. Kassalle tulee suoja-plexi. Asiakkaille esitämme toiveen, että turvaväliestä huolehditaan ja esineisiin ei koskettaisi.

Rukajärvi-keskukseen saamme kesän aikana uusia kirjoja myyntiin. Hannu Siivonen on saanut valmiiksi uusimman teoksensa ”Tiiksjärven tulenjohtolennot”. Kirjasta ”Pentti Perttuli Rukajärven suunnalla” on otettu uusinta painos. Samoin ”Legendaarinen Majewski” toinen painos tulee jälleen kesän aikana myyntiin. Lisäksi saamme valmiiksi muutamia veteraanihaastatteluja, joihin näyttelyvieraat voivat tutustua. Kesänaikana esitämme myös muutamia elokuvia, Rukajärven tie-elokuvan sekä SuomenSalpa dokumenttielokuva näytetään useita kertoja.

Alkukesästä uusimme hiukan näyttelyitä. Uskomme, että kotimaan matkailu vilkastuu ja että se suuntautuu huomattavalta osin Lieksaan, maamme kansallismaiseman arvokkaisiin luonto- ja kulttuurikohteisiin. Pyrimme parhaan kykymme mukaan palvelemaan juuri odotettavaa kotimaan matkailua.

Koronaepidemian vuoksi joudumme siirtämään E.J.Raappanan muistoseminaarin ajankohdan kesäkuun alusta myöhemmin kesällä pidettäväksi. Samassa yhteydessä asetamme esille myös E.J.Raappanan valokuvia. Valokuvanäyttelyesite on valmis.

Tänään onnittelimme yhdistyksemme aktiivista jäsentä Isto Turpeista kirjeellä. Onnittelumme julkaisemme tässä samalla kun kiitämme talkooporukkaa. Tuon kirjeen sanat soveltuvat heistä jokaiseen.

Paljon onnea myös Heikki Turuselle, joka viettää syntymäpäiviään huomenna.

Rukajärven suunnan historiayhdistys ry.

Puheenjohtaja Seppo Räihä

Varapuheenjohtaja Seppo Ryhänen

***

Toivotamme Sinulle Isto mitä parhainta onnea syntymäpäivänäsi

Olemme oppineet tuntemaan Sinut työsi ja harrastustesi kautta hyvin. Sellaisia miehiä Isänmaa tarvitsee. Sellaisia, joka on aina valmis edistämään yhteisiä tavoitteita pyyteettömästi. Koskaan et ole vastannut pyyntöihimme kielteisesti, vaan Sinulla on ollut antaa ohjeita ja ratkaisuehdotuksia tekeillä oleviin, joskus hyvinkin vaativiin tehtäviin. Sinulla on taito kohteliaasti ohjata ja varoittaa tekemästä tyhmyyksiä ja turhaa työtä. Hyvin useilta ihmisiltä tämä taito puuttuu kokonaan.

Erityisen mittavan työn olet tehnyt Rukajärven suunnan sotahistoriatyössä. Omakohtaiset kokemuksesi mm. yhtenä Ryhmä Pieningän retkien toteuttajana ja järjestäjänä ovat meidän kaikkien Rukajärven suunnan sotahistoriatyötä tekevien käytössä kustannuksitta.

Ryhmä Pieningän partioretkeä koskevaan juttuun voit tutustua TÄÄLTÄ: Tämän retken suunnitteli Ari Komulainen ja retkelle osallistuivat  Eero Oura Risto Kiiskinen Ari Komulainen ja Isto Turpeinen. Sotahistoriatyötä parhaimmillaan.

Sinun kättesi työn jälki näkyy niin Rukajärvi-keskuksen kuin Rukajärven suunnan historiayhdistyksen nettisivuilla monella tavalla. Nettisivuilla, jotka olet itse suunnitellut meidän yhteiseen käyttöömme. Työsi jälki näkyy lukuisissa Rukajärven suunnan kirjoissa ja teoksissa, asiantuntemustasi ja taitojasi ovat voineet käyttää ilman lisäkustannuksia hyväkseen kaikki yhteisömme jäsenet.

Kuljet käytännössä kunniakkaitten Rukajärven miesten Raappanan ja Perttulin jalanjäljillä, missä omakohtainen esimerkki tuo tulosta ja hyvinvointia koko yhteisölle.

Tämä korona-aika luo jotain uutta tähän maahan ja toivomme Sinulle pitkää ikää ja uutteruutta. Nyt, jos koskaan tämä maa tarvitsee kaltaisiasi, yhteistä hyvää tavoittelevia kansalaisia.

Sinussa on jotain samaa kuin Tšekkoslovakian viimeisessä, eli Tšekin tasavallan ensimmäisessä presidentissä Václav Havelissa, joka lausui: ”Haluaisin vain, elää rauhassa, mutta tartun asioihin, koska tiedän miten tärkeitä ne ovat, enkä voi sietää sitä, että toiset eivät niistä välitä.”

Parhaat Onnittelumme

Erkki Havu ja Tenho Tikkanen