Laaja viestinäyttely ja sotilasradioamatööriasema esillä Lieksassa

Lieksan Rukajärvi-keskuksessa avattiin kesäkuun alussa laaja viestinäyttely. Nähtävillä on kaikki Rukajärvellä Jatkosodassa käytössä olleet viestivälineet. Rukajärvi-keskuksessa on esillä myös toimiva sodanaikainen radioasema.

Viestinäyttelyn ovat pystyttäneet Kaakkois-Suomen Viestikilta ry:n puheenjohtaja Tapio Teittinen ja Martti Susitaival. Tapio Teittisen näyttelyn avajaistilaisuudessa 1.6.2017 esittelyn mukaan, näyttely on laajin koskaan Suomessa esillä ollut viestikalustonäyttely. Näyttelyn erikoisuutena ovat toimiva puhelinkeskus ja avojohto. Näyttelyvieraat voivat näyttelytilassa koesoittaa toisilleen. Samaten esillä on toimiva sodanaikainen radioasema.

Teittinen ja Susitaival kirjoittivat myös Viestipataljoona 30 joukko-osaston historiateoksen ”Viestisotaa Rukajärvellä”, jota on saatavissa Rukajärvi-keskuksessa.

Sotilasradioamatööriasema laitetaan toimintakuntoon seuraavan kerran 2.9.2017 klo 10.00 – 14.00 väliseksi ajaksi. Radiolla otetaan yhteyksiä avajaisten tapaan ympäri maata toimiviin asemiin. Kutsu on OI7AX (OTTO, IIVARI, 7, ANTTI, X). Paikalla ovat radioamatöörit Mauno Hirvonen, Antti Tiilikainen ja radioaseman päälliköksi nimetty lieksalainen Kari Hämynen sekä RSHYry:n hallituksen jäsen radioamatööri Ossi Laine.

—Radistit työssään, Mauno Hirvonen ja Antti Tiilikainen. Yhteydenotot ympäri Suomea onnistuivat ja ensimmäinen vastaus saatiin juuri Mikkelistä päämajakaupungista, aivan kuten sota-aikana.
Ossi Laine
—Lieksan radioaseman päällikkö Kari Hämynen. Häneltä saatiin kuulla Äänisen aallot jo ennen tilaisuuden alkamista.