Rukajärven suunnan paikannimet suomeksi

Rukajärven suunnan historiayhdistys on julkaissut talkootyönä tehdyn karttakirjan, jossa on suomennettuna runsaasti paikannimiä, jotka on mainittu Rukajärven suunnan tapahtumista kertovissa  dokumenteissa ja kirjallisuudessa.

Venäläinen Itä-Karjalan topografinen kartasto 1:100 000 vuodelta 1935 14.Divisioonan toiminta-alueelta , ”suomennettu versio”.

• Toimittanut Antti Haapalainen ja Rukajärven suunnan historiayhdistys ry 2014.
  • 136 värisivua,
  • koko 230×317 mm,
  • ISBN 978-952-67950-2-7

Näyttökuva 2014-9-25 kello 20.21.24

Hakuteoksen vuoden 1935 venäläisiä karttoja käytettiin rintamalla koko jatkosodan ajan. Kartat oli saatu sotasaaliina talvisodassa, ja niistä otettiin kopioita omiin käyttötarkoituksiin.

Sotatoimet suunniteltiin sekä peitepiirrokset, partio- ja taistelukertomukset sekä paikanmääritykset tehtiin näiden karttojen avulla.

Karttakirja pitää sisällään karttalehdet 14.Divisioonan varsinaiselta toiminta-alueelta. Hyökkäys- ja vetäytymisvaiheen Klyyssinvaara – Porajärvi – Paatene suunnasta, sekä partiointialueesta Murmanskin radalle saakka, yhteensä 96 A4-karttasivua.

Kirjallisuudessa, sotapäiväkirjoissa ja niiden liitteissä käytettiin vaihtelevasti suomenkielisiä paikannimiä, jotka olivat vakiintuneita nimiä Itä-Karjalan 1930-luvun kartoista, sota-aikana suomennettuja tai suomalaisten itse antamia nimiä.

Samasta paikasta oli useita nimen kirjoitusmuotoja, joista tämän kirjan karttalehdille on valittu oletettu eniten käytetty nimi. Muut nimet löytyvät hakemiston huom -sarakkeesta.

Karttakirjasta löytyy 765 suomennettua paikannimeä, joista 200 kylää, 400 järveä, 80 jokea ja 85 muuta paikkaa.

Hakemistosta löytyy jokaiselle paikannimelle kartan numero, sijaintikoordinaatti, kirjan sivunumero, muut käytetyt nimet, muut huomiot ja alkuperäinen venäjänkielinen nimi sekä latinalaisin että kyrillisin kirjaimin.

Kirja on tilattavissa alla olevalla lomakkeella.

Kirja on myynnissä ilman lähetyskuluja 4.9 ”Kansanjuhla 70 vuotta jatkosodasta päättymisestä” tapahtumissa Kiuruvedellä, Iisalmessa, Kajaanissa, Kontiomäellä, Valtimolla, Nurmeksessa ja 5–6.9 Lieksassa. Kirja on myynnissä myös Lieksan ja Iisalmen Rukajärvikeskuksissa.

Hinta 45,- € (+ lähetyskulut 12,- €)

Tilaan karttakirjan "Rukajärven suunnan paikannimet suomeksi" hintaan 45 € + lähetyskulut 12 €. Lasku lähetetään kirjan mukana.

Nimi (pakollinen)

Lähiosoite (pakollinen)

Postinumero (pakollinen)

Postitoimipaikka (pakollinen)

Sähköposti

Tilattavien kirjojen lukumäärä (pakollinen)

Lisätiedot/palaute/ (esim. toimitus- tai laskutusosoite)

Kirjoita alla näkyvät merkit niiden alapuolella olevaan kenttään. Tällä ehkäistään automaattisia roskapostituksia.