Suomen Marsalkka Mannerheimin syntymästä tulee tänään kuluneeksi 150 vuotta

Kunnioituksesta Ylipäällikköään kohtaan ”Rukajärven rintama” lahjoitti Suomen Marsalkka Mannerheimille 4.6.1942 Marskin Majan 75-vuotispäivälahjaksi. Sen rakensivat Rukajärven rintaman sotilaat ja lotat. Parhaat kirvesmiehet valittiin vaativaa kirvesmiestyötä tekemään, yksi kustakin joukko-osastosta. Kelopuinen Maja rakennettiin Repolan Lieksajärven Salkoniemeen, joka on nimetty myöhemmin Marsalkanniemeksi, mikä muuntui puhekielessä Marskinniemeksi.

Marskin majan maalaus Sven Grönholm, v. 1943
Lahjakirja: ”Sotamarsalkka Mannerheim.
Täyttäessänne 75 ikävuottanne Rukajärven rintama onnittelee Teitä toivoen jatkuvaa terveyttä ja voimia suurta tehtävää suorittaessanne. Kunnioituksemme ja kiitollisuutemme osoituksena suostukaa vastaanottamaan tämä Repolan Lieksajärven rannalle rintamamiesten rakentama metsästysmaja. Eläköön Ylipäällikkö.
E. J. Raappana.”

Jatkosodan lopulla maja siirrettiin Lopelle Puneliajärven rannalle. Suomen Marsalkka Mannerheimin Metsästysmaja r.y. (SMMMry) on koonnut Marskin Majalle Lopelle Rukajärven rintamalla maalattujen aitojen teosten näyttelyn, näyttelyn viralliset avajaiset ovat 14.6.2017. Esillä on kaikkiaan 32 teosta, joista 3 on SMMMry:n omistuksessa.

Rukajärven rintama oli ainut yhtymä, joka toimi suoraan ylipäällikkönsä alaisena. Rukajärven suunnan historiayhdistyksen Rukajärvi-keskuksissa Marsalkka Mannerheimin muisto elää vahvasti, valokuvin ja julkaisuin. Erityisesti Lieksassa, jossa Marsalkka Mannerheim vieraili kahdesti, viimeksi 9. – 11.9.1942, jolloin hän otti vastaan Rukajärven rintaman lahjan Repolan Lieksajärven rannalle pystytetyn ”Marskin Majan”. Tuon matkan aikana hän suoritti Rukajärven rintaman joukkojen katselmuksen. Lieksan Rukajärvi-keskuksen lähin raide on nimetty Sotapätkä-nimiseksi, johon Marskin vaunu saapui 9.9.1942 aamuvarhaisella.

Meillä on juhlan aiheita. Tänä vuonna vietämme Suomen 100-vuotisjuhlia, Marsalkka Mannerheimin syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta ja Marskin Majan rakentamisestakin on 75 vuotta.

Kunnioituksesta Ylipäällikköä kohtaan

Rukajärven suunnan historiayhdistys ry.

Marski, Raappana ja pystyttäjät Lopella 2.6.1945.
Marskin Majan rakentajat Lopella 19.6.1992.
Marskin Majan rakentajat 1942 Repolan Lieksajärven rannalla Salkoniemessä
Raappanan miehet, kersantti V.O. Pulkkinen ja alikersantti M.J. Sonkamo kaiversivat 60 cm korkeaan ja 40 cm leveään vahvaan honkalankkuun korukuvioineen tekstin:

Mikkelissä tänään oikea kansanjuhla.

Usea tuhannet ihmiset oli saatu liikkeelle kaupungin eri puolilla järjestettyihin tapahtumiin. Useita filmiryhmiä seurasi Marskin liikkumista kaupungilla ja eri museoissa.

Marskin vierailu Jalkaväkimuseossa tänään 4.6.2017. Ilmoituksen teki insinöörimajuri Tapio Teittinen, Tapio Teittinen on Kaakkois-Suomen Viestikilta ry:n puheenjohtaja, joka suunnitteli ja pystytti yhdessä Martti Susitaipaleen kanssa Lieksan Rukajärvi-keskukseen juuri avatun upean ”Viestisotaa Rukajärvellä” näyttelyn.