Matkakertomus Rukajärven sotahistoriamatka 7-9.9.2018

Rukajärven suunnan historiayhdistyksen matkalle osallistui 14 henkilöä ja kuljettaja Jari Nevalainen. Matkanjohtajana oli Jari Kärkkäinen.

Perjantai 7.9.2018
Lähtö tapahtui Juuan linja-autoasemalta klo 7:00 ja Kuljetus Jari Nevalainen Oy:n bussi nouti myös osan matkustajista Juuan ABC-asemalta. Hieman ennen klo 9 linja-auto saapui Kajaanin linja-autoasemalle, mistä loput matkalle osallistuivat liittyvät mukaan. Matkaan pääsimme noin klo 9.15.

Kostamuksessa pysähdyimme ruokailemaan ravintola Okey´ssa ”Ресторан Окей” ja täydentämään ruokavarastoja. Koska olimme aikataulusta myöhässä, ajoimme suoraan kenttävartio ”Jokeen”. Olimme jo saaneet tiedon siitä, että pääsemme kenttävartioon, koska Tsirkka-Kemin ylittävä silta oli korjattu elokuun alussa. Kenttävartio ”Joessa” matkanjohtaja Kärkkäinen esitteli elokuun ja syyskuun 1943 taistelut ja siihen johtaneet syyt sekä kenttävartion rakenteet. Lisäksi hän toi esille venäläisten vainajien etsijöiden työtä.

Ennen Ontajärveä pysähdyimme Rukajärvellä kaupan edustalle, koska useimmat halusivat täydentää varastojaan. Perjantai-ilta kääntyi pimeäksi, ennen kuin pääsimme Ontajärvelle. Siellä odotti ryhmäläisiä Ontajärven naiset Nadezda Makarovan johdolla. Annoimme Kostamuksesta ostamamme kaalikeiton ainekset Ontajärven aktiivisten naisten huostaan. Olimme sopineet, että he valmistavat meille lauantaita varten kaalikeiton, jonka lämmitämme maastossa. Tämän jälkeen majoitumme perheisiin, jossa odotti sauna ja ruoka.

8.9.2018 Lauantai
Aamulla klo 9 lähdimme Ontajärven taistelun muistomerkille. Matkanjohtaja kertoi Ontajärven taistelun 2.9.1942 tapahtumat suomalaisten ja neuvostoliittolaisen 85. merijalkaväkiprikaatin näkökulmasta. Aamun sää oli pilvinen ja hieman sumuinen, joten muuttomatkalla olevat hanhet lensivät matalalla Ontajärven yllä.

Ennen kuin matkasimme Tykistönmäelle, kävimme Ontajärven museossa ja lahjoitimme museolle yhdistyksen nimissä ”Legendaarinen Majewski” -teokseksen. Tykistönmäellä olimme noin klo 12:30. Jukka Klemetin asiantuntemuksella saimme selvityksen miten tykit oli suunnattu asemissa. Noin klo 14:00 bussimme oli vanhan neuvostomuistomerkin vierestä, josta Palloon johtava metsäautotie alkaa. Kuljettaja ja Martti Jaatinen jäivät kaalikeiton lämmittämiseen ja kahvin keittoon, kun muut seurueen jäsenet siirtyivät Pallon maisemiin. Pallossa viihdyimme sangen pitkään ja Ontajärvellä olimme noin klo 18.00. Ensin saunaan ja sen jälkeen kulttuuritalolle, koska Ontajärven naiset olivat järjestäneet meidän kunniaksi hienot juhlat. Saimme kuulla karjalaista laulua ja tarjolla on hyvää ontajärveläistä ruokaa.

Sunnuntai 9.9.2018
Paluumatka Suomea kohti alkoi noin klo 9:00. Pysähdyimme ensin Tiiksassa, jossa tutustuimme esikunta-alueeseen. Saimme maanomistajalta luvan käydä myös Raappanan majan niemellä. Tiiksasta jatkoimme Ontrosenvaaralle, jossa pysähdyimme ja keitimme kahvit. Kahvit juotuamme, matka jatkui Kostamukseen, jossa olimme noin klo 15:00 ja Suomessa noin 17:30.