Iisalmen Rukajärvi-keskus täyttyi Perttulin Jotos-seminaariyleisöstä

Perttulin Jotos-seminaari pidettiin 12.3.2017 Iisalmen Rukajärvi-keskuksessa. Sali täyttyi yleisöstä kuulemaan sotahistorioitsija Tauno Oksasen esitelmää Pentti Perttuli, Erämaasodan johtaja. Seminaariyleisö lähetti yhteisen onnentoivotuksensa 13.3.2017 jo peräti 101 vuotta täyttävälle Pentti Perttulille.

Kiitos suosionosoituksista
Marskin pöydässä. Aila ja Esa Elo Marskin pöytäseurana
Ylipäällikkö pitää maljapuhetta.
Sotahistorioitsija, rajakapteeni Tauno Oksanen on myös Pentti Perttulin pitkäaikainen läheinen ystävä.

Tauno Oksasen esitelmä on julkaistu yhdistyksemme nettisivulla. (Lue TÄÄLTÄ).

Perttulin pojan, Tapion välittämät terveiset tilaisuuteen toi puheenjohtaja Tenho Tikkanen seminaarin avauspuheessa. ”Pentti Perttuli voi hyvin, mutta hänen terveytensä ei kuitenkaan sallinut hänen saapua seminaaritilaisuuteen.”

Seminaaritilaisuutta juhlistamaan oli saatu myös itse ylipäällikkö. Timo Närhinsalo esitti käsikirjoittamansa monologin, Marsalkka Mannerheimin Viimeinen päiväkäsky. Yleisö keskittyi kuulemaan tunnin mittaista esitystä hiiren hiljaa.

Timo Närhisalon vakuuttava esitelmä sai jatkoa välittömästi ”Marksin pöydässä” juhlalounaan muodossa. Seurahuone oli onnistunut valmistamaan maittavan Marskin perinnejuhlalounaan. Yleisö nautti Marskin läsnäolosta ja aidosta ja asiantuntevasta esiintymisestä myös juhlalounaan yhteydessä.  

Marskin ryypyn kaatamisestakin oli Seurahuoneen kanssa sovittu ilmiselvästi etukäteen, tarjoilija kaatoi Marsalkalle aluksi hiukan lasin pohjalle. Marski pyysi kolme kertaa lisää, minkä jälkeen hän ilmoitti, että tarjoilija hallitsee tehtävänsä erinomaisesti. Lasi oli kuten tunnettua yli lasin reunan. Marskin mukaan ryyppy tarjoillaan kylmänä, mistä asiasta hän piti pitkän ja hauskan esitelmän.

Ylipäällikkö huomioi sotiemme veteraanit, joiden kunniaksi kohotettiin malja, samoin seminaarin päähenkilön Pentti Perttulin kunniaksi, jolle ylipäällikkö toivotti tulevan 101-vuotispäivän johdosta mitä parhainta onnea. Malja kohotettiin myös juhlalounaalle osallistuville naisille, jossa yhteydessä hän muisti erikseen mainita paikalla olevan Marskin veneentekijän Mikko Bergmanin tyttären Aino Bergmainin nimen.

Tilaisuuden lopuksi Rukajärven suunnan historiayhdistys luovutti Timo Närhinsalolle yhdistyksen standaarin.