Lauantaina Rukajärven tiellä kuultiin Ermei Kannisen (19.10.1922 – 12.11.2015) muistoseminaarin luennot autenttisessa ympäristössä Lieksan Jukolan Motti -pirtin kodalla aurinkoisessa syyssäässä. Seminaarin järjestelyistä vastasivat Jongunjoen Kyläyhdistys ry, Heikki Turunen ja Raimo Pippola yhdessä yhdistyksemme jäsenten kanssa. Aluksi tarjolla oli ”kunnon nokipannu kahvit korpun kera ja hiillosmakkarat sekä lisukkeena voileipää.
Seminaarin avasi yhdistyksen puheenjohtaja Tenho Tikkanen, jonka avauspuheenvuoron julkaisemme kokonaisuudessaan. Tilaisuudessa Tikkanen ilmoitti tiukan ohjelma-aikataulun vuoksi keskittyvänsä kirjoitetun puheensa pääkohtiin, siihen voi tutustua TÄÄLTÄ:
Yhdistyksemme hallituksen jäsen Raimo Jokisalmi avasi seminaarin Äänisen aalloilla.
Pentti Kärkkäinen 21.10.2023 – Jukolan Motti – pirtillä.
Seminaarin ensimmäisen luennon piti Pentti Kärkkäinen, jota Tikkanen kertoi kunnioittavansa erityisesti hänen asiantuntemuksensa vuoksi, mikä asiantuntemus perustuu henkilökohtaisiin arkistotutkimuksiin. Tikkasen mukaan Pentti Kärkkäinen, Leevi Kuokkanen ja Ossi Laine ovat joukostamme eniten tehneet henkilökohtaisesti sota-arkistossa arkistotutkimuksia.
Kärkkäisen luento ”Erämaasodan kenttävartiolinjan merkittävimmät tukikohdat ja niissä käydyt taistelut” tiukan ohjelman vuoksi keskittyi tällä kertaa vain kolmeen kenttävartiota vastaan kohdistuneeseen hyökkäykseen. Lisäksi Kärkkäinen esitteli kenttävartiopuolustuslinjan. Kärkkäisen mukaan oikea sotahistoriatyö onnistuakseen tarvitsee arkistotutkimusten rinnalle veteraanien kerrontaa. Kärkkäisen mukaan Rukajärven suunnan historiayhdistyksen toiminnassa tämä työ on tuottanut hyviä tuloksia.
Antti Rasilo 21.10.2023 jatkoi mielenkiintoista esitelmää hiukan vielä Lieksan Rukajärvi-keskuksessa.
Antti Rasilon esitelmä perustui hänen isänsä Osmo Rasilon sota-aikaisiin tarkkoihin muistiinpanoihin. Antti Rasilo on kirjoittanut näitä muistiinpanoja apuna käyttäen v. 2020 julkaisemansa kirjan ”Vastuunottoa ja harkintaa”. Seikkaperäisessä luennossa Rasilo keskittyi lähinnä 13.9.1943 Joen kenttävartion taisteluun, minkä taistelun johto jäi nuoren luutnantin harteille, koska pataljoonan komentaja Hannila ei liian vahvan humalatilan vuoksi ollut kykenevä johtamaan taistelua.
Kerrassaan erinomainen kuvaus Kärkkäiseltä ja Rasilolta sotahistoriatyöstä tiivisti puheenjohtaja Tikkanen kiitossanansa luentojen pitäjille.
Jukolan Motti -pirtiltä siirryttiin Lieksan Rukajärvi-keskukseen, missä Ylä-Savon linja-autolla seminaariin matkanneita kuulijoita odotti maittava tapahtumaan sopiva hernesoppa. Ruokailun jälkeen Lieksan Matkailuoppaiden joukosta koottu ”Team Historian vuosikymmenet” ryhmä yllätti ”Tarinallisella konsertillaan”. Konsertin on ohjannut Jatta Kettunen ja siinä vuorollaan esiintyivät Ritva Kilpeläinen, Ritva Malinen, Pertti Ohtonen ja Teuvo ja Jatta Kettunen, joka juonsi konsertin. Kuulijat vakuuttuivat esittäjien sitoutumisesta ja suuresta ammattitaidosta.
”Team historian vuosikymmenet ryhmästä” Ritva Kilpeläinen, Ritva Malinen ja itse ohjaaja Jatta Kettunen.
Pertti Ohtonen
Teuvo Kettunen
Ja ”Team historian vuosikymmenet ryhmä” Ritva Malinen, Ritva Kilpeläinen, Jatta Kettunen, Pertti Ohtonen ja Teuvo Kettunen.
Tarinat kuvasivat Rukajärven suunnan taisteluita yksityiskohtia myöten sellaisella asiantuntemuksella mistä saattoi tunnustuksen sanoja kuulla vielä linja-auton paluumatkalla Ylä-Savoon.
Puheenjohtajan päätössanat julkaisemme sellaisenaan:
Hyvät luennoitsijat ja ”Team historian vuosikymmenet” ryhmä.
Haluan esittää lämpimät kiitokseni Teille kaikille tästä upeasta tilaisuudesta ja unohtumattomasta seminaarista. Tämä päivä on ollut täynnä oppeja ja inspiraatiota, ja se on osoittanut, kuinka tärkeää on säilyttää ja jakaa historiallisia tapahtumia tuleville sukupolville.
Pentti Kärkkäinen, suuret kiitokset sinulle omistautumisestasi ja paneutumisestasi. Kiitos siitä, että olet tuonut tutkimuksesi ja tietosi Erämaasodan kenttävartiolinjasta meille kaikille. Sinun ansiostasi olemme saaneet arvokasta tietoa ja pystymme ymmärtämään paremmin näiden taisteluiden merkityksen.
Antti Rasilo, kiitos, että jaoit isäsi Osmo Rasilon muistiinpanojen perustuvan tarinan. Se kertoo meille kenttävartiolinjan ja erityisesti ”Joen” tukikohdan puolustustaistelusta, ja se on merkittävä ja tärkeä osa historian säilyttämistä.
”Team historian vuosikymmenet” ryhmä, kiitos suunnittelusta ja esityksestänne. Teidän panoksenne on tuonut seminaariin monipuolisuutta ja elävöittänyt historiallisten tapahtumien kuvauksia.
Tämä seminaari on osoittanut, kuinka tärkeää on säilyttää ja kunnioittaa menneisyyttä. Historiamme opettaa meille arvokkaita läksyjä, ja siksi sen jakaminen on niin merkityksellistä. Toivon, että jatkamme tätä tärkeää työtä ja jatkamme perinnettä historiallisten tarinoiden ja opetusten välittämisestä kansalaisille.
Kiitos vielä kerran kaikille osallistujille ja erityiskiitos järjestäjille Lieksan Matkailuoppaille, Lieksan Tukipisteelle ja tietysti Jongunjoen Kyläyhdistykselle tästä hienosta tilaisuudesta.
Konsertissa tunnelma oli kiinnostava ja lämmin. Kiitos Teuvolle, että olit huolehtinut vielä riittävästä lisälämmityksestäkin.
Turvallista matkaa. Kiitos.
PS: Tilaisuudessa oli myynnissä Aaro Kemppaisen kirjaa ”Kirjeitä Rukajärveltä ja Antti Rasilon kirja Vastuunottoa ja harkinta. Myös Aaro Kemppainen esitteli kirjoittamansa kirjan.