Vastuuntuntoa ja harkintaa – Kokemukseni etulinjan reservinupseerina talvisodassa ja jatkosodassa

44.00 

Uusi painos on saapunut, eli kirjoja on jälleen saatavilla.

Osmo Rasilon autenttiset laajat sota-ajan päiväkirjat

Julkaisemattomia valokuvia (yli
200 kuvaa, sisältäen tiedot kuvien henkilöistä, ottohetkestä ja -paikasta)

Haastattelunauhoilta purettuja Rasilon kertomuksia

Rasilon kirjoituksia sotien jälkeen (mm. kuvaus omavaltaisesta pataljoonan taistelun johtamisesta)

Karttoja (30 kpl Rasilon piirtämää ja 8 kpl Isto Turpeisen värikarttaa)

Henkilöhakemisto (yli 400 Rasilon aseveljen nimeä)

Kirjan hinta on 44 € + 10 € lähetyskulut

Osasto:

Kuvaus

Kokemukseni etulinjan reserviupseerina talvisodan Kuhmossa ja jatkosodan Rukajärvellä

Autenttinen kuvaus 22–26-vuotiaan opiskelijan Osmo Rasilon (1917– 2014) ajatuksista ja dramaattisista kokemuksista talvi- ja jatkosodassa. Rasilo komennettiin etulinjaan joukkueenjohtajaksi jalkaväkeen. Teltoissa ja korsuissa hän piti päiväkirjaa, piirsi karttoja taistelupai- koista ja karikatyyrejä aseveljistä sekä otti valokuvia. Rasilo haavoittui jatkosodassa, mutta palasi puolitoista kuukautta myöhemmin ja jatkoi sotimista rintamalla sodan loppuun asti.

Rasilon ottamat valokuvat ja kirjoitukset julkaistaan nyt ensimmäisen kerran. Kirja sisältää sekä Rasilon sota-ajan päiväkirjat että hänen 50 vuotta myöhemmin kirjoittamansa tekstit. Lisäksi kirjassa on hänen  haastattelujaan. Elementit on koottu kronologiseksi esitykseksi, jota tukevat niihin liittyvät valokuvat ja kartat sekä otteet sotahistoriasta.

Kirja on Osmo Rasilon kuvaus omasta sotatiestään. Se avaa lukijalle ikkunan etulinjan arkeen: mitä yksi rintamamies teki ja mitä hänen mielessään liikkui. Ikkunasta näkee sota-ajan olleen rintamalla nyt jär- jettömiltäkin tuntuvien taisteluiden lisäksi myös marssimista, miinoja, väsymistä, nälkää, syöpäläisiä, loman ja sodan loppumisen odotusta, huolta tulevasta ja masentavia tapaturmia – mutta myös shakin- ja kortinpeluuta, hartaushetkiä, riekonmetsästystä sekä virkistäviä hetkiä lottakanttiinilla. Merkillepantavaa on toistuva suru läheisten menet- tämisestä: vierestä kaatuu aseveljiä sekä muilta rintamilta saapuu viestejä ystävien ja opiskelutovereiden poismenosta.

Lisätiedot

Paino 2.1 kg
Mitat 28 × 23 × 3 cm