Juha Einari Vidgrèn – Kansanmies – kuten isänsä 15.8.2020 hän täyttää 50 vuotta

Juha Einari Vidgrèn syntyi 15.8.1970. Samana vuonna hänen isänsä Kalle Einari Vidgrèn (7.2.1943 – 26.10.2010) perusti yhden maamme menestyneimmistä teollisuusyrityksistä. Juha toimi Ponssen hallituksen puheenjohtajana pitkään ja tästä vuodesta lähtien hallituksessa. Yhtiön historia, nimeä myöten, on satumainen menestystarina, josta kannattaa tähän aluksi lausua pari valittua sanaa.

Näillä puilla ajettiin 4.9.2014 Lieksan veteraanijuhlaan. Lahjoituksen ottivat vastaan Ylä-Savon veteraanit Tauno Remes Vieremältä, Kalle Sutinen Sonkajärveltä ja Tauno Tikkanen Kiuruvedeltä. Juha oikealla. Kuva 12.6.2014 Antero Huttunen.

Paljon on vettä virrannut Vieremän kuntakeskuksen ohittavassa Murennusjoessa siitä ajasta, kun Juhan isä Kalle Einari oli kunnantoimistossa huhtikuussa 1970 kunnanjohtaja Hannes Hirsimäen pakeilla ja kertoi, että hän on perustanut metsäkoneita valmistavan tehtaan. Einariin luotettiin, kunta tuki hanketta. Halli rakennettiin ja se halli oli varmuudella kunnalle kautta aikojen tuottavin investointi.

Ensimmäistä metsäkonetta valmistettiin Vieremän tehtaalla hartaasti. Luovutuskunnossa se oli syksyllä 1971. Juha Einari Vidgrèn syntyi 15.8.1970, eli jo vuotta aikaisemmin kuin ensimmäinen metsäkone valmistui. Juhan elinaikana laitos on tuonut niin Vieremälle kuin myös koko maamme kansantaloudelle niitä varoja, joilla rahoitetaan nuorison koulutusta, maksetaan kansalaisten hoiva- ja terveyspalveluita ja rahoitetaan kulttuuri- ja kotiseututyötä. Juuri niitä asioita mitkä ovat Juha Vidgrènin sydäntä lähellä. Yli tuhat työntekijää asuu tehtaan koti- ja ympäristökunnissa.

Isä Einari Vidgrèn olisi tänä päivänä onnellinen mies, ainakin yhtä onnellinen, kuin ajaessaan kautta aikojen ensimmäistä Ponssen tekemää metsäkonetta tehtaasta ulos. Einari itse kuskina ja kyydissä ensimmäinen asiakas Eero Vainikainen. Tänä päivänä onnellinen myös siitä, että hänen omat poikansa sovussa johtavat yritystä, mihin hän itse uskoi ja minkä eteen hän teki hartiavoimin työtä.

Ponssen ensimmäinen esiintyminen kansainvälisillä savotoilla tapahtui pian perustamisen jälkeen jo vuonna 1974 Saksassa. Nyt yhtiö on tunnettu ympäri maapallon yli 45 maassa.

Juha Vidgrèn – kansanmies

Puhuttaessa Ponssesta, puhe kääntyy Einari Vidgrènin kautta Einarin poikaan Juha Einariin. Juhan läheiset luonnehtivat häntä sanoilla kansanmies, isänsä poika, sydämellinen liikemies, sosiaalinen ja helposti lähestyttävä. Juhan kohdalla ei voi liikaa korostaa hänen kiinnostuneisuuttaan myös muuhun kuin bisneksiin. Hänen mielestään yritystoiminnan kannattaa tukea nuorison harrastustoimintaa ja koulutusta, ”meillä ei ole varaa menettää yhtään nuorta.” Hienosti sanottu, Juha Einari kantaa runsaasti yhteiskuntavastuuta, sanovat Juhan läheiset.

Ylä-Savossa Juhan isä Einari oli useissa yhteyksissä asetettu leikillisesti Jumalasta seuraavaksi. Tätä kuvaa hyvin Savonkadun apteekissa kotiseutuneuvos Lauri Winbergin ja Einarin välinen keskustelu, joita hän kylillä liikkuessaan usein kävi. Kenellekkäpä Einari ei tuttu olisi ollut. Kuultuaan Laurin veljen Rapakkojoen Rinteelän isännän Veikon arvostavan mielipiteen, huumorimies kun oli, Einari oli tiedustellut Laurilta naurussa suin, ”kummalleko puolelle?” Juha on hänet hyvin tuntevien mielestä isänsä poika.

Juha Vidgrèn osallistuu yhteiskunnalliseen toimintaan aktiivisesti tekijänä ja myös rahoittajana. Näin hän mahdollistaa hankkeitten onnistumisen. Juhan sydäntä lähellä ovat urheilu, kotiseutu- ja sotahistoria sekä kulttuuri- ja kotiseututyö. Ensin omat nurkat kuntoon, minkä jälkeen voi kiinnittää huomiota myös kotipiirin ulkopuolelle.

Juha ei pidä ”hienostelusta”, asiat pitää ilmaista kaikkien ymmärtämillä sanoilla. Liikemiehenä hän katsoo, että yhteisön tulee toimia yhdessä ja yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Kahdet kädet ovat enemmän kuin yhdet kädet ja kun koko kylä, pitäjä ja maakunta tekee työtä, tulostakin syntyy.

Puitteet pitää luoda ensin. Siitä on kysymys, kun Vieremällä on hyödynnetty nykytekniikkaa kylätoiminnassa tai kun Vieremällä on koottu tiedot kaikista viime sotiin osallistuneista rintamamiehistä. Tarkat veteraanitiedot löytyvät helposti netistä veteraani- ja kylähistoriasivuilta ainoana kuntana Ylä-Savon alueelta. Veteraanimatrikkeleita löytyy muualtakin, mutta näin kattavaa nettitietoa ei muista pitäjistä ole olemassa.

Kansalaisten ja erityisesti nuorison hyvinvoinnin eteen kannattaa panostaa, se on myös yritystoiminnan etu. Näin hän totesi Koljonvirralla nuorisoseuraliikkeen juhlapuheessa pari viikkoa sitten. Tästä on pohjimmiltaan kysymys myös Vieremän suojeluskuntatalon Rientolan rakentamisessa. Mittava työ valmistuu juuri parahiksi hänen täyttäessään 50 vuotta. Avajaisia vietetään tulevan syyskuun 5. päivänä, jolloin tulee kuluneeksi 76 vuotta siitä, kun aseet vaikenivat itärintamalla. Rientolan pystyttäminen on kuulttuuriteko vailla vertaa.

Rientolan pihapiirin muistokivi säilyy paikallaan. Täältä Vieremän miehet lähtivät sotiin. Laatan teksti: ”Vieremäläisten 1939 – 1945 sotiin lähteneiden muistolle”. Kaikki eivät palanneet. Vieremän miehiä kaatui Talvi- ja Jatkosodassa yhteensä 238 miestä (sodissa menehtyneet), yksi heistä Juhan isän setä Kalle Einari Vidgrèn (28.6. 1919 – 4.10.1942).

Juha Vidgrèn on tuttu vieras oman pitäjän kotiseutujuhlissa. Niin katsomossa kuin myös puhujakorokkeella puheitten pitäjänä, viimeksi Ylä-Savon Nuorisoseurojen maakuntajuhlassa. Juha Vidgrèn on Vieremän Kylänraitti ry:n puheenjohtaja. Lisäksi hän aloitti tänä vuonna Esa-stänsä jalanjälkiä seuraten Ylä-Savon Hippos ry:n puheenjohtajana.

Juha Vidgrenin kotitilan Mäkelän rintamamiestalon hän on rakentanut uusiksi viimeisen päälle. Pöytä ja monet huonekalut ovat entiset. Tällä tavoin Vidgrèn on syvällä kotiseutunsa arjessa ja kehitystyössä.

Tunnustustakin on tullut

Ponsselle on tullut monenmoista tunnustusta. Presidentti luovutti Ponsselle v. 2017 kansainvälistymispalkinnon ja pari vuotta myöhemmin v. 2019 Keskuskauppakamari nimesi Ponssen Suomen parasmaineisimmaksi yritykseksi. Nämä tunnustukset eivät tule tyhjästä.

Presidentti Sauli Niinistön maamme itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna myöntämää kansainvälistymispalkintoa vastaanottamassa Juha, Janne ja Jarmo Vidgrèn. Kuva Finpro 2.11.2017.

Yhteys Rukajärven suunnan taisteluihin

Rukajärven rintamalla elettiin syksyllä 1942 vaarallisia aikoja. Vihollinen hyökkäsi vahvoin joukoin erämaassa suomalaisten tukikohtia vastaan. Ensin 20.9.1942 menetettiin Sukellusveneen tukikohta ja 4.10.1942 Suvi-tukikohta. Suvi-tukikohdan taistelussa haavoittui vaikeasti Juhan isoisän veli Einari Vidgrèn. Hän kuoli saamiinsa vammoihin 35. Sotasairaalassa. Juhan isä syntyi 7.2.1943. Poika kastettiin kaatuneen setänsä nimen mukaisesti Kalle Einari Vidgrèniksi (7.2.1943 – 26.10.2010). Einari Vidgrèn perusti v. 1970 menestyvän metsäkoneyrityksen Ponsse Oyj.

Avatessamme Iisalmen Rukajärvi-keskusta 13.3.2014 avajaisvieraiden joukossa istui myös Juha Einari Vidgren, joka tilaisuuden jälkeen ilmoitti koruttomasti: ”Voisinko tukea toimintaanne?” Tämän jälkeen Juhan huomattavien lahjoitusten turvin saatiin valmiiksi mm. Epookki-tietojärjestelmä. Sieltä löytyvät myös kaatuneen Kalle Einari Vidgrènin tiedot.

Lahjoituksen ottivat vastaan veteraanit Tauno Remes, Kalle Sutinen ja Tauno Tikkanen. Varsinaisen tilaisuuden jälkeen Juha opasti veteraanit tutustumiskierrokselle. Lopuksi vielä ruokailemaan. Kuva 12.6.2014 Antero Huttunen.

Höyryjunalla Lieksan veteraanijuhliin

Vuonna 2014 järjestettiin Lieksassa veteraanijuhla. Ylä-Savosta sinne matkustettiin sota-ajan tapaan höyryjunalla. Juna käyttää puuta, sitä varten järjestettiin mottitalkoot, kilpailu matkareitin kuntien kesken. Julkinen sana teki juhlasta ja erikoisesta junatapahtumasta juttuja mikä kantautui myös Juha Vidgrènin tietoon. Juha halusi olla tässäkin työssä mukana ja lahjoitti 20 kuutiota kuivia yli 20 vuotta vanhoja koivuhalkoja veteraanijunaa varten. Matkalle osallistuneet veteraanit ottivat lahjoituksen vastaan, mistä tiedotusvälineet kertoivat tuoreeltaan. Lehtiartikkelissa kerrottiin: ”On suorastaan liikuttavaa läheltä nähdä Juha Vidgrènin ja veteraanien kohtaamista”. Veteraanijuhla ”Aselevosta 70 vuotta” – järjestettiin 4. – 9.9.2014 Lieksassa. Ja juhla onnistui.

Huomionosoitukset Vieremän kyläyhdistykselle

Juha Vidgrèn, Mäkelän talon isäntä, ei juhli syntymäpäiviään. Juhan toivomuksen mukaan hänen merkkipäiväänsä voi niin halutessaan huomioida lahjoituksin Vieremän Kylänraitti ry:n pankkitilille FI69 4600 0010 0292 76.

Esitämme Juha Vidgrènille sydämelliset onnittelut hänen merkkipäivänään

Lahjoitus kyläyhdistykselle on samalla lahjoitus oman kotiseudun, niin Vieremän, kuin laajemmin Ylä-Savon maakunnan ja koko maan kulttuurin, urheilun ja nuorison hyväksi.

Rukajärven suunnan historiayhdistys ry. Seppo Räihä, puheenjohtaja, Seppo Ryhänen, varapuheenjohtaja

Rukajärven suunnan historiikkitoimikunta Professori Martti Soikkeli, kirjailija Antti Tuuri ja verotarkastaja Tenho Tikkanen