Kaunis Rukajärven tie – olipa kesä taikka talvi

Kuvat sen kertovat

On kiitoksen aika. Rukajärven tiellä käy vierailijoita myös talvella. Paikat ovat avoinna ja nähtävää riittää. Jukolan Motti -pirtti rakennettiin 2014. Kiitos talkooporukoille ja Anaika Woodille, joka lahjoitti mm. Motti -pirtin katon kannatinliimapalkit ja seinähirret saimme kohtuuhintaan. Tänä talvena sitä lujuutta tarvitaan. Ei ole tarpeen jokaisena päivänä käydä katolta lumia pudottelemassa. Kiitos lumenauraajalle, joka pitää tien Motti -pirtille aurattuna.

Jukolan Motti -pirtti 21.3.2018, kuva Tenho Liimatta.
RSHYry:n Jukolan Motti -pirtti valmistui 30.11.2014. Kota on kaikille avoin levähdyspaikka. Pidä paikka siistinä.

Muistan hyvin vuoden 2014 kesän, jolloin huutelin apua. Anaika Woodin johtaja Markku Torvinen totesi minulle, että ”mitä hittoa te leikitte tulitikuilla. Tehkää rakennus kestävistä puista, tehkää liimapalkeista”. Se on turvallisuustekijä. Markku valvoi rakennustyötä. Sitä, että Rukajärven tien matkailijat ovat turvassa raskaan lumipeitteenkin aikana. Suuret kiitoksemme Markulle. Kaveria ei jätetä. Markun isän ”Laistonsuon” taistelun kokemusten jälkeen myös hän tietää kirjaimellisesti, mitä tarkoittaa ”Kaveria ei jätetä”. Poika on tullut isäänsä.

Rukajärven tiestä puhuttaessa muistan sinibaretti-jäsenemme kirjailija Esko Heikkisen kertomuksen hänen matkakirjastaan ”Tuokiokuvia Rukajärven tieltä Rangooniin”. Siinä hän kertoo Rukajärven tie-elokuvan ensi-ilta-näytöksen jälkeen v. 1999 tekemästään matkata Rukajärven tielle. Todella koskettava kertomus. Esko oli laskenut kireässä pakkasessa siniset iirikset hangelle Änäkäisen Talvisodan taisteluitten muistomerkillä. Nyt tuolla paikalla on upea Änäkäisen Salpaetuasema kunnostettuna. Se on tehty kelopuujäljitelmäbetonielementeistä. Kohde on herättänyt suurta mielenkiintoa myös sotahistoriamatkailijoitten keskuudessa.

Änäkäinen Salpaetuasema 21.3.2018. Tenho Liimatta.
Änäkäinen, juuri valmistunutta taisteluhautaa. Kalusteet valmisti Mauri Kärkkäinen. Kuva Tenho Liimatta.
Änäkäinen Salpaetuasema 21.3.2018. Tenho Liimatta.
Änäkäinen panssariestekivet peittyvät n. metrin vahvuisen lumen alle. Kuva Tenho Liimatta 21.3.2018.

Kiitos kaimalle Tenho Liimatalle, joka pitää yhdistyksen kuvavarastoa ajan tasalla.

Mileeni nousevat monet Rukajärven miesten kokemukset, erityisesti tänään, jolloin tulee kuluneeksi 75 vuotta siitä kun Rukajärven miehet palasivat vihollisen selustaan suuntautuneelta Jeljärven partioretkeltä. Suorastaan liikuttava on edesmenneen Paavo Lonkilan (11.1.1923-22.9.2017) kertomus aseveljiensä kaatumisesta heidän paluumatkallaan, kun nämä miehet törmäsivät vihollisen väijytykseen Ontajärven rannassa jäälle laskeutuessaan. Pekka Tiilikainen tiedusteli Paavolta Oslon olympialaisten voittoisan hiihdon jälkeen, että tämä voittohiihto oli varmaan kultamitalimiehen elämän kovin hiihto. Siihen Paavo Lonkilan kerrotaan vastanneen, että elämäni kovin hiihto tapahtui Rukajärvellä Ontajärven jäällä 1943, jossa oli kysymys eloonjäämisestä.

Kesää odotellessa

Odotamme mielenkiinnolla tulevaa kesää ja Lieksan matkailukohteitten täyttymistä. Jos kansakunta pystyisi luomaan Talvisodan hengen – Kaveria ei jätetä, silloin  yhdessä suosisimme kaikessa suomalaista kotimaanmatkailua. Se luo työpaikkoja. Mm. Lieksan seudulla on tarjolla nähtävyyksiä, Koli, Pielisen ylittävä Suomen kaunein sisävesireitti, maamme upeimmat ja laajimmat erämaakoskimelontareitit, Ruunaan kosket, Karhunpolut, maamme edustavin ulkomuseo, Pielisen museo ja laaja monikerroksinen sotahistoria. Rukajärven tie ja sen kohteet sekä Rukajärvi-keskus, niihin kannattaa ehdottomasti tutustua vaikka joka vuosi. Tulevana kesänäkin keskuksessa on paljon uutta ja ennennäkemätöntä. Yhtenä esimerkkinä legendaarisen everstiluutnantti Arnold Majewskin häälahjakalusto ja Majewskin muu aineisto.

Lieksan kulttuuritarjonta tulevana kesänä ei jätä ketään kylmäksi. Jussi Makkosen johdolla pääsee syvälle kansallissäveltäjämme Sibeliuksen sielunmaisemaan. Voit kulkea Pielistä pitkin nyt kunnostetulle Monolan aitalle, minne Sibeliukset suuntasivat v. 1892 häämatkansa. Monola gaalaviikolla (30.6.-8.7.2018) on tarjolla Sibeliusta ja heinäkuun lopulla avautuu Vaskiviikko (21.7.-29.7.2018). Talvella voi kokea Lieksan kansallismaiseman myös suksin. Erämaareitit, Karhunpolut sekä Suomun ja Kolin kansallispuistot ovat mahtava kokemus perhekunnille.

Kaikki nämä ovat tarjolla liki kivenheiton päässä Via Karelia tien varrella: Ilomantsi, Joensuu, Nurmes, Kuhmo sekä Raatteen tie. Yhden reitin varrella on tarjolla runsaasti unohtumattomia kokemuksia. Kiertomatkan voi suunnitella etukäteen esimerkiksi Via Karelia tien ja viitostien kohteitten mukaisesti. Viitostien varrella on tosi paljon nähtävää, sieltä mainitsen vain Iisalmen sotahistoriakohteet Koljonvirran ja yhdistyksemme Iisalmen Rukajärvi-keskuksen Päämajakaupunki Mikkelin, joista erikoisesti Päämajamuseon ja Viestikeskus Lokin.

Rukajärven tie alkaa Lieksan rautatieasemalta. Rajalle on matkaa 44 km ja Rukajärvelle 230 km. Rukajärven tie nimettiin käyttöön 2.7.2011 Jukolan motissa pidetyssä kansalaisjuhlassa. Nyt sinne on rakennettu Jukolan motti -pirtti, joka avattiin 30.11.2014. Rukajärvi-keskuksessa esilla laaja viestinäyttely ja mm. toimiva sodanaikainen radioasema.
Helga ja Arnolda Majewskin häälahjakalusto esillä Rukajärvi-keskuksissa muun aineiston kanssa.
Iisalmen Rukajärvi-keskus on avoinna päivittäin.

Haastamme suomalaiset tekemään tulevan kesän matkat ulkomaiden sijasta kotimaahan ”Kaveria ei jätetä Talvisodan hengessä” periaatteen mukaisesti. Sanoista tekoihin, hiilijalanjälkikin tykkää kotimaan matkailusta.

Tenho Tikkanen   puheenjohtaja

Rukajärven tien kohteita voi selata RSHYry:n HeiJoe.com ”Rukajärven tie reittipisteitten avulla sekä seuraavista GoogleMaps.linkeistä:

HeiJoe ”Rukajärven tie” matkailuopasjärjestelmän ohje löytyy TÄÄLTÄ:

Änäkäinen TÄÄLTÄ:

Jukolan Motti TÄÄLTÄ:

Puuruun linja TÄÄLTÄ:

Kraateri Puuruun linjalla TÄÄLTÄ:

Nurmijärvi TÄÄLTÄ:

HattuSelkonen muistomerkki TÄÄLTÄ:

Louhikkomäen muistomerkki TÄÄLTÄ:

Kivipuro rajavyöhykkeen takarajalla TÄÄLTÄ: