RAAPPANAN ASKELISSA RUKAJÄRVEN SUUNNAN ETULINJAN KENTTÄVARTIOILLE

Raappana tarkastaa 14.Divisoonan kenttävartiolinjan Rukajärven suunnalla

Rukajärven suunnalla taistelleen 14.Divisioonan komentaja, kenraalimajuri Erkki Raappana teki kesällä 1943 tarkastusmatkan komentamansa divisioonan etulinjan kenttävartioihin käymällä kaikissa kenttä- ja aliupseerivartiossa koko divisioonan laajalla vastuualueella. Tällä, osa kerrallaan suoritetulla tarkastusmatkalla Raappana vaelsi koko kenttävartiolinjan lävitse, kenttävartiosta toiseen samaa reittiä, jota kenttävartioiden väliset yhdyspartiot käyttivät. Matkaa tälle Raappanan suorittamalle tarkastusmatkalle kertyi yhteensä noin 220 kilometriä, kun kartalta mitattuna koko kenttävartiolinjan pituus oli 204 kilometriä.

Kenttävartiovaellus on kunnianosoitus kaikille Rukajärven suunnan erämaataisteluihin osallistuneille sotilaille.
Komentaja E. J. Raappana.

Pentti Perttuli, joka tuolloin toimi kapteenin arvoisena Rajajääkäripataljoona 6:n kolmannen komppanian päällikkönä Ontajärveen lohkon Koverolammin alalohkolla, on muistellut Raappanan tekemään kenttävartioiden tarkastusmatkaa seuraavasti:

Minun komppanian lohkolle Raappana saapui eteläisen naapurimme, Rajajääkäripataljoona 6:n 2. komppanian lohkolta kävellen kenttävartiolinjaa pitkin. Se ei ollut mikään riskitön reitti. Hänen seurueensa oli pieni, mukana oli pataljoonamme komentaja, majuri Matti Murole, eräs majuri divisioonan esikunnasta sekä kolme lähettiä. Kenraalin asu oli varsin tavallinen sotilaan kesäaikainen asu. Päällä oli yksinkertainen kesäpusero, eli se samanlainen mikä meillä kaikilla oli, tummanharmaat pussihousut, tavalliset saappaat ja päässä suikkalakki. Heti huomasi, että kenraalille maastossa liikkumien oli hyvin totuttua.”

”Raappana oli kokenut ja tunnettu raja- ja erämies jo rauhan vuosilta. Kävimme päivän kuluessa lävitse kaikki komppaniamme kenttävartiot. Kenraali poikkesi vartiopaikoilla, pistäytyi majoituskämpissä ja keskusteli miesten kanssa. Kenraali oli päivän kuluessa kävellyt kolmekymmentä kilometriä maastossa, mutta väsymyksen merkkejä ei näkynyt. Tarkastusmatka päättyi saunomiseen komppanian komentopaikalla.”

 

Ryhmä Pieninkä muistaa veteraaneja aina kunniakkaalla tavalla.

Ryhmä Pieningän retki Raappanan reittiä seuraten etulinjan kenttävartiolinjalle

Ryhmä Pieninkä toteuttaa elokuussa 2018 kenttävartiovaelluksen Rukajärven suunnan etulinjan kenttävartiolinjalle. On kulunut tasan 75 vuotta kenraali Raappanan suorittamasta kenttävartioiden tarkastusmatkasta. Retken etapeiksi otetaan kesällä 1943 käytössä olleet kenttävartiot. Kenttävartiolinja koki sodan aikana muutoksia, joten Raappanan 1943 käyttämän reitti on hyvä peruste reitinvalinnalle. Nyt vaelletaan etulinjan kenttävartiot 14.Divisioonan eteläsaumalta Ontajärveltä – Nuokkijärven kaakkoiskulmaan, jossa linja kääntyi kaakko – luode suunnasta idästä länteen. Tästä länteen 14.Divisioonan pohjoisen sivustan varmistuksessa vastanneet kenttävartiot jätetään reitistä tällä kertaa pois.

Kenttävartioilla, jotka toimivat pitkään samalla paikalla saattoi olla useita nimiä ja niitä vaihdettiin epäsäännöllisin väliajoin. Esimerkkinä retken päätepiste, Nuokkijärven rannassa sijainnut kenttävartio Arina, jonka nimet olivat sodan aikana: Kasa – Rymy – Keto – Tina – Arina – Vihtori. Ryhmä Pieningän vaelluslinjan kenttävartion nimeksi on otettu kesällä 1943 käytössä ollut nimi tai se nimi, jolla kenttävartio tunnetaan sotahistoriatapahtumien perusteella parhaiten, kuten esimerkki kenttävartio Arina.

Ryhmä Pieningän kenttävartiovaellus toteutetaan Ontajärven osuudella veneellä, muutoin kävellen. Kävelyosuuden pituus on yhteensä 140 kilometrin luokkaa. Päivämatkat vaelluksella ovat karttatiedustelun perusteella 15–25 kilometriä ja koko retken suunniteltu kesto 10 päivää.

Matkan varrelle päätien tasalle Rukajärvi – Kotskoma tehdään yksi kohdekätkö ja Leonid Gundyrev suorittaa yhden muonatäydennyksen reitin loppuosuudelle Unkajärven maastoon. Näin rinkkojen paino saadaan pysymään kohtuullisena ja voidaan keskittyä tutkimaan ja dokumentoimaan kenttävartioiden nykyistä tilaa.

Erinomaista tietoa ja apua retken suunniteluun Ryhmä Pieninkä on saanut Rukajärven suunnan kenttävartioita laajasti tutkineilta Antti Haapalaiselta ja Reijo Pulkkiselta. Jos haluaa lisätietoa Rukajärven suunnan kenttävartiosta, kannattaa tutustua heidän kenttävartiotutkimuksiin tältä sivustolta.

Retkestä kuvataan videodokumentti.

Retkeen ottavat osaa: Kari Junnikkala ja Ari Komulainen sekä Kalevi ”Kalle” Martikainen (veneosuudelle Ontajärvelle).

Seuraamme matkan etenemistä.