Rukajärven suunnalla puheenjohtaja vaihtui

Reservin majuri ja opettaja Seppo Räihä valittiin Rukajärven suunnan historiayhdistys ry:n uudeksi puheenjohtajaksi n. 10 vuotta yhdistyksen puheenjohtajana toimineen verotarkastaja Tenho Tikkasen tilalle.

Hallituksen varapuheenjohtajaksi hallitus valitsi eläkkeellä olevan rikosylikomisario Seppo Ryhänen Lapinlahdelta. Hallitukseen erovuoroisten tilalle tuli valituksi hirsirakentaja Matti Kilpeläinen, joka on syntyisin Nurmeksesta. Hallituksen sihteerinä ja taloudenhoitajana jatkaa Jari Kärkkäinen ja muut hallituksen jäsenet ovat Antero Huttunen, Ossi Laine, Tauno Oksanen sekä Kari Vepsäläinen.

Seppo Räihä piti kiitospuheen, missä hän esitti kiitokset pitkäaikaiselle puheenjohtaja Tenho Tikkaselle.

Tikkanen lahjoitti hankkimansa puheenjohtajan nuijat yhdistykselle, joista toivoi toista säilytettäväksi Iisalmen ja toista Lieksan Rukajärvi-keskuksessa.

Valinnan jälkeen Tikkanen onnitteli uutta puheenjohtajaa ja samalla hän esitti Seppo Räihälle kiitoksensa hänen yhdistyksen hallituksen varapuheenjohtajana antamastaan suuresta tuesta.

Vanha puheenjohtaja ja uusi Seppo Räihä sekä hallituksen varapuheenjohtaja Seppo Ryhänen.

Julkaisemme Tikkasen uudelle puheenjohtaja Seppo Räihälle ja hallitukselle ja kokousedustajille osoittamansa kiitospuheen sellaisenaan.

Tikkasen puhe

Onnea uudelle Rukajärven suunnan historiayhdistys ry:n puheenjohtaja Seppo Räihälle.

Lahjoitan tämän symboolisen esineen Rukajärven suunnan historiayhdistys ry:lle.

Yhdistyksen puheenjohtajaa valittaessa v. 2009 kenraaliluutnantti Ermei Kanninen sanoi, että sinä ryhdyt puheenjohtajaksi ja samalla valitset joukkueen minkä kanssa tulevina vuosina haluat toimia. Hänen mukaansa näin saavutettaisiin paras toiminnan tulos.

Vastasin hänelle. ”Kiitän luottamuksesta ja olen siihen tehtävään käytettävissä. Otan siis tehtävän vastaan, jos niin päätetään, mutta yhdistyksen sääntöjenkin mukaan jäsenten tulee saada valita hallituksen jäsenet.” Perttulin mielipide puheenjohtajan valinnasta tuolloin oli: ”Se on hyvä valinta.”

Näinä vuosina olen pyrkinyt noudattamaan jäsenten tahtoa kirjaimellisesti. Minua tässä työssä muutoin ovat ohjanneet veteraanien nimenomainen tahto ja esimerkki sekä pyrkimys siihen, ettei totuutta peitellä sotahistoriatyössä. Perttulin ja isäni antama esimerkki on ollut vahva ohjenuorani. Esimiehen ja tässä puheenjohtajan on tässä työssä osoitettava joukoille hyvää esimerkkiä, hänen pitää olla vuorollaan etummaisena. Perttuli lausui: ”Ei voinut katsoa miehiä silmiin, jos esimies ei vihollisen selustaan suuntautuneella partioretkellään asettanut itseään vuorollaan vaaran paikkaan ja toiminut etummaisena tiedustelijana.”

Ranskalainen filosofi Voltaire lausui: ”En hyväksy mielipidettänne, mutta tulen kuolemaani saakka puolustamaan teidän oikeuttanne ilmaista se.” Tätäkin ohjetta olen noudattanut sisimmässäni, mutta eniten olen kuullut suoraakin arvostelua, että olisin toiminut ns. ominpäin, vallattomasti. Sen tiedän vain minä, että yhteinen tahto on ollut tavoitteeni, jos ylipäätään olen saanut yhteyttä hallituksen jäseniin. Vastuu toiminnan suunnasta kiireitten päätöstenkin osalta on puheenjohtajalla ja Sinun on kestettävä myös arvostelua.

Seppo Räihän tiedän kunnon kansalaiseksi. Hän on reservin majuri. Hän on toiminut virassaan suurissa oppilaitoksissa vastuullisissa rehtorin tehtävissä ja järjestöpuolella maamme sotiin liittyvien järjestöjen hallituksissa ja useissa puheenjohtajana.

Arvostan Seppo Räihän asiallista käytöstä kaikissa tilanteissa ja hänen laajaa tietämystään sotahistorian alalla.

Toimiessani varusmieskersanttina Pohjanmaan Tykistörykmentin aliupseerikoulun santsarina minulle aina ilmoitettiin, että tehtävä on suoritettu. Sen ilmoituksen tekivät myös kantahenkilökunta, jopa koulunjohtaja majuri Rauno Kärki. Koin sen hyvin asianmukaiseksi ja sellaiseksi eleeksi, että myös varusmiehen työtä arvostettiin. Saman kohtelun olen saanut poikkeuksetta Seppo Räihältä.

Puheenjohtajalla on paljon tehtäviä, joten yrittäkäämme häntä jatkossa auttaa siinä vaativassa tehtävässä, ettei hänen ole tarpeen metsästää selviä asioita ja kuluttaa kallista aikaansa.

Pidän tätä päivää elämässäni hyvin tärkeänä. Siitä syystä kävin nostamassa Suomen lipun kotitalon pihapiirin Rukajärven perinnepolun lipputankoon.

Lippu liehuu Kiuruvedellä entisen puheenjohtaja Tenho Tikkasen kotipihan lähelle rakennetulla Rukajärven perinnepolulla. Perinnepolun vihki kotiseutuneuvos Lauri Winberg 18.6.2009. Peinnepolun laavu on rakennettu jo elokuussa 2001. Tällä laavulla ovat vierailleet lukuisat Rukajärven veteraanit, joilla kyllä juttua riittää ja niitä on täällä taltioitu paljon.

Näillä sanoilla luovutan tämän symboolisen välineen yhdistyksen tunnuksin varustetun ”puheenjohtajan nuijan” uudelle puheenjohtajalle ja toivotan hänelle ja yhdistykselle mitä parhainta menestystä.

Vuosikokouksessa hyväksyttiin yhdistyksen

  • Tilinpäätösasiakirja v. 2018, minkä voi lukea TÄÄLTÄ:
  • Toimintakertomuksen v. 2018, minkä voi lukea TÄÄLTÄ:
  • Toimintasuunnitelman v. 2019, minkä voi lukea TÄÄLTÄ:
  • Hallituksen yhteystiedot löytyvä TÄÄLTÄ:

RSHY ry:n hallitus