Lieksan asemarakennuksen kunnostustalkoot saivat tänään arvovaltaisen vierailijan, kun paikalle saapui kenraalimajuri Erkki Johannes Raappanan (2.6.1893 -14.9.1962) pojantytär Tuulikki Bjurström pystyttämään juna-asemalle pysyväksi jäävää rintamataidekokoelmanäyttelyä yhdessä lieksalaisten Jatta Kettusen ja Ritva Kilpeläisen kanssa. Näyttely on maamme laajin rintamataidenäyttely ja on siksi merkittävä osa Suomen sotahistoriaa. Lieksaan näyttely siirtyi Kiuruveden Kulttuurikeskuksesta.
– Rintamamiestaide on minulle tuttu alue. Rintamalla tehtiin paljon taidetta, vaikkei ehkä aivan äkkiseltään uskoisi, Tuulikki Bjurström tietää.
Tuulikki Bjurström ylläpitää ja vastaa ukkinsa komentaja E.J Raappanan Liperin kunnan Vaivion kylässä sijaitsevan kodin huollosta, missä henkii hänen ukkinsa E.J. Raappanan luoma ”Honkaisten pirttien henki”. Lieksan asemaan tutustui myös Tuulikin Suomen pystykorva-koira.
Kuvat jääkärikenraalimajuri E.J Raappanasta ovat osa asemarakennuksen näyttelyä.
Kenraalimajuri E.J Raappanan lapsenlapsi Tuulikki Bjurström käy yhdessä lieksalaisen Ritva Kilpeläisen läpi asemarakennukseen pysyväksi näyttelyksi pystytettävän näyttelyn tarjontaa.
(Vas.) Kyllikki Vänskä, Tuulikki Bjurström, Ritva Kilpeläinen, Ilma Vihonen, Jatta Kettunen ja Ritva Malinen.
Muun näyttelyesineistön ohessa suurin osa Lieksan asemalle pystytettävän näyttelyn tauluista on yläsavolaisten taiteilijoitten töitä. Taiteilijoista voisi mainita ainakin Kalle Halosen, Erkki Matilaisen ja tietysti tuotteliaimman seinäjokisen Toivo Jutilan. Mukana on myös yksi Helga Sonckin työ, sekä teosharvinaisuus Iljan Repinin kodin työ, jonka alkuperästä ei ole täyttä varmuutta, mutta joka teoksena on joka tapauksessa poikkeuksellinen.
Korpikenraalinakin tunnettu Erkki Johannes Raappana oli suomalainen jääkärikenraalimajuri, joka johti Rukajärven suunnan taisteluita jatkosodassa. Voitettuaan vihollisen joukot Ilomantsissa Raappana palasi jo 12.8.1944 johtamaan Rukajärven suunnalla riehuvia taisteluita.
Harvempi tuntee sitä, että jatkosodan viimeisin taistelu käytiin Rukajärven suunnalla 16.8.1944. Taistelu, jonka tavoitteena oli rintamalinjojen murtaminen. Raappanan ansioista puhuttaessa tämä taistelu lähes poikkeuksetta unohdetaan.
Teksti ja kuvat: Juha Heinonen-Lavonen.