Tauno Oksaselle sotakamreerin arvonimi.

Tasavallan presidentti myönsi 11.6.2020 sotakamreerin arvonimen Lieksasta kotoisin olevalle Tauno Oksaselle. Samalla päätöksellä sotakamreerin arvo myönnettiin myös Kouvolasta kotoisin olevalle Kalevi Sirkiälle. Nyt tehdyllä päätöksellä presidentti myönsi arvonimen kaikkiaan 60 henkilölle. Vuonna 2019 vastaava arvonimi myönnettiin 53 henkilölle, joista sotakamreerin arvonimen sai kaksi.

Maassamme ehkä tunnetuin sotakamreeri oli panssariässä Reino Leiväslaiho (13.4.1922 – 27.3.2019).

Tasavallan presidentin 11.6.2020 tekemään arvonimipäätökseen voitte tutustua TÄÄLTÄ:

Rukajärven suunnan historiayhdistys toivoo onnea sotakamreeri Tauno Oksaselle.

Presidentin päätös 11.6.2020: ”Sotakamreeri: Oksanen Tauno Juhani, ent. alueupseeri, ylempi toimiupseeri, Lieksa ja Sirén Kalevi Johannes, ent. opistoupseeri, ylempi toimiupseeri, Kouvola”.

Tauno Oksanen

Lieksassa Rajavartiolaitoksen palveluksessa palvellut ja nyt eläkkeellä oleva lieksalainen sotahistorian harrastaja Tauno Oksanen on ollut mukana useassakin hankkeessa. Hän on perehtynyt erityisesti Rukajärven suunnan sotahistoriaan.

Tauno Oksanen on toiminut mm. Lieksan Rajakillan puheenjohtajana sekä Rukajärven suunnan historiayhdistyksen hallituksessa. Tauno Oksanen nimettiin v. 2016 Lieksan Rajakillan toimesta vuoden rajahenkilöksi.

Tauno Oksanen on kirjoittanut seuraavat teokset:

  • Armoton erämaa, ilmestyi v. 2008
  • Kahden sodan aloittaja, ilmestyi v. 2013

Sekä yhdessä muiden kirjoittajien kanssa:

  • Painajainen Pielisjärvellä: neuvostopartisaanien toiminta kesällä 1944, v. 1998 yhdessä Paavo Martikaisen kanssa
  • Salpalinnoitteet 10. prikaatin alueella v. 2004, yhdessä Raimo Sillanpään kanssa
  • Mannerheim Rukajärvellä ilmestyi v. 2009, yhdessä Jukka Partasen ja Pasi Tuunaisen kanssa
  • Rukajärven luutnantti: Kenttäpostia sotasensuurin takaa, v. 2012 yhdessä Ermei Kannisen ja RSHYry:n julkaisutoimikunnan kanssa
  • Raappanan nyrkki, Kev.Os. 2:n joukko-osasto historiateos, v. 2014, yhdessä RSHYry:n julkaisutoimikunnan kanssa
  • Raappanan tiedustelijat: Rukajärven suunnan 14. Divisioonan tiedustelutoiminta, v. 2019, yhdessä Ari Komulaisen kanssa.

Lähde Fennica tietokanta

Sotakamreeri on Suomessa tasavallan presidentin myöntämä arvonimi, joka on arvonimihierarkiassa sijoitettu 14. ryhmään.

Arvonimi myönnettiin itsenäisyyden aikana ensimmäisen kerran vuonna 1920. Vuosien 1918–2013 aikana sotakamreerin arvonimi on myönnetty 53 henkilölle.

Sotakamreerin arvonimen saaneita ovat muun muassa kirjailija Reino Lehväslaiho, kirjailija ja tutkija Timo Malmi, Rauno Suhonen Joensuun Ilmasillasta ja kyyjärveläinen dokumenttituottaja Raimo Salo.

Arvonimen historia

Sotakamreerin arvo oli käytössä jo Suomen suuriruhtinaskunnassa. Sotakamreeri kuului keisari ja suuriruhtinas Nikolai II:n vahvistamassa vuoden 1897 Suomen Suuriruhtinaanmaan arvojärjestyksessä yhdeksänteen luokkaan.

Sotakamreeri on yksi Suomen vanhimmista arvonimistä.

Koska arvonimi on lain mukaan julkisen arvonannon osoitus, on sen vakiintuneesti katsottu edellyttävän, että arvonimen saaja on menestynyt poikkeuksellisen hyvin omalla työ- tai virkaurallaan. Haetun arvonimen tulee mahdollisuuksien mukaan kuvata henkilön elämäntyötä. Lisäksi asianomaisella edellytetään olevan yhteiskunnallisia ansioita. Sotakamreerin arvonimen saaneet ovat olleet ammatiltaan esimerkiksi nimismiehiä, henkikirjoittaja, majuri ja kirjailija. Arvonimeen ei liity oikeuksia eikä velvollisuuksia.