Veteraanit tapasivat Muurmannin partioretken merkeissä

Muurmannin radan partioretkestä on valmistumassa arvokas n. 150-sivuinen teos ”Katkaiskaa Muurmannin rata”. Kirjan kustantaa Gummerus ja sitä on saatavissa kirjakaupoista syksyllä 2019.

Sen on kirjoittanut tietokirjailija Simo Liikanen ja Raine Narva. Kirja perustuu Raine Narvan isän tk-upseeri Toivo V. Narvan Muurmannin partioretkeltä tekemiin aitoihin muistiinpanoihin ja retkeltä ottamiin valokuviin.

Raine Narva on koonnut isänsä em. muistiinpanoista esitelmän, jonka on voinut nähdä eripuolella maatamme pitkälti yli 4000 kuulijaa. Esitelmä on yksi suosituimmista maamme sotahistoriaa käsittelevistä esitelmistä. Raine Narva on onnistunut esitelmää kootessaan luomaan erinomaisen aidon tunnelman isänsä tuoreeltaan heti retken jälkeen tekemistä muistiinpanoista. Lisäksi hän käyttää

Kirjailija halusi tavata ennen kirjan julkaisemista Muurmannin partioretkelle osallistuvia veteraaneja. Tilaisuus järjestettiin Espoossa 10.5.2019 Tenho Tikkasen kotona. Muurmannin partioretken veteraaneista tilaisuuteen osallistui Ilmari Koppinen ja Tauno Tikkanen sekä Mauno Turunen, joka JR 10:n lääkintämiehenä hoiti partioretkeltä palaavien paleltumia. Tilaisuuteen osallistui myös Rukajärven veteraani Aulis Lintunen.

Tältä porukalta eivät tarinat lopu, kun he pääsevät saman pöydän äärelle, vain heikko kuulo hiukan kiusaa keskustelua. Vasemmalta Tauno Tikkanen, Ilmari Koppinen, Raine Narva, Simo Liikanen ja Aulis Lintunen.
Kirjan kirjoittajat Raine Narva, Simo Liikanen ja veteraani Maunu Turunen.
Pöydän takana veteraanit Mauno Turunen, Aulis Lintunen, Ilmari Koppinen ja Tauno Tikkanen.

Muurmannin partioretki on miesvahvuudeltaan Jatkosodan suurin. Sille osallistui 1924 miestä ja 268 hevosta. Toivo V. Narva kirjoitti heti retken jälkeen selvityksen mikä toimitettiin välittömästi ylipäällikölle.

Kirjan tarkempaan esittelyyn voi tutustua TÄÄLTÄ: (TJT).