32. Kansallinen veteraanipäivä Kiuruvedellä alkaa seppeleen laskulla sankarihaudoille

Kansallisena veteraanipäivänä julkistetaan veteraanijuhlassa Kiuruveden veteraanien matrikkeli ja historia heidän sotatiestään.

Kiuruveden veteraanijärjestöt päättivät syksyllä 2015 koota veteraaneista matrikkelin ja muisteluksia ja historiaa sotatiestä. Veteraanisukupolvi on pian poissa, samalla veteraanijärjestöjen toiminta lakkaa. Nyt on aika koota tiedot yksiin kansiin. Työ oli odotettu työläämpi.  Aika on tehnyt tehtävänsä. Ilman yli 50 eri kyliltä olevien tietojen kerääjien antaumuksellista työtä matrikkeli olisi jäänyt vajavaiseksi. Kirjan toimittaja Esko Kaikkonen suoritti tarkistukset kansallisarkistossa.

Kirjassa on noin 3000 veteraanin ja Lotan tiedot. Tästä joukosta kaatui lähes 500. Suurin osa heistä on haudattu Kiuruveden sankarihautaan.

Kirjaan koottiin veteraanisukupolven muisteluksia. Tämän litteroinnin teki Matti Saastamoinen. Samoin kirjassa on katsaukset joukkojen historiaan, joissa kiuruvetisiä palveli sota-aikana. Matrikkelitoimikunta toivoo kirjan antavan näkökulmaa sodansukupolven uhrautuvaan työhön. Samalla se on osa Rukajärven suunnan historiaa

Kiuruveden kansallisen veteraanipäivän juhla ja samalla kirjan julkistamistilaisuus pidetään Kiuruveden kulttuurikeskuksella klo 9.30. Tätä ennen on seppeleenlasku sankarihaudalla klo 9.00.

Kiuruvedellä seppeleen laskivat Sotainvalidien puheenjohtaja sekä RSHYry:n hallituksen jäsen Seppo Räihä, Rintamaveteraanien puheenjohtaja Seppo Niskanen sekä Kiuruveden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mira Kokkonen.
Rukajärven veteraani, olympiavoittaja Paavo Lonkilan ja Rukajärvellä lottatehtävissä toimineen Helvi Lonkilan haudalle sytytettiin hautakynttilät. Kiitos Kaija Räihän ja Rauno Pikikarainen.
Myös Kiuruvedellä Rukajärven perinnepolulla lippu nostettiin salkoon veteraanipäivän kunniaksi.

Kirjan voi hankkia veteraanitoimistosta ja Kiuruvesi-lehden toimistosta.

Kirjaa koskeva ennakkotieto julkaistiin 25.4.2018 Kiuruvesi-lehdessä.

Julkaistu Kiuruvesi-lehden luvalla.