Jaakko Niirasen teos ”Vaietut sotamuistot” julkistettu.

Jaakko Niirasen teos ”Vaietut sotamuistot” julkistettu.

Kirjaa saatavissa kirjakaupoista sekä Jaakko Niiraselta, jonka yhteystieto:

Sysitie 21, 63100 Kuortane, puh. 0400-814770, sp: jaakko.niiranen@kuortane.com

Jaakko Niiranen on ilmoittanut pitävänsä teoksen esittelytilaisuuden myös Iisalmen Rukajärvi-keskuksessa. Ajankohdasta ilmoitamme myöhemmin.

FT Juha Pohjonen on antanut kirjasta oman arvionsa (Kustannusosakeyhtiö Hai):”Jaakko Niiranen on tehnyt rohkean valinnan. Hän on hypännyt kirjallisessa mielessä isänsä saappaisiin. Retki on kova ja ankara vieden miestä Talvisodan Karjalankannakselta lyhyen rauhan jälkeen Itä-Karjalan ja varsinkin Rukajärven seuduille. Niirasen teoksen voisi helposti arvioida perinteiseksi sotakirjaksi, mutta sitä se ei ole. Sota on aina läsnä, mutta Viljo Niirasen ääni ja tuntemukset tuovat esille kokonaan ja kaunistelemattomasti tositapahtumiin perustuvassa kerronnassa  sodan keskelle joutuvan tavallisen suomalaisen miehen ajatusmaailman. Perinteisiä sotasankareita kirjassa ei ole. Tässä teoksessa sankaruus syntyy velvollisuuksien täyttämisen myötä. Jaakko Niiranen kuvaa isänsä tositarinan kautta ihmisen arvaamattoman kohtalon kun aseet puhuvat. Sodassa todellakin kuollaan ja tullaan tapetuksi, usein melkein sattumalta. Sotilasvalan täyttäminen oli tämän ikäluokan miehille luonnollinen asia, ja valan hinta oli kova.

Jaakko Niirasen runsaasti kuvitettu ja perusteellisin kartoin täydennetty teos on kokemusromaani sodasta, mutta ennen kaikkea kertomus nuorukaisesta, josta viisi sodan vuotta tekivät muuttuneen miehen. Kirja on realistinen elämäkerrallinen romaani jokaiselle, joka pohtii, mitä isä tai isoisä siellä jossakin teki.”

 Kirjassa kerrotaan seikkaperäisesti  myös mm. ”Joen kenttävartion taisteluista”. Yhdistyksemme etsii edelleen ns. ”jäljelle jääneitten” nimiä. Seuraavassa valokuva ja tiedossamme olevat nimet. Aiemmin olemme tätä asiaa käsitelleet mm. artikkelissa minkä voi lukea TÄÄLTÄ:

Kenttävartiosotilaita, jotka osallistuivat viimeaikoina käytyihin taisteluihin eräästä kenttävartiostamme. Joen miehistöstä (28:sta) jäljellejääneet. Tsirkka-Kemijoki 1943.10.10. SA-kuva 141547. Joen miehistöstä (28:sta) jäljellejääneet. Tsirkka-Kemijoki 10.10.1943. SA-kuva 141547. nro 1. Matti Kaikkonen, nro 7. Viljo Niiranen, nro 9. Tuure Lappalainen, nro 11. Yrjö Tikkanen ja nro 13. Väinö Taivalmäki.