Rukajärven tiellä oli sunnuntaina (23.9.2018) vilskettä. Onneksi Radio Sandelssin kuuntelijamatkaa suosi hyvä syyssää. Matkalaiset tutustuivat kaikkiin Rukajärven tien kohteisiin. Jukolan Motti -pirtin alueella oli parhaimmillaan reilut 150 henkeä yhtäaikaisesti. Samaan aikaan Radio Sandelssin matkalaisten kanssa paikalle oli kokoontunut Lieksan ev.lut. seurakunnan yhteislaulutilaisuuteen saapunut yleisö. Sopu sijaa antaa ja niinpä matkalaiset saattoivat kajauttaa ilmoille kotoisten tunnettujen laulujen ja virsien säveleitä yhdessä kuorolaisten kanssa. Seurakunnan yhteislaulutilaisuutta johti Teija Turunen.

Erityisesti Sandelssin matkalaisia tuntui ilahduttavan se, että he saivat tutustua aivan rajalla sijaitsevaan Kivivaaran rajavartioasemaan sekä sen rajamiesten toimintaan ja vieläpä itsensä Lieksan rajavartioaseman päällikön kapteeni Kimmo Vitrin johdolla. Kuultiin, että lähes tarkalleen 74 vuotta sitten ensimmäiset Rukajärven miehet palasivat sodasta ja ylittivät Kivivaaran rajamerkin (647) juuri tältä paikalta.



Harvoin on ollut yhtä paljon väkeä tutustumassa Talvisodan Puuruun taistelulinjaan. Tällä kertaa, paikalle kirmasivat ”Sandelssin joukot”. Kraaterin mäeltä avautuu laaja panssariesteiden rivistö. Yhdellä kertaa on näkyvissä liki puoli kilometriä vankkoja panssariesteiden jono.




”Sandelssin joukot” tutustuivat myös Lieksan kaupungin nähtävyyksiin. Kiertoajelun oppaana toimi Lieksan matkailuoppaitten Kyllikki Vänskä. Matkalaisilla oli mahdollisuus tutustua keskuksessa esillä oleviin viiteen näyttelyyn Tenho Tikkasen esittelyn jälkeen.


Sanotaan, että armeija marssii vatsallaan. Niinpä ”Sandelssin joukoille” tarjoiltiin Lieksan Tukipisteen toimesta Rukajärvi-menu, lihakeiton Talvisotaleivän kera. Keittiössä ahkeroivat Rauni Kivinen ja Airi Hepovirta. Talvisotaleipä oli juuri leivottu Pielaveden Puustellin tunnettu tuote. Ruoka ja järjestelyt saivatkin paljon ansaittua kiitosta.
Rukajärven tien paluumatkalla ”Sandelssin joukkoja” odotti perinteiset Rukajärven tien kahvit Nurmijärven Seuralassa, jossa itse kyläyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Turunen huolehti tarjoilusta. Annukka oli leiponut matkalaisille tuoreet munkit ja pullat ja hän oli keitellyt kahvit valmiiksi.
Rajalla käyntiin ei oltu alun pitäen varauduttu, josta syystä matka-aikasuunnitelma venähti hiukan. Matka-ajan venähtämiseen oli tietenkin omatekijänsä myös sillä, että matkalle osallistujia oli kaksinkertainen määrä alkuperäiseen suunnitelmaan nähden. Matkalle kiinnostuneita olisi ollut huomattavasti enemmänkin, mutta ruokailua ei voitu järjestää enää tätä suuremmalle joukolle.
Matkan aikana kuultiin video- ja radiohaastatteluja erityisesti Paavo Lonkilasta (11.1.1923 – 23.9.2017), jonka kuolemasta tuli kuluneeksi juuri vuosi. Samoin Pentti Perttulia (13.3.1916-23.5.2017) muisteltiin, jonka esittämän ajatuksen mukaisesti Rukajärven tie nimettiin ja vihittiin käyttöön juuri 2.7.2011 Jukolan Motti -pirtissä pidetyssä kansalaisjuhlassa. Perttuli ja Lonkila olivat hyviä ystäviä. Rukajärvi-keskuksen esittelyn yhteydessä kuultiin myös everstiluutnantti Arnold Majewskin (11.12.1892-10.10.1942) traaginen tarina. Reijo Glad lausui Heikki Turusen isästään 17.12.1978 Veikko Sinisalolle kirjoittaman koskettavan runon ”Tuntematon sotainvalidi.”
Radio Sandelssin Rukajärven tien tutustumismatkan johtajana toimi Reijo Glad, joka teki matkan aikana useita radiohaastatteluja. Haastattelut voi kuulla tulevan viikon lopulta lukien myös Radio Sandelssin ”Juttuarkistosta”. Matkan autonkuljettajina toimivat Jukka Rönkkö ja Pekka Parviainen sekä matkaoppaan tehtävissä toimivat Matti Tikka ja Tenho Tikkanen.