Lieksan Rukajärvi-keskuksessa vilkas kesä

Lieksan Rukajärvi-keskuksen kaukaisimmat vieraat ovat tulleet Kanadasta ja Australiasta saakka. Annikki Puusaari halusi tietää missä hänen isänsä liikkui. Siihen tarjoutui tilaisuus kun häntä olivat opastamassa Lieksan Matkailuoppaitten Ritva Malinen sekä yhdistyksemme jäsenet Ari Komulainen ja Tenho Tikkanen.

Lieksan Matkailuoppaitten Ritva Malinen ja Annikki Puusaari, joka asuu nykyisin Kanadassa. Kuva otettu Jukolan Motti -pirtissä, missä juotiin Ritvan keittämät kahvit ja paistettiin makkarat. Kuva Tenho Tikkanen

Rukajärvi-keskuksen kävijämäärä näyttäisi kohoavan tänä kesänä ennätystasolle. Vieraita on ollut ympäri maata bussilasteittain. Tyypillinen sotahistorianmatkaaja tulee itärajaa pitkin joko pohjoisesta tai etelästä ja tutustuu kulkiessaan Rukajärven suunnan taistelupaikkoihin. Suurin osa keskuksen vieraista on ulkopaikkakuntalaisia. Kokemuksesta tiedämme, että Lieksan runsas kulttuuritarjonta on myös kesävieraiden tutustumiskohteina. Niihin kuuluvat maan paras ulkomuseo Pielisen museo, musiikkitapahtumat Monola-juhlaviikon ja Vaskiviikkojen konsertit. Kuluvana kesänä yhä suurempaan suosioon on kohonnut myös Monolan aitta. Yllättävää, että sotahistoria ja kulttuuri kohtaa juuri Rukajärvi-keskuksessa. Yllättävän monet vieraat ovat joko Monolan aittaan menossa tai sieltä tulossa ja samalla haluavat tutustua sotahistorianäyttelyitten lisäksi myös Rukajärvi-keskuksen Monola-näyttelyyn.

Rukajärvi-keskuksen seminaarit

Rukajärvi-keskuksessa on tänä kesänä pidetty kolme seminaaria, E.J. Raappanan muistoseminaari aloitti seminaarien sarjan. Kaukopartio-seminaari pidettiin heinäkuun alussa. Vaskiviikkojen aikana kuultiin esitelmä asevelitaloista. Raine Narvan esitelmää Muurmannin radan partioretkestä oli keräytynyt kuulemaan salin täyteinen yleisö.

Jari Kärkkäinen avasi E.J. Raappanan muistoseminaarin
Lieksan kaupungin tervehdyksen seminaariin toi rehtori Asko Saarelainen.
Raine Narvan esitelmän Jatkosodan suurimmasta partioretkestä vihollisen selustaan on kuullut jo yli 4000 kuulijaa.
Kuvassa Seppo Ryhänen, joka avasi seminaarin sekä luennoitsijat, Tauno Oksanen, Rauno Suhonen ja Ari Komulainen. Kuvasta puuttuu Rauno Suhosen poikkeuksellisen hyväkäytöksinen varusmiespoika Pekka Suhonen. Hän on juuri valmistunut rajamieheksi.
Pekka Suhonen esitteli kaukopartiomiesten aseita.

Uudet näyttelyt kiinnostavat

Arkkitehti Aleksej Varuhin ei ole mikä tahansa mies. Nykyisin hän asuu Petroskoissa. Hän on hyväkäytöksinen taiteilija, joka on tehnyt suomalaisten kanssa yhteistyötä vuosikymmeniä. Aleksej Varuhin oli rakentamassa v. 1977 perustettua Kostamuksen kaupunkia. Hänen kätensä jälki näkyy monissa julkisissa rakennuksissa mm. Petroskoin yliopisto on lähtöisin hänen työpöydältään.

Lieksan Rukajärvi-keskuksessa avattiin elokuun alussa hänen taidenäyttelynsä, mikä on toinen hänen Suomen näyttelyistään. Näyttely on avoinna 16.8.2019 saakka.

Taiteilija Aleksej Varuhin esittelee näyttelyä Jatta ja Teuvo Kettuselle, Raimo Kemppaalle ja muille avajaisiin osallistuneille näyttelyvieraille. Näyttelyn avasi RAHYry:n hallituksen jäsen Jari Kärkkäinen.

Ennen näyttelynsä avajaisia arkkitehti halusi vierailla Rukajärven suunnan komentaja Erkki J. Raappanan haudalla Joensuussa.

Arkkitehti Aleksej Varuhin halusi käydän komentaja E.J. Raappanan haudalla Joensuussa.
Aleksej Varuhinin näyttelyn avajaisissa oli koko kaupungin johto kaupunginjohtaja Jarkko Määtän johdolla. Vasemmalta Asko Saarelainen, Arto Sihvonen, Aleksej Varuhin ja Jarkko Määttä.

Kesä on ollut kiireinen. Keskuksessa on nyt riittävästi henkilökuntaa, mikä on saanut vierailijoilta paljon hyvää palautetta.

Lieksan Tukipiste on kesän ajaksi palkannut erinomaisia oppaita. Jussi Mikkonen ja Sami Turunen kuvassa. Takana yhdistyksen aktiivijäsen Jussi Malkamäki toimi keskuksen oppaana Monola-juhlaviikkojen ajan.

Meitä tarvitaan! Raappana-puisto sijoittuu Rukajärven tien varteen. Yleisövihjeen jälkeen korjattiin polun varressa pylväs.

Kiitos pojat avusta ja myös vihjeestä. Viereinen viitta kertoo, että Rukajärvelle on pitkä matka peräti 230 km. Kuvassa Aimo Hottinen, Esa Uhlgren ja Tenho Liimatta.

Rukajärvi-keskuksesta tehtiin vierailumatka Ilomantsiin, jossa yhdistyksemme edustajat Antti Koskinen ja Tenho Tikkanen tapasivat Petroskoin yliopiston professori Juri Kilinin. Kilin halusi tavata yhteistyökumppaninsa Suomen vierailunsa yhteydessä.

Antti Koskinen ja nuoret Petroskoin opiskelijat. Tuloksekkaan etsintäpäivän jälkeen. Antti Koskinen on tehnyt mittavan työn enonsa löytämiseksi. Myös siitä asiasta neuvoteltiin tällä matkalla.
Etsintäporukan johtajat, Otso Nygren ja Juri Kilin.

Ilomantsissa oltiin nimenomaan Ryhmä Raappanan painopistesuunnalla, jossa käytiin 31.7.1944 taisteluita. Yhteistyöryhmä oli löytänyt tämän kesän etsinnöissä kaikkiaan 12 talvisodan kaatuneen ja 20 jatkosodan kaatuneen puna-armeijan sotilaan ruumiit. Juri Kilin avustaa Rukajärven rintaman kentälle jääneitten suomalaisten sotilaitten etsintää, jossa Antti Koskinen, Ossi Laine ja Jari Kärkkäinen ovat vahvasti mukana.

Professori Juri Kiliniä ja Otso Nygreniä haastateltiin videolle.

SR/SR/TJT