Lieksan Rukajärvi-keskus muutti omiin tiloihin

Lieksan Rukajärvi-keskus on nyt omissa tiloissa Lieksan Rautatieasemalla. Yhdistys hankki tilat omistukseensa 30.5.2016. Muutto suoritettiin talkoovoimin. Kiitämme talkooväkeä. Kantoapua saatiin yllättävältä taholta. Märäjälahden vastaanottokeskuksesta saapui 6 miestä. Puheenjohtaja Tenho Tikkanen oli kovin yllättynyt, miten ahkeria miehet olivatkaan ja suoriutuivat oma-aloitteisesti kaikista tehtävistä. Mainittakoon vielä, että mitään vahinkoja ei tapahtunut, vaikka jouduttiin siirtämään suuri määrä painavia lasivitriineitä.

Raine Narvan isä Toivo V. Narva toimi Rukajärven rintamallla TK-upseerina. Aarre-Arkku jaksaa yllättää jatkuvasti. Nyt muuton yhteydessä arkusta tuli esille julkaisematon Mannerheim-ristin-ritari Niilo Korhosen, 11.5.1943 tehty, upea 8-sivuinen haastattelu, jossa Niilo Korhonen lausuu mm seuraavaa: "MR-Ritarimerkki ei ole suinkaan minun henkilökohtainen voitonmerkkini, vaan myös niiden miesten, joiden kanssa olen retkeni tehnyt." Mainittakoon, että Niilo Korhonen kuoli 26.9.1943.
Raine Narvan isä Toivo V. Narva toimi Rukajärven rintamallla TK-upseerina. Hän arkistoi kirjoituksensa sota-arkkuunsa. ”Aarrearkku” jaksaa yllättää jatkuvasti. Nyt muuton yhteydessä arkusta tuli esille julkaisematon Mannerheim-ristin ritari Niilo Korhosen, 11.5.1943, upea 8-sivuinen haastattelu, jossa Niilo Korhonen lausuu mm seuraavaa: ”MR-Ritarimerkki ei ole suinkaan minun henkilökohtainen voitonmerkkini, vaan myös niiden miesten, joiden kanssa olen retkeni tehnyt.” Mainittakoon, että Niilo Korhonen kuoli 26.9.1943.

Yhdistys halusi korvata vastaanottokeskuksesta saapuneitten vaivannäön jollakin tavalla. Talkoomiehet eivät kuitenkaan suostuneet ottamaan vastaan mitään korvausta. He pitivät kunnia-asiana, että heillä oli tilaisuus osallistua paikallisen historiakohteen muuttotalkootapahtumaan.

Märäjälahdesta tuli joukko uutteria miehiä, mikä ilahdutti. Lieksan tukipisteen Sami Mononen toimi erinomaisena tulkkina.
Märäjälahdesta tuli joukko uutteria ja kohteliaita miehiä. Lieksan tukipisteen Sami Mononen toimi erinomaisena tulkkina.
Kuvassa Rukajärven kylä vasemmalla ja Ontajärven kalaporukan vetäjä Rukajärveltä kotoisin oleva Jeggi Teppola niminen karjalaismies. Kuvat ovat peräisin Raine Narvan Aarre-Arkusta. Kuvankäsittely Ari Komulainen.
Kuvassa vasemmalla Rukajärven kylä ja oikealla Ontajärven kalaporukan vetäjä, Rukajärveltä kotoisin oleva Jeggi Teppola niminen karjalaismies. Kuvat ovat peräisin Raine Narvan Aarrearkusta. Kuvankäsittely Ari Komulainen.
Timitran näyttelyesineet on sijoitettu yhdistyksen omistamiin Lieksan rautatieaseman tiloihin. Näyttely avaa ovensa jo maanantaina 19.9.2016 normaalisti.
Timitran näyttelyesineet on sijoitettu yhdistyksen omistamiin Lieksan rautatieaseman tiloihin. Näyttely avaa ovensa jo maanantaina 19.9.2016 normaalisti.

Lieksan Rukajärvi-keskus avaa ovensa jo tänään 19.9.2016 maanantaina normaalisti. Lokakuussa Lieksan Rukajärvi-keskus suljetaan remontin vuoksi. Tarkempi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin. Remontilla valmistaudutaan Suomi 100 vuotta -hankkeen tapahtumien ja näyttelyiden järjestämiseen. Näyttelyitä uusitaan molemmissa Rukajärvi-keskuksissa, siis myös Iisalmessa.

Lieksan uudessa Rukajärvi-keskuksessa on näyttelytilaa yli 300 neliötä ja rakennuksen kokonaispinta-ala on 373 neliötä. Nyt esillä on n. 300 valokuvaa, Rukajärven rintaman tapahtumiin liittyviä kirjoja, rintaman taidetta ja puhdetöitä.

Vielä ehtii tutustua Rautatiet sodan huoltotehtävissä näyttelyyn ennen tämän poistamista. Tulevana vuonna tilalle valitaan Rukajärven suunnan erämaataisteluihin kiinteästi liittyviä aiheita.

Tulevana vuonna Lieksan Rukajärvi-keskukseen tullaan pystyttämään sodanaikainen toimiva radioasema. Järjestelyihin osallistuu asiantuntijana Kaakkois-Suomen Viestikilta ry.