Mikkelin Päämajatalon 22.1.2017 unohtumaton iltapäivä: Muurmannin radan retkestä 75 vuotta

Raine Narvan esitelmä kokosi Mikkelin Päämajatalon juhlasalin täyteen sotahistoriasta todella kiinnostunutta yleisöä. Kuulijoita oli saapunut niin paljon, että järjestäjät olivat varautuneet pitämään kaksi peräkkäistä luentoa.

Paikalla oli myös yksi retkelle osallistunut veteraani, Rajapataljoona 6:n toisen komppanian joukkueenjohtaja Ilmari Koppinen. Siviilissä TKK:n professorina toiminut veteraani Koppinen käytti tilaisuudessa puheenvuoron. Julkaisemme Ilmari Koppisen kirjoittaman tekstin oheisena. Juuri Ilmari Koppinen oli varmistamassa, että perille tuli uusi käsky, jonka mukaan joukkojen oli lähdettävä paluumatkalle heti suoritetun hyökkäyksen jälkeen. Lisäksi hän osallistui yölliseen toimintaan radan pohjoisimmalla osalla.

Veteraani Ilmari Koppinen (s. 8.1.1918) halusi pistäytyä tällä retkellään Päämajatalossa myös Ylipäällikön sodanajan työhuoneessa, jossa hänen seuranaan olivat Kaakkois-Suomen Viestikillan puheenjohtaja Tapio Teittinen, helsinkiläinen Kari Sora sekä Tenho Tikkanen. Kari Soran isä Rafael Sora osallistui Ilmari Koppisen kanssa Muurmannin radan partioretkelle RjP 6 joukoissa.
Päämajamuseon amanuenssi Olli-Pekka Leskinen avasi tilaisuuden, Kaakkois-Suomen Viestikillan puheenjohtaja lausui tervehdyksen järjestäjien puolesta, taustalla esitelmöitsijä Raine Narva. Kuva Heikki Tikkanen.

Kaukaisimmat kuulijat olivat saapuneet Vantaalta, Mäntsälästä, Lahdesta ja Ilmari Koppinen saapui jopa Salosta yksin junakyydillä.

Päämajatalon juhlasali oli tupaten täynnä yleisöä, joka saattoi todistaa tämän historiallisen hetken, jolloin Muurmannin radan partioretkelle osallistuneen TK-upseerin poika Raine Narva toi isänsä tarkalleen 75 vuotta sitten ottamat valokuvat ja piti partioretkeä koskevan mielenkiintoisen kaksituntisen esitelmän. Kuva Heikki Tikkanen.

Raine Narvan esitystä kuulijat ylistivät väliajalla. Onneksi Raine Narva jaksaa pitää näitä luentoja jatkossakin, joten mahdollisimman monella on tilaisuus kuulla esitys Jatkosodan suurimmasta partioretkestä vielä myöhemmin.

Mikkelin Päämajan luento järjestettiin tarkalleen 75 vuoden kuluttua siitä, kun partio oli palannut omien joukkojen hallitsemalle alueelle. Historialliseksi tapahtuman teki myös se, että Raine Narvan isä, TK-upseeri Toivo V. Narva osallistui tuolle retkelle. Heti partioretken jälkeen Toivo Narva laati retkestä Päämajaa varten 13-sivuisen raportin, mikä toimitettiin Päämajaan välittömästi. Nyt 75 vuotta myöhemmin TK-upseerin poika Raine Narva toi Päämajaan esitelmänsä myötä retkeltä isänsä ottamat ja ennen julkaisemattomat valokuvat. Useat tilaisuuteen osallistujat olivat haltioissaan kuulemastaan ja olivat halunneet tulla todistamaan juuri tätä harvinaista Päämajatalossa pidettyä esitystä .

Tilaisuuden jälkeen Narvan kanssa neuvoteltiin useista uusista luentotilaisuuksista ja haettiin yhteistä sopivaa ajankohtaa. Seuraavan kerran Narvan luentoa on tilaisuus seurata jo 25.1.2017 Kouvolassa. Muista Narvan luentotilaisuuksista tullaan ilmoittamaan näillä sivuilla ja luennoista julkaistaan myös jatkuvasti yhteenvedonomaisia tietoja.

Luentotilaisuuden avasi amanuenssi Olli-Pekka Leskinen. Paikallisista järjestelyistä Mikkelissä vastasi myös Kaakkois-Suomen Viestikilta, jonka puheenjohtaja Tapio Teittinen toivotti yleisön tervetulleeksi.

Ilmari Koppinen lausui tilaisuudessa mm. seuraavaa:

Seuraavassa Rukajärven suunnan historiayhdistys ry:n puheenjohtaja Tenho Tikkasen tervehdys:

Arvoisa veteraani, hyvä  yleisö. Tuon isältäni pian 101-vuotispääväänsä viettävältä Rukajärven veteraanilta terveiset. Hän olisi tullut mukanani tähän tilaisuuteen, mutta emme onnistuneet järjestämään äitini hoitoa. Isäni on pian 95 vuotta täyttävän äitini omaishoitaja.

Tähän saakka tehtävät kotona ovat hoituneet kellontarkasti aivan kuten rintamalla vartiovuorojen vaihto etulinjan kenttävartiossa. Isäni toimi Rukajärvellä 9./JR 10:ssä puolijoukkueenjohtajan ja joukkueenjohtajan tehtävissä. Sodanaikainen sotilasarvo oli kersantti.

Miksi olemme tänään täällä Mikkelissä Päämajatalossa? Siitä lyhyesti. Olen Tenho Tikkanen ja olen toiminut Rukajärven suunnan historiayhdistyksen puheenjohtajana sen perustamisesta alkaen. Yhdistys perustettiin Marskin Majalla 19.9.2009. Marskin Maja Lopella oli Marskin ensimmäinen itse omistama kiinteistö, jonka hän sai 75-vuotislahjaksi Rukajärven rintaman joukoilta. Mikkelissä sijaitsi sodan aikana Päämaja. Rukajärven rintama oli ainut yhtymä suoraan Päämajan alaisuudessa. Siksi tunnemme erityisen suurta kunnioitusta Ylipäällikköä ja myöskin Mikkeliä kohtaan. Esitämme parhaat kiitoksemme siitä, että voimme järjestää Muurmannin radan partioretkestä kertovan luentotilaisuuden juuri täällä Mikkelissä ja sen historiallisessa ytimessä, Päämajatalossa. Tämä on Rukajärven suunnan historiayhdistykselle suuriarvoinen asia.

Esitämme mitä parhaimmat kiitoksemme tämän tilaisuuden järjestelyistä Mikkelin kaupungille, Päämajamuseolle ja sen edustajille, Olli-Pekka Leskiselle sekä yhteistyökumppanillemme Kaakkois-Suomen Viestikilta ry:lle ja erityisesti sen puheenjohtaja Tapio Teittiselle.

Käytän tilaisuutta hyväkseni kertoakseni Teille, että Rukajärven suunnan ja Mikkelin erityispiirteen vuoksi olemme suunnitelleet tulevana vuonna muutakin. Rukajärven suunnan komentajan E.J. Raappana syntymäpäivänä 2.6. järjestämme Lieksan Rukajärvi-keskuksessa seminaaritilaisuuden, jonne matkustamme Ukko-Pekka (nro. 1009) höyryjunalla. Lähtöasema on Mikkeli. Juna lähtee täältä 1.6.2017 klo 8.45. Matkaamme Savonrataa sodanaikaista reittiä Lieksaan, loppumatkan kahdella höyryjunalla (Heikki 995).

Toivomme, että mahdollisimman moni ottaisi haasteemme vastaan ja tulisi mukaan ”Itsenäinen Suomi – 100-vuotisjuhlajunaan” historialliselle matkalle. Matka on osa yhdistyksemme 100-vuotisjuhlan tapahtumista. Myös tämä luentotilaisuus kuuluu Valtioneuvoston hyväksymään Suomi 100 ”Rukajärven suunta tapahtumiin”. Junassa on monipuolista ohjelmaa. Mukana on muusikoita, mm. Ylä-Savon Veteraanimuusikot. Jokaisella asemalla, missä juhlajuna pysähtyy, järjestetään pienimuotoinen juhlatilaisuus kyseisen kaupungin kanssa yhteistyössä. Tarkempi ohjelma on julkaistu yhdistyksemme nettisivuilla ja myös Suomi 100 hankkeen nettisivuilla.

Toivotan Teille Hyvää Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta ja samalla rohkenen haastaa Teidät mukaan Itsenäinen Suomi – 100-vuotisjuhlajunaan.” Tätä ette tule katumaan. Kertokaa ystäville ja tuttaville tästä historiallisesta matkasta. Sellaista unohtumatonta kokemusta on tarjolla harvoin. Meillä kaikilla olisi nyt mahdollisuus tehdä edullinen matka, jonka avulla voimme tutustua kotimaamme 100-vuotishistoriaan pintaa syvällisemmin ja voimme tehdä sen yhdessä perheenjäsentemme, uusien ylioppilaitten tai liiketuttavien kanssa kotimaan matkailua edistäen.

Lieksaan olemme järjestäneet oheistapahtumia. Avaamme uudessa Rukajärvi-keskuksessa uudistetut näyttelyt osin yhteistyössä Kaakkois-Suomen Viestikillan ja kansallissäveltäjämme Sibeliuksen muistoa vaalivan Monola-seura ry:n kanssa.

Kerron vielä, että Iisalmen Koljonvirran kesäteatterissa esitetään Ismo Apelin ohjaama Tuntematon Sotilas. Olemme mukana tuon näytöksen oheistapahtumissa. Mikkelistä lähtee Ukko-Pekka juna lauantaina 8.7.2017 näytökseen.

Pyydän huomioimaan, että paikkoja on rajoitettu määrä. Varatkaa liput ajoissa, jotta voitte varmistaa osallistumisenne näille historiallisille matkoille. Lisätiedot ja tilaisuuksien ohjelmat löytyvät yhdistyksemme nettisivulta ja Suomi 100 sivulta, hakusanan Rukajärvi takaa.