Ylä-Savon Veteraanimuusikot ry:n ”Vetmut-orkesterin” järjestämä konsertti ”Kannakselta – Rukajärvelle” kokosi salintäydeltä yleisöä (650 – 700) kahteen tilaisuuteen, Iisalmen kulttuurikeskuksen Eino Säisä-salissa.
Orkesterin solistit, Tiina Karhu, Risto Nissinen ja Taito Kainulainen sekä jäsenet Erkki Kärkkäinen (hanuri), Pauli Huttunen (piano, laulu), Juha Lappalainen (basso), Jukka Juntunen (rummut), Antti Wäisänen (kitara) sekä orkesterinjohtaja Raimo Jokisalmi onnistuivat kahdesta samana päivänä järjestetystä konsertista ja liki kuusituntisesta urakasta upeasti. Yleisö piti kuulemastaan ja konsertin koskettavaa sanomaa toivottiin kuultavan naapuripitäjissä ja kauempanakin.
Konsertissa kuultiin useita Rukajärven suunnalla sävellettyjä ja sovitettuja kappaleita ja näiden lisäksi tunnettua sota-aikaista viihdemusiikkia. Yleisö otti kuulemansa vastaan raikuvin suosionosoituksin.
Päiväkonsertissa oli mukana veteraaneja, vanhin jo 101 vuotias ”Marskin veneentekijä” sonkajärveläinen Mikko Bergman. Konserttivieraiden joukossa kaukaisimmat kuulijat olivat saapuneet Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta saakka.
Rukajärven suunnan historiayhdistys ry. tuki konserttia toimittamalla orkesterille kevättalvella Rukajärvellä sota-aikana sävellettyjä ja sovitettuja musiikkikappaleita ja jo nyt ne kuultiin sodanjälkeisinä kantaesityksinä ja upeina konserttisovituksina. Yhteistyö käynnistyi 13.3.2014 Iisalmen Rukajärvi-keskuksen avajaisissa, jossa Vetmut-orkesterin jäsenet musisoivat.
Rukajärven suunnan historiayhdistyksen puheenjohtaja kiitti orkesteria ja solisteja lausuen mm: ”Pyydämme saada kiittää Teitä muusikoita upeasta konsertista. Konserttinne on kunnianosoitus veteraaneille ja koko tuolle sodat kokeneelle Suomen Suurelle Sukupolvelle, joka nosti maansa vapaana kansakuntana ilman ulkopuolisten apua ennen näkemättömään vaurauteen. Me voimme vielä osoittaa heille kiitollisuuttamme, keskustella heidän kanssaan ja seurata tämän konsertin sanoman myötä jäljellä olevien veteraanien lyheneviä askeleita Suomen historiassa. Kiitos konserttiyleisölle.” Samalla puheenjohtaja Tikkanen kiitti myös edellisenä viikonloppuna Kansalaisjuhlaan 70 vuotta Jatkosodan päättymisestä” tapahtumiin ja juhlajunan matkalle ja juhlan järjestelyihin osallistuneita todeten mm. : ”Junan rikkoutumisen vuoksi tarvittiin muusikoita, jotka lukuisten junassa ja asemilla järjestettyjen konserttien avulla loivat junaan ikimuistoisen matkan ja sota-aikaa muistuttavan tunnelman.”
Yhdistys luovutti orkesterin jäsenille muistoksi kirjan ”Rukajärven luutnantti – Kenttäpostia sotasensuurin takaa”. Ennen kirjan luovuttamista puheenjohtaja Tikkanen kertoi kirjan sisällöstä. ”Kirjassa on julkaistu RSHY:n perustajajäsenen kenraaliluutnantti Ermei Kannisen ja hänen tulevan puolisonsa viimeisen sotavuoden kirjeenvaihto kenraalin selityksin. Kirja on tammikuussa 1944 kihloihin menneen ja tulevaisuuttaan suunnittelevan kahden nuoren päiväkirja. Samalla kirja on sodankäyneen kenraalin ohje nykyisille työpaikoille siitä, miten esimiesten tulisi rakentaa työyhteisön työolosuhteet, jotta yrityksen tulos ja tavoitteet saavutettaisiin.
Kouvolan Kravatti-mallinen hanuri
Orkesterin johtaja Raimo Jokisalmi oli tuonut konserttiin soitinharvinaisuuden Kouvolan Kravatti-mallin hanurin, jota valmistettiin vuosina 1936 – 1939 ja tuo sota-aikainen soitin oli hyvin suosittu rintamalla. Raimo Jokisalmi oli saanut perinnesoittimen lainaksi Olli Kumpulaiselta, jolla perinnesoittimella hän nyt säesti Rukajärvi-teokset.
Kyseinen soitin osoittautui kovin suosituksi ja niinpä ”Kravatti-mallia” valmistettiin Kouvolan harmonikkatehtaalla vielä 1990-luvulla.
Konsertin juontajana toimi Taito Kainulainen.