Pentti Perttuli kiittää huomionosoituksesta 16.9.2014

Yhdistyksen edustajat kävivät 16.9.2014 Laitilan veljeskodissa tervehtimässä kunnioitettua Rukajärven veteraania Pentti Perttulia. Hänelle luovutettiin juuri ilmestynyt Tauno Oksasen kirjoittama Kevytosasto 2:n joukko-osastohistoria RAAPPANAN NYRKKKI ja yhdistyksen standaari.

Rukajärven suunnan historiayhdistys luovutti 16.9.2014 veteraani Pentti Perttulille teoksen Raappanan Nyrkki ja yhdistyksen standaarin.
Rukajärven suunnan historiayhdistys luovutti 16.9.2014 veteraani Pentti Perttulille teoksen Raappanan Nyrkki ja yhdistyksen standaarin. Kuva Raine Narva.

Teoksen kansilehdellä ovat lahjoituksen antaneiden, kirjan kirjoittaja Tauno Oksasen nimen lisäksi historiatoimikunnan puheenjohtaja Ari Komulaisen nimi. Yhdistyksemme edeltäjän Rukajärven suunnan historiikkitoimikuntaan v. 2008 valittujen professori Martti Soikkelin ja Tenho Tikkasen nimet, sekä Rukajärven suunnan historiayhdistyksen allekirjoitus ja lisäksi tilaisuuteen osallistuneiden Varpu Tikkasen ja Raine Narvan nimet.

Pentti Perttulia tervehtimässä Laitilan veljeskodissa 16.9.2014, Pentti Perttuli vieressä puheenjohtaja Tenho Tikkanen, seisomassa Martti Soikkeli, Varpu Tikkanen ja Raine Narva. Raine Narvan isä toimi Rukajärvellä TK-kuvaajana ja osallistui Perttulin kanssa vuoden 1942 alussa mm. Muurmannin radan partioretkelle.
Pentti Perttulia tervehtimässä Laitilan veljeskodissa 16.9.2014, Pentti Perttuli vieressä puheenjohtaja Tenho Tikkanen, seisomassa Martti Soikkeli, Varpu Tikkanen ja Raine Narva. Raine Narvan isä Toivo V. Narva toimi Rukajärvellä TK-kuvaajana ja osallistui Perttulin kanssa mm. vuoden 1942 alussa mm. Muurmannin radan partioretkelle.

Pentti Perttuli otti teoksen Raappanan Nyrkki vastaan kiittäen teoksen kirjoittajaa, aineiston kokoajia ja historiayhdistystä saamastaan huomionosoituksesta.

Vierailun yhteydessä katsottiin yhdessä internetin kautta ”Kansalaisjuhlasta 70 vuotta Jatkosodan päättymisestä” julkaistuja tv-dokumentteja.

Vielä on kaksi Kevytosaston veteraania, Pentti Perttuli (13.3.1916) ja Tauno Tikkanen (s.10.3.1916), katsoi TV 2:n ajankohtaisohjelmaa Kansalaisjuhlasta 70 vuotta Jatkosodan päättymisestä.
Vielä on kaksi Kevytosaston veteraania, Pentti Perttuli (13.3.1916) ja Tauno Tikkanen (s.10.3.1916). Perttuli  katsoo TV 2:n ajankohtaisohjelmaa Kansalaisjuhlasta 70 vuotta Jatkosodan päättymisestä, jonka Juhlajunan matkalle ja Lieksan pääjuhlaan Tauno Tikkanen osallistui. Kuva Raine Narva.
Kaksi Rukajärven suunnan veteraania Pentti Perttuli (13.3.1916) ja Ermei Kanninen (19.10.1922), molemmat yhdistyksemme perustajajäseniä, TV 2:n ajankohtaisohjelmassa Kansalaisjuhlasta 70 vuotta Jatkosodan päättymisestä.
Kaksi Rukajärven suunnan veteraania Pentti Perttuli (13.3.1916) ja Ermei Kanninen (19.10.1922), molemmat yhdistyksemme perustajajäseniä, Kanninen TV 2:n ajankohtaisohjelmassa Kansalaisjuhlasta 70 vuotta Jatkosodan päättymisestä. Kuva Raine Narva.
Kevytosaston veteraania, Pentti Perttuli (13.3.1916) Tauno Oksanen, kirjan kirjoittaja TV 2:n ajankohtaisohjelmassa Kansalaisjuhlasta 70 vuotta Jatkosodan päättymisestä.
Kevytosaston veteraania, Pentti Perttuli (13.3.1916) ja Tauno Oksanen, kirjan kirjoittaja TV 2:n ajankohtaisohjelmassa Kansalaisjuhlasta 70 vuotta Jatkosodan päättymisestä. Kuva Raine Narva.

Lahjoitus Tapio Perttulille

Yhdistyksemme luovutti kirjan myös Pentti Perttulin pojalle Tapio Perttulille ja Tapion puolisolle Ailalle, jotka ovat sijoittaneet kaiken Pentti Perttulin keräämän aineiston esille perinnehuoneeseen upealla tavalla. Esillä ovat Pentti Perttulin alkuperäiset kunniakirjat, laaja Rukajärven suunnan kirjasto, ja koko alkuperäinen esineistö. Perinnehuoneessa voi katsoa Pentti Perttulin antamia haastatteluja videodokumentteja ajanmukaisilta näyttötauluilta, suurikokoiselta tv-ruudulta ja videotaululta.

Esineistö on sijoitettu huoneeseen, jossa Pentti Perttuli piti sodanjälkeiset vuodet vierailleen tunnetuksi tulleita perusteellisia selvityksiään ja josta käsin hän johti Rukajärven suunnan 15.6.1986 Nurmeksessa käynnistämää historiikkitoimikunnan työtä.

Luovutuspuheessaan Tikkanen lausui Tapio Perttulille, että yhdistyksen standaarin luovuttamisella haluamme kiittää Tapio ja Aila Perttulia heidän Rukajärven suunnan perinnetyön hyväksi tekemästään työstä ja yhdistykselle aiemmin tekemistään merkittävistä lahjoituksista.

RSHY luovutti 16.9.2014 Tapio Perttulille Raappanan Nyrkki teoksen sekä yhdistyksen standaarin.
RSHY luovutti 16.9.2014 Tapio Perttulille Raappanan Nyrkki teoksen sekä yhdistyksen standaarin. Kuvassa näkyvät Pentti Perttulin Rukajärven tie elokuvastakin tutuksi tulleet saappaat, joita hän käytti Repolan Lieksajärven ympäri tekemällään partiomatkalla 8.-11.7.1941. Kuvassa näkyy myös Pentti Perttulin jo sota-aikana tekemästä kahdesta albumista yhdistyksemme valmistama 120 sivuinen kirja ”Pentti Perttuli Rukajärven suunnalla.” Kuvan vasemmassa reunassa on Perttulin polkupyörä. Kuva Raine Narva.

Yhdistyksen lahjoitus Säkylän Talvi- ja Jatkosotamuseolle

Pentti Perttuli on ollut tukemassa Säkylän Talvi- ja Jatkosotamuseon perustamista ja on museon kummi. Yhdistys luovutti Raappanan nyrkki teoksen ja standaarin myös tuohon Pentti Perttulille kovin tärkeäksi paikaksi muodostuneelle museolle.  Lahjoituksen otti vastaan museon perustaja museonhoitaja, sotakamreeri Ilpo Nurmi.

Säkylän Talvi- ja Jatkosotamuseonhoitaja Ilpo Nurmi, puheenjohtaja Tenho Tikkanen ja Tapio Perttuli luovuttamssa Rappanan Nyrkki teosta ja yhdistyksen standaaria.
Säkylän Talvi- ja Jatkosotamuseonhoitaja Ilpo Nurmi, puheenjohtaja Tenho Tikkanen ja Tapio Perttuli luovuttamssa Rappanan Nyrkki teosta ja yhdistyksen standaaria. Kuva Raine Narva.

Museossa on Pentti Perttulin saappaat, joita hän käytti Rukajärvellä Repolan Lieksajärven ympäri suuntautuneella partiomatkalla aivan Jatkosodan alussa 1941. Lisäksi siellä on Perttulin Jatkosodan aikana käyttämä polkupyörä ja muutakin esineistöä.

Raappanan Nyrkki kirja tulee Säkylän Talvi- ja Jatkosotamuseon myyntiin.

Linkki: http://www.sakylantalvijajatkosotamuseo.fi/default2.asp?active_page_id=1