Pitäjänneuvos Mikko Mustonen tänään 80 vuotta

Pitkäaikainen Sonkajärven valtuuston puheenjohtaja pitäjänneuvos (2008) Mikko Mustonen täyttää tänään 80 vuotta. Kunnallisista luottamustehtävistä luopuessaan vuoden 2016 kesällä julkisuuteen antamassaan haastattelussa Mikko Mustonen ilmaisi huolensa siitä, että Ylä-Savon kuntien välisessä yhteistyössä on tapahtunut taantumaa, mikä vaarantaa koko alueen kehityksen. Hänen mukaansa vain yhteistyöllä alueen talous saataisiin jälleen nousuun ja sitä myötä väestökato pysäytetyksi.

Pitäjänneuvos Mikko Mustonen (s. 19.9.1942) Sonkajärvellä tunnetaan erinomaisesta kansanmiehen huumorista.

Valtuustotyön ohella Mikko Mustonen toimi aktiivisesti myös osuustoimintaliikkeessä. Tuottajien puheenjohtajana Mikko seurasi Sonkajärvenltä kotoisin olevaa Paavo Ruotsalaista, joka oli syntynyt samana päivänä kuin Elisabeth II (21.4.1926). Mikko oli pitkään Pankin hallituksen puheenjohtajana ja kirkkovaltuuston puheenjohtajana.

Mikko on tosi suosittu. Paikkakunnalla muistetaan, että kerrankin Mikon tilan rannassa hänen järjestämäänsä vaalitilaisuuteen saapui 600 henkeä. Puhujana oli mm. Paavo Väyrynen.

Mikko Mustonen omisti sukutilansa ja tilaan kuuluvan Sonkakosken myllyn. Sonkakosken Myllyn perusti vuonna 1882 Juho Fredrik Mustonen. Mikko oli suvun neljäs mylläri, työtä sukutilalla jatkaa hänen poikansa Heikki.

Mylläri Mikko Mustosen kotiseututyön kädenjälki näkyy niin monessa paikassa muuallakin kuin sukutilan myllyn seinään kiinnitetyssä laatassa.

Mylly saa voimansa Matkusjoesta, tilan vesivoimalaitos sijaitsee myllyn yhteydessä. Mikon kaukonäköisyyttä kuvaa se, että vesivoimalaitos otettiin uudelleen käyttöön vuonna 1989. Nyt voimalaitos tuottaa suurimman osan tilan käyttämästä sähköstä. Voimalaitoksen teho on n. 25-30 kW.

Mikko Mustonen tunnetaan laajalti kunnallisten luottamustoimiensa lisäksi osallistumisestaan mm. veteraanityöhön. Mikko Mustonen oli tuttu talkoomies Rukajärven tien kohteitten kunnostamistöissä ja Rukajärvi-keskusten näyttelyitten pystyttämisessä niin Lieksassa kuin myös Ylä-Savossa. Vuonna 2014 Mikko etsi Rukajärvi-keskuksen paikkaa Ylä-Savosta hartiavoimin. Erityisesti Mikko Mustosen apu oli tarpeen samana kiirevuonna 2014, jolloin rakennettiin Rukajärven tielle Jukolan Motti -pirtti, Lieksan Rukajärvi-keskus kunnostettiin ja samana vuonna avattiin myös Iisalmen Rukajärvi-keskus. Järjestettiin mottitalkoot höyryjunaa varten, jolla junalla ajettiin Lieksan kansalaisjuhlaan. Mikko kokosi yläsavolaiset talkooporukat Lieksaan ja näin valtavasta työmäärästä selvittiin ja hankkeet saatiin toteutumaan ajallaan. Lieksan juhlaan osallistui yhteensä peräti 3.500 kansalaista. Mainittakoon, että pitäjänneuvoksen johdolla suoritettiin nykyisen Lieksan Rukajärvi-keskuksen koko ulkomaalaustyö.

Esitämme parhaat onnentoivotuksemme pitäjänneuvos Mikko Mustoselle ja kiitämme hänen veteraanien hyväksi tekemästään työstä.

Mikko Mustonen juhlii syntymäpäiväänsä perhepiirissä. Rukajärven suunnan historiayhdistys lahjoittaa Mikko Mustoselle syntymäpäivänä numeroidun Raappanan ritari kirjan numerolla 80.

Mainittakoon vielä, että Mikko Mustosen syntymäpäivä on monella tavalla muistiin jäävä:

  1. 19.9.1944 solmittiin aselepo
  2. 19.9.1952 viimeinen sotakorvausjuna ylitti rajan

Tämä päivä tullaan muistamaan myös Kuningatar Elisabeth II:n hautajaisista. Rukajärven suunnan historiayhdistykselle päivä on merkittävä, yhdistyksen perustava kokous pidettiin Marskin Majalla Lopella 19.9.2009.

Kiitollisuuden osoituksena Mikolle – saammehan muistella

Oheinen kuvakertomus kiitollisuudenosoituksenamme Mikolle ja myös koko talkooporukalle. Kertokoot kuvat puolestaan Mikon ja hänen talkookavereittensa työn arvon meille kaikille. Työ elää, eikä se lopu Mikon osalta vieläkään.

Sonkajärveltä saatiin ensin lasti Iisalmen keräyspaikalle. Sen toi Sukevalta Matti Vatanen. Tässä kuvassa sonkajärveläisten vietiä vievät Jussi Sirviö ja itse Mikko Mustonen. Kuvan on ottanut Reijo Pulkkinen.
Ponsse ja Juha Vidgren lahjoitti suuren määrän kuivia koivupuita. Veteraanit Tauno Remes, Kalle Sutinen ja Tauno Tikkanen olivat puita vastaanottamassa. Kuvassa Antti Haapalainen, Antero Huttunen ja Tenho Tikkanen.
Lieksan Rukajärvi-keskus piti maalata ennen kansalaisjuhlaa (4.-7.9.2014). Maalaustyötä saatiin johtamaan itse Mikko Mustonen Sonkajärveltä. Laaja mediatapahtumahan siitä syntyi. Rukajärvi-keskuksen pääovissa on Mikon käden jälki nähtävissä.
Välillä talkooporukka katseli käsiensä jälkeä. Tässä vaiheessa oli saatu seinälle täysin uudet opasteet ja sisälle oli pystytetty maan laajin valokuvanäyttely ”Rautatiet sodan huoltotehtävissä”. Jussi Sirviö, Hannu Huuskonen, Reijo Pulkkinen ja Eevo Väänänen työn lomassa.
Juhlajuna lähti Kiuruvedeltä missä täytettiin junaa matkustajien lisäksi perinteisellä ”Viskurilla”, vedellä ja mottitalkoilla hankituilla puilla.
Perillä Lieksan asemalla ”Juhlajunaa” ja veteraaneja odotti tuhatpäinen yleisö.
Juhlajunan veteraani vastaanotettiin Lieksan Rukajärvi-keskuksen edessä juhlapuhein. Mikko Mustonen oli tietysti mukana ”Juhlajunassa”.
Ja Lieksan kirkko täyttyi vähitellen ääriään myöten – ilmeisesti 1200.
Lieksan syyskuisen 2014 kansalaisjuhlan jälkeen päästiin keskittymään Jukolan Motin kohteen rakentamiseen. Tässä veteraanit Paavo Salmensuu, Armas Tuononen ja Tauno Tikkanen. Jukolan motissa oli heikossa kunnossa olevat opaskyltit, mitkä muistuttivat HTK 9:n ja Täydennyspataljoona 12 sijainneet tällä paikalla. Asiaan tarvittiin korjausta.

Ensin nimettiin Rukajärven tie. Kuvassa Leevi Kuokkanen, Pentti Kärkkäinen, Timo Laukkanen ja Antero Huttunen.

Jukolan mottiin rakennettiin Jukolan Motti -pirtti ja aputilat sekä valokuvanäyttely vuoden 2014 syksyllä, pakkasessa, vesi- ja lumisateessa, mutta valmista tuli ja tähän työhönkin Mikko Mustonen oli osallisena.
Jukolan Motti -pirtin avajaiset pidettiin 30.11.2014. Tilaisuuteen osallistui yli 100 juhlavierasta ja 61 talkoomiestä.
Raappanan nyrkki – Kev.Os 2:n joukko-osaston historiateos on ensimmäinen Rukajärven suunnan joukko-osastoista koottu historiateos. Se tehtiin talkootyönä – ja kirja julkistettiin 4.9.2014 juhlallisuuksien yhteydessä pidetyssä seminaarissa Kiuruveden kulttuurikeskuksen Kiurusalissa.
Kaikki tämä tehtiin talkootyönä yhden vuoden aikana. Kuva Juuasta, tilaisuuteen osallistui lapsia ja mukana olivat veteraani Olavi Tiittanen, kirjailija Heikki Turunen sekä suuri määrä mottitalkoisiin osallistuvia lapsia.

Mikko Mustoselle ja kaikille muillekin talkoomiehille parhaat kiitoksemme. Vain se, joka tuntee sen tuskan ja helpotuksen tunteen, kun kaikki lopulta onnistui. Tähän työhön saimme kansanmieheltä Mikko Mustoselta korvamatonta apua.

Onnittelumme vielä kerran yhdistyksemme ja myös omasta puolestani ja kiitos arvokkaista lukuisista keskusteluista kanssasi ja erinomaisista suurustarpeista, joita sain mylläriltä itseltään Teillä käydessäni. Onnittelut myös puolisollesi ja perheellesi – missä viettänetkin merkkipäivääsi. Tapaamisiin.

Tenho Tikkanen Rukajärven suunnan historiayhdistys ry:n puheenjohtaja

Kansalaisjuhalan koosteeseen voi tutustua TÄÄLTÄ ja Rauhanjunan matkan hienoon dokumenttiin TÄÄLTÄ:

Onnittelumme myös Emmi Mustosen sävelin Papan perintö: