Raastava helle alentaa matkailijamääriä Lieksan Rukajärvi-keskuksesta

Vieraita silti enemmän kuin edellisenä kesänä

Muistio Lieksan Rukajärvi-keskuksen toiminnasta kuluvan kesän juhlaviikkojen ajalta

Lieksan Rukajärvi-keskuksen kävijämäärä kuluvan vuonna on jo tämän kuukauden loppuun mennessä kohonnut jo nyt viimevuotiselle tasolle. Edellinen kesä oli kylmä ja tämä läkähdyttävän kuuma, mitkä seikat selvästi alentavat matkailijoitten määrää, mutta silti näyttelyvieraita tänä kesänä on riittänyt. Kävijämäärä kohonnee jo pariin tuhanteen. Arvioisin, että puolet kävijöistä on sotahistorian harrastajia, joilla joko vanhemmat tai isovanhemmat ovat taistelleet Rukajärven suunnalla. Osa vierailijoista on Lieksan kesäasukkaita, mutta yhä suurempi osa ihmisiä, joilla ei ole ennakkoon tietoa Rukajärven suunnan taisteluista ja merkittävä osa myös yhdistyksemme jäseniä. Kävijöistä vain muutama oli enää veteraaneja.

Lieksan Rukajärvi-keskuksessa kesällä 2018 esillä viisi näyttelyä.

Suurin osa Rukajärvi-keskuksessa vierailijoista on ulkopaikkakuntalaisia, osa matkailijoista kiertää Via Karelia-reitin kohteita läpi Suomen. He ovat hakeneet ennakkoon tietoa netin kautta, huomattava osa vierailijoista on tullut Lieksan musiikkitapahtumia seuraamaan ja etsivät samalla tietoa Lieksan muista nähtävyyksistä. He hakevat Pielisen museon osoitetta ja aivan uudeksi kiinnostavaksi paikaksi on noussut Sibeliuksen häämatkan asuinpaikka Monolan Aitta. Rukajärven tien eri kohteet tuntuvat olevan yhä useamman listalla, erityisesti Nurmijärvellä Jukolan Motti -pirtti ja Änäkäisen Salpaetuasemat kiinnostavat.

Olemme hyvin kiitollisia Lieksan kaupungille, jonka toiminta-avustuksen turvin saatoimme hiukan parantaa Rukajärvi-keskuksen aukioloaikoja. Ilman Lieksan Tukipisteen ja Lieksan Matkailuoppaitten apua emme enää selviytyisi nykyisellään vierailijoitten palvelemisesta. Olen sivusta ihaillen seurannut matkailuoppaitten Rukajärvi-keskuksen näyttelyitten esittelyä. He ovat todella nopeasti perehtyneet Rukajärven suunnan taistelujen erikoisuuksiin. Moni vierailija on voinut kyyneleet silmäkulmissa kuulla heiltä upeita kertomuksia yli 70 vuoden takaisista tapahtumista.

Iloitsemme myös siitä, että Lieksan kaupungin tuen avulla saatoimme työllistää kaksi reipasta koululaista, Riku ja Patrik Saastamoisen. Hienoja oma-aloitteisia nuoria miehiä on kasvamassa. Esitämme heille julkiset kiitoksemme myös näin jälkikäteen.

Olemme kovin kiitollisia Lieksan kaupungille, minkä tuki mahdollisti kahden reippaan koululaisen kesätyöpaikan. Kuvassa Patrik Saastamoinen esittelee Rukapirttiä asiakkaille. Kuva TJT.

Rukajärvi-keskus kerää upeita lahjoituksia. Erityinen vetonaula on ollut kuluvana kesänä Helga ja Arnold Majewskin häälahjakalusto. Sitä on tultu katsomaan Porvoosta, Helsingistä, Turusta, Uudestakaupungista, Jyväskylästä ja Oulusta, mitkä paikkakunnat nyt heti tulevat mieleen. Legendaarisen pariskunnan aineisto kerää katselijoita hunajapurkin tavoin.

Marskin Majan perinnetoimikunnan puheenjohtaja Matti Ahtiainen tutustui Rukajärvi-keskuksen näyttelyihin. Helga ja Arnold Majewskin häälahjakaluston pahkatuoli on ollut ahkerassa käytössä. Kuva TJT.
Isto Turpeinen vieraili Rukajärvi-keskuksessa. Isto on yksi ryhmä Pieningän jäsenistä, joka on hiihtänyt kaikki Jatkosodan Rukajärveltä tehtyjen miesvahvuudeltaan suurimpien partioretkien reitit, ensin v. 2012 Muurmanninradalle, v. 2013 Jeljärvelle ja v. 2014 Suopassalmelle, jolloin tuli kuluneeksi 70 vuotta Jatkosodassa suoritettujen kyseisten partioretkien tekemisestä. Kuva TJT.

Rukapirtti palasi Lieksaan

Rukajärvi-keskus on saanut kuluvana kesänä huomattavia lahjoituksiakin. Uuskaupunkilainen eläkkeellä oleva röntgenhoitaja Ari Saastamoinen teki ensin R-tunnukseen sijoittamansa kellon, jonka Iisalmen Rukajärvi-keskuksessa otti vastaan 102-vuotias Rukajärven veteraani Tauno Tikkanen. Kuluvalla viikolla Ari Saastamoinen toi Rukapirtin pienoismallin Lieksan Rukajärvi-keskukseen. Näin Lieksa sai hienon Rukapirttinsä takaisin, minkä se menetti värikkäitten vaiheitten jälkeen v. 1984.

Rukapirtin pienoismallin tekijä röntgenhoitaja Ari Saastamoinen on kotoisin Uudestakaupungista. Kuva TJT.
Rukapirttti oli komentaja E.J. Raappanan komentokorsu Tiiksassa. Kuva TJT.
Rukapirtti iltavalaistuksessa. Kuva TJT.
Kuvassa Mikko Pyykkö ihastelee Rukapirtin pienoismallia yhdessä pienoismallin tekijän Ari Saastamoisen kanssa. Kuva TJT.
Ari Saastamoisen valmistama Rukajärven suunnan rintamatunnukseen sovittama kello. Toinen kelloista on Iisalmen ja toinen Lieksan Rukajärvi-keskuksessa. Kuva TJT.

Lieksassa vieraillessaan Ari Saastamoinen kiersi samalla kaikki Rukajärven suunnan taisteluihin liittyvät Lieksan ja myös Kuhmon kohteet Lieksan Inarin ja Kuhmon Miinoan kiven välillä.  Pelkästään Rukajärven tien kohteisiin tutustumiseen hän käytti aikaansa kokonaisen päivän.

Lieksalainen Mikko Pyykkö lahjoitti isänsä Yrjö Pyykön rintamalla valmistamat arvokkaat puhdetyöesineet ja alkukesästä saatiin lahjoituksena erittäin harvinainen ja näyttävä veteraani V. Kiiskisen pahkasta valmistama kukkateline ja kirves, jossa on visakoivusta tehty varsi. Lisäksi Rukajärvi-keskukseen on saatu suuri määrä valokuvia sekä erilaisia veteraanihaastatteluja mm. Rukajärven suunnan historiikkitoimikunnan jäsenen prof. Toimi Lukkarisen sota-aikana kirjoittamat henkilökohtaiset sotapäiväkirjat, mitkä keskukselle lahjoitti Lukkarisen tytär Marjatta Kallioinen.

Ari Saastamoinen on tarkka sotahistoriantutkija. Hänen röntgenhoitajan katseensa alla ovat olleet paitsi lahjaesineet nyt myös kaikki Rukajärven suunnan suomenpuoleiset kohteet. Hän havaitsi esitteessämme myös koordinaattien virhemerkinnän, minkä oikaisemme oheisessa luettelossa. Niistä seuraava kuvakooste.

Muistion laati Tenho Tikkanen (viides kesä Lieksan musiikkijuhlaviikkojen aikaisena Rukajärvi-keskuksen oppaana).

Nurmijärvellä on nyt tykki. Kyläyhdistyksen toimeliaat puuhamiehet ovat rakentaneet Nurmijärvelle Kivivaarantien ja Kuhmontien risteykseen laavun ja Rukajärven suunnan historiayhdistyksen tykki sijoitettiin paikalleen. Kuvassa tykkikatoksen rakentamiseen osallistuneet kyläyhdistyksen hallituksen jäsen Raimo Saviranta ja puheenjohtaja Heikki Turunen. Kuva TJT.
Rukajärven tien Salpaetuaseman korsunkuoppa Puuruun linjalla. 63°  32,449´ – 30°  2,726´ ETRS89 (maantieteelliset WGS84)). Kuva Ari Saastamoinen.
Lieksassa Kalliojärven opaste (63°31,682’  30°23,151’ ). Kuva Ari Saastamoinen.
Lieksassa Ruunaan opaste, uusin koordinaatein (63°29,354’  30°26,432’). Kuva Ari Saastamoinen.
Kuhmossa Rajakankaankiven opaste (63°54,794’  30°17,945’). Kuva Ari Saastamoinen.
Kuhmossa Hukkajärven opaste (64°0,5190’  30°26,023’). Kuva Ari Saastamoinen.
Kuhmossa Miinoankiven opaste (64°20,156’  30°14,187’). Kuva Ari Saastamoinen.