Raine Narvan esitelmä: Muurmannin radan partioretki kiinnostaa

Raine Narvan esityksen on kuullut yli 1000 henkilöä.

Raine Narvan esitelmän Isäni Sotakirjeenvaihtaja – Muumannin radan partioretki on kuullut jo yli tuhatkolmesataa henkilöä. Partio aloitti matkansa 14.1.1942. Tasan 74 vuotta myöhemmin luentotilaisuus järjestettiin Säkylässä Pentti Perttulin kotipaikkakunnalla. Pentti Perttuli täyttää 13.3.2016 100 vuotta. Hän toimi suuntapartion johtajana. Säkylän tilaisuudessa oli mukana veteraani Ilmari Koppinen (98 v.), joka osallistui partioretkelle joukkueensa kanssa. Hän käytti tuossa tilaisuudessa mielenkiintoisen puheenvuoron. Se on julkaistu yhdistyksemme nettisivulla. Tilaisuuden järjestelyistä vastasi Pentti Perttulin poika Tapio Perttuli. Tílaisuuden juontajana toimi Erika Perttuli-Borobio.

Professori Ilmari Koppinen (8.1.1918) osallistui Muurmanskin radan partioretkelle. Säkylän tilaisuudessa 14.1.2016 hän käytti mielenkiintoisen puheenvuoronsa.
Professori Ilmari Koppinen (8.1.1918) osallistui Muurmanskin radan partioretkelle. Säkylän tilaisuudessa 14.1.2016 hän kertoi retken kokemuksistaan.

Loimaalla 21.1.2016 luentotila täyttyi ääriään myöten

Raine Narvan kotipaikkakunnalla Loimaalla luento oli koonnut yli 200 henkilöä ja kun luentosaliin ei mahtunut enempää. Loimaalla järjestetään toinen luentotilaisuus myöhemmin.

Kiurvuden kultturikeskuksen tilaisuudessa n. 250 kuulijaa

Muurmannin partio palasi partioretkeltä 23.1.1942. Kiuruveden tilaisuus oli tarkoituksella järjestetty 23.1.2016, jolloin tuli kuluneeksi 74 vuotta partioretkeltä palaamisesta. Myös Kiuruveden tilaisuudessa oli yksi partioretkelle osallistuneista veteraaneista paikalla. Tauno Tikkanen täyttää pian 100 vuotta. Narva onnitteli partioretkelle osallistuneita iäkkäitä veteraaneja, Pentti Perttulia (13.3.1916), Tauno Tikkasta (10.3.1916) ja Ilmari Koppista (8.1.1918).

Ikiveteraanit-jpg

Veteraanit Tauno Tikkanen (10.3.1916), Viljo Rantonen (13.11.1924) ja Erkki Siponen (3.6.1926) ja poikansa Tuomo. Kuva Antero Huttunen.
Tilaisuuteen osallistuivat veteraanit Teuno Tikkanen, Viljo Rantonen ja Erkki Siponen ja heidän kanssaan 250 henkilöä. Kuva Antero Huttunen.
Niilo Pietikäinen, Pentti Partanen ja Tauno Tikkanen.
Niilo Pietikäinen, Pentti Partanen ja Tauno Tikkanen. Kuva Antero Huttunen.

Narvan seuraava esitys on Porvoossa, jossa hän pitää kevään aikana aiheesta kaksi esitystä. Turkuun on sovittu pidettäväksi seuraava esitys. Tarkemmat ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin näillä yhdistyksen nettisivuilla.

Narvan esitelmän lähde on hänen isänsä sota-arkku. Siihen isä on sodan aikana tallentanut satoja valokuvia, kirjoittamiaan lehtijuttuja ja koko sodanaikaisen kirjeenvaihtonsa. Arkku on ollut avaamatta 25 vuotta isän kuoleman jälkeen. Kesällä 2013 Raine Narva oli mukana sotahistorian matkalla Rukajärvellä ja kiinnostui isänsä sodanaikaisista jalanjäljistä.

Tämän matkan jälkeen hän avasi arkun ja se osoittautuikin oikeaksi Rukajärven suunnan sotahistorian ”aarrearkuksi”. Arkkuun varastoidut valokuvat ja kirjeet eivät ole olleet aikaisemmin esillä missään.

Luentotilaisuuksissa tulee lisäksi koko ajan uutta tietoa ja tarinoita, minkä Narva pyrkii hyödyntämään myöhemmissä luennoissaan.

Narva käyttää esityksissään uutta tietotekniikkaa. Esitelmän väliin hän on sijoittanut myös aiheeseen sopivaa musiikkia.

Raine Narva MTV3:n toimittaja Keimo Lehtineimen haastateltavana.
Raine Narva MTV3:n toimittaja Keimo Lehtiniemen haastateltavana esitelmän jälkeen. Kuva Antero Huttunen.
Raine Narva Kiuruveden kulttuurikeskuksen Kiurusalissa 23.1.2016.
Raine Narva Kiuruveden kulttuurikeskuksen Kiurusalissa 23.1.2016. Kuva Antero Huttunen.

Säkylän, Loimaan ja Kiuruveden tilaisuuksien jälkeen meille on tullut useita tiedusteluja myös muilta paikkakunnilta, joiden esittämisaikataulusta käydään jatkoneuvotteluja.

Lisätietoa MTV3:n uutinen nettisivulta: TÄÄLTÄ.

Lisätietoa MTV3:n kympinuutisista 24.1.2016: TÄÄLTÄ: