Rukajärven veteraani Reino Kirjonen (5.10.1924 – 24.10.2017) on poissa.

Reino Kirjonen (5.10.1924 – 25.10.2017)

Vapapuheenjohtaja Antti Koskinen laski Rukajärven suunnan veteraaniveljien, Rukajärven suunnan historiikkitoimikunnan ja Rukajärven suunnan historiayhdistys ry:n seppeleen . ”Historia kirkastaa Isänmaalle sykkineen sydämen kilven.”

Rukajärven suunnan sotaveteraani Reino Kirjosen muistolle

Reino Kirjosen maallisen elämän päätepisteeksi tuli 26.11.2017 Luttilan hautausmaa, jonne veteraanin tuhkauurna laskettiin lähimpien omaisten ja Rukajärven suunnan historiayhdistyksen edustajan paikalla läsnä ollen. Haudalla yhdessä saattoväen kanssa lauletun virren sanat olivat viimeinen tervehdys veteraanille. ”Oi Herra luoksein jää, jo ilta on, ja kadonnut on valo auringon. Ken muu mua murheissani lohduttais, kelt´turvan hädässänsä sielu sais.”

Hiljaisen hetken ja havuseppeleen laskun jälkeen siirtyi saattoväki kutsuttuna Reino ja Rakel Kirjosen viehättävän varkautelaisen omakotitalon lämpöön veteraanin muistotilaisuuteen.

Reino Kirjosesta saimme kuulla hänen olleen elinaikanaan vieraanvarainen, huolehtivainen, puoliso, mies, isä, isoisä, appi, opettaja, naapuri ja ennen kaikkea pidetty herrasmies. Sodasta huolimatta Reino Kirjonen oli ihminen isolla I:llä. Apostoli Paavalin kirje Hebrealaisille (13 luku 2 jae) kertoo vieraanvaraisuudesta: ”Älkää unohtako vieraanvaraisuutta, sillä sitä osoittamalla muuutamat ovat tietämättään saaneet pitää enkeleitä vierainaan”. Omaisten kanssa vietetyn Reino Kirjosen muistelutilaisuuden aikana saadun kuvan mukaan, Reino jos kuka oli vieraanvarainen. Sitä vieraanvaraisuutta saimme osaksemme myös Reinon omaisten taholta. Uskon Reinon kuuluneen niihin muutamiin, jotka ovat saaneet pitää eläessään enkeleitä vierainaan.

Reino Kirjosen muistolle ja elämäntyölleen haluamme osoittaa Rukajärven suunnan historiayhdistyksen taholta arvokkaimman ja kunniakkaimman huomionosoituksemme. Ei vapautta suurempaa ihminen saavuttaa voi, kun isänmaataan hän vihollista vastaan puolustaa ja vartioi.

Apostoli Johanneksen mukaan (11 luku 25. jae) ” Jeesus sanoi hänelle, Minä olen ylösnousemus ja elämä; joka uskoo minuun, se elää, vaikka olisi kuollut”. ”Eikä yksikään, joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole”. (11 luku 26. jae).

Reino Kirjonen elää muistoissamme.

Rukajärven suunnan historiayhdistys ry

Antti Koskinen hallituksen varapuheenjohtaja