Rukajärven veteraani Uuno Ilmari Kananen täytti 95 vuotta 18.3.2018 Kiuruvedellä.

Parhaat onnentoivotuksemme.

Uuno nuorimman veljensä Matin kanssa 95-vuotispäivän juhlassa.
Nuori mies, Uuno Kananen (s. 18.3.1923) palveli Rukajärven suunnalla III/JR 10:n konekiväärikomppaniassa.

Uunon vanhemmat Greeta ja Eliel Kananen viljelivät sukutilaa Kiuruveden Salmenkylässä. Perheessä oli 15 lasta ja kotona asui monta sukupolvea yhdessä .  Koti oli isänmaallinen. Arvot  koti, uskonto ja isänmaa juurtuivat varhain lasten mieliin.

Uuno palveli III/JR10 konekiväärikomppaniassa Rukajärvellä. Jatkosodassa  Rukajärven suunnalla olivat myös perheen kolme tyttöä Miina, Hilja ja Helvi  lottina sekä Uunon lisäksi August veli.

Sodan jälkeen kotitila jaettiin neljälle veljekselle. Uuno jäi kantatilalle asumaan . Siinä Uunon perheen keskellä myös Greeta ja Eliel saivat viettää vanhuuden päivänsä lasten ja lastenlasten ympäröimänä.

Uuno avioitui Olga Elina Kärkkäisen kanssa 16.9.1945. He saivat elää 68 vuotta yhdessä.  Elina kuoli kolme vuotta sitten. He saivat seitsemän lasta; kaksi poikaa ja viisi tyttöä. Ankaralla työllä perhe raivasi lisää peltoa. Uuno oli talvisin tukkisavotoissa  hankkimassa lisätienestiä perheelle ja Elina huolsi vanhukset, lapset ja karjan kotona.

Uunon mielenkiinto kohdistui myös yhteiskunnallisiin asioihin. Asutus- ja maatilaliiton toiminta oli lähellä hänen sydäntään.  Hän seuraa edelleen politiikkaa ja urheilua sekä kotiseudun tapahtumia mielenkiinnolla.  Elina ja Uuno olivat itse käyneet vain neljä vuotta kansakoulua. He halusivat kouluttaa kaikki lapsensa. Sekin vaati tuona aikana perheeltä suuria ponnistuksia. Nuorin poika jatkaa nyt kotitilan viljelyä.

Voimien vähentyessä muutto hoitokotiin tuli ajankohtaiseksi . Tyytyväisenä Uuno asustelee Kiuruvedellä Attendon hoitokodissa Kallionsydämmessä. Vieraille hän kertoilee sotamuistoja ja muistelee vaiherikasta elämäänsä. Uunon syntymäpäiviä vietettiin naapurien ja lasten perheiden kesken Kiuruveden historiallisella  Seuratuvalla, jossa hän oli aikanaan käynyt rippikoulun. Virkeä vanhus nautti päivästä. Heikentynyt kuulo asettaa rajoituksia hiukan seurusteluun, mutta huumori kukkii puheessa edelleen.

Laulumieheltä kajahti vielä  ulkomuistista ”Sama kaiku on askelten, kyllä vaistomme tuntee sen…”

Uuno Kanasen videohaastattelu tehtiin v. 2012 ja se on nähtävissä Rukajärvi-keskuksissamme. Onnittelemme virkeä veteraania hänen merkkipäivänään.