Seminaari: Asevelitalot – Vaiettua, mutta arvokasta historiaa.

Lieksan Rukajärvi-keskus 27.7.2019 klo 12.00, Asema-Aukio 2

Tenho Tikkasen esityksessä keskitytään rintamamiesten Rukajärven suunnalla rakentamien asevelitalojen historiaan. Esitelmässä tulevat esille myös muut rintamalta tuodut rakennukset sekä kuullaan tietoa Rukajärven miesten rakentamista Marskin kolmesta saunasta, Raappanan Rukapirtin Suomun saunasta ja Rukahovista.

Pistäydymme myös Kauhava-Seuran museossa, mikä on Haaviston kulttuurisuvun kaatuneen Yrjö Haaviston perheelle v. 1943 rakennettu asevelitalo. Esitelmä sisältää tietoa 58 rakennuksesta, joista rintamalta tuotuja asevelitaloja on 34. Em. taloista 12 on edelleen jatkuvassa asuinkäytössä, 19 kesäasuntona ja 3 on purettu. 

Eniten asevelitaloja löytyi Iisalmelta 9, Lieksasta on 5, Paltamosta 4 ja Kuhmosta 2. 

Seminaarissa kuullaan sisarusten Jatta Kettusen ja Ritva Kilpeläisen asevelihenkeen soveltuvia koskettavia runo- ja musiikkiesityksiä Mooses Huovisen sekä Jatta Kettusen teksteihin.

Paltamolainen opettaja Mooses Huovinen toimi Rukajärvellä joukkueenjohtajan tehtävissä. Sisarukset Jatta ja Ritva ovat lieksalaisia monitaitoisia kulttuurintekijöitä

Kahvitarjoilu

Pääsylippu 10 €, sisältää kahvin

Tervetuloa!

Seuraavassa esitelmään liittyvä muutama valokuva:

Iisalmelta löytyi kaikkiaan 9 Rukajärvellä rakennetun ja sodanaikana Iisalmelle pystytetyn asevelitalon tiedot. Tässä 2.3.1940 kaatuneen Lauri Huttusen perheelle rakennetun talon luovutustilaisuuteen 17.9.1944 osallistuneet. Kuva talon nykyiseltä omistajalta Riitta Kinnuselta.
Kaarlo Tervosen talo, Paltamon kirkolla, omistaja Toini Tervonen. Kuva Ossi Laine.
Kuvassa Ossi Laine ja omistaja Toini Tervonen. Talossa on seinälle kiinnitetty laatta lisäksi löytyvät täydelliset luovutuskirjat. Kuva TJT.
Valdemar Sormusen talo, Lieksan Viekissä, omistaja Mika Piironen. Kuva TJT.
Kosolanmäen asevelitalo, Kauhava-Seuran museo. Kuva Erkki Ylisippola.
Jukka Haavisto 19.3.2019 kirjeessään Tenho Tikkaselle: ” Kevätterveisin ja komiasta kodista edelleen kiitollisena”
Sunarakennus. on arkkitehti luutnantti Eino Pitkäsen parhaita suorituksia. Elokuu 1942. SA-kuva,/RSHYry:n arkisto. Repolan Lieksajärven rannalla.
”Sairilan sauna” Marskin henkilääkäri professori Lauri Kalajan sauna, kuvassa tytär Irma Nykänen. Kuva Lalli Nykäsen ottama.
”Sairilan sauna”, Espoon Loojärviellä, omistaja Ilkka Kukkonen. Kuva Ilkka Kukkonen.
Komentaja E.J.Raappanan Suomun Rukapirtti ja sauna. Nykyisin sauna on Pielisen rannalla Kelvällä. Sen omistaa Marita Helkimo-Hauser. Jukka-Matti Siivonen vieraili Suomulla viimeisenä yhdessä ukkinsa E.J.Raappanan kanssa. Kuva yllä Jukka-Matti Siivosen arkisto.
Kuva Lieksan Kelvältä. Saunan omistaa Marita Helkimo-Hauser. Kuva 5.7.2019. TJT